Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Συμφωνία και όχι εκλογές

Στην τελική ευθεία ο «διαπραγματευτικός μαραθώνιος» για την κυβέρνηση με τα δυο κρίσιμα Eurogroup μέσα στο μήνα, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η «μάχη» με το ΔΝΤ, που δεν αναγνωρίζει ως βάση συζήτησης τα στοιχεία της Eurostat, αναμένεται σφοδρή  με την ελληνική πλευρά να επιμένει πως η αξιολόγηση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο κάθε Μάρτιο αναλόγως με τις αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αραγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το πρώτο «crash test» για την κυβέρνηση θα έρθει με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια από τις 6 Μαΐου και μετά ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε επικοινωνία του NEWS 247 με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή. Η πίεση που έχουν δεχτεί είναι δεδομένη, όμως η πλειοψηφία τους πιστεύει πως θα είναι ο τελευταίος «κάβος» που έχει να περάσει η κυβέρνηση πριν ξεκινήσει με αργά, έστω βήματα να εφαρμόζει κομμάτια από το πρόγραμμά της, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη.
«Υπό έλεγχο»» θεωρείται πως είναι και η ομάδα των «53+», ερμηνεύοντας τη στάση τους ως πολιτικό αντίβαρο των απαιτήσεων των δανειστών, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως η συγκεκριμένη κίνηση δρα και «συγκολλητικά» ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο πολύ το βλέμμα είναι στραμμένο στις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν και φάνηκαν πως θα είναι σφοδρές από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή.

Το ενδεχόμενο των εκλογών

Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως οι θεσμοί θα αποδεχτούν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη μη νομοθέτηση των 3,6 δισ. ευρώ, έστω και αν χρειαστεί να υπάρχει μεγαλύτερη εξειδίκευση τους.
Το Μαξίμου σε κάθε περίπτωση επιθυμεί μέσω της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης να δώσει ένα σαφές μήνυμα και να κλείσει τα σενάρια που θέλουν εκλογές ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Το γεγονός, όμως, πως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να υλοποιήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η «απειλή» των εκλογών

Είναι σαφές πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα έδινε ένα καλό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, όταν η  προσφυγή στις κάλπες, ως «ηρωική έξοδος» γίνει με την απειλή ψήφισης του πακέτου των προληπτικών μέτρων που θα περιλαμβάνει νέες περικοπές και φόρους.
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν εκτιμήσεις πως το σκηνικό το εκλογών θα μπορούσε προκαλέσει πιέσεις και στο εξωτερικό, καθώς θα έρθει να προστεθεί στην αβεβαιότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με το περσινό καλοκαίρι. Το σενάριο να ζητηθεί ευρεία συναίνεση 180 ψήφων για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, ως «εκλογικός εκβιασμός», φέρνοντας και την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της είναι κάτι που αυτή την ώρα δεν συζητείται, καθώς τον πρώτο λόγο έχει ο διπλωματικός πυρετός που είναι σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λύση πριν το Eurogroup

Το γεγονός πως η κυβέρνηση μαζί με τους «συμμάχους» της (ΕΕ, ΕΚΤ και ESM) δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τη στάση που θα κρατήσει τελικά το ΔΝΤ, παρατείνει την αγωνία με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει ρευστό. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστή κάποια εναλλακτική πρόταση από την πλευρά των δανειστών που ενδεχομένως θα μπορούσε να μην υπερβαίνει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα για τα εφεδρικά μέτρα.
Τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται, αλλά και την «χρυσή τομή» με την Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να βρει το Μαξίμου μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά θέλοντας να αποφύγει να βρεθεί «προ εκπλήξεως» στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...