Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ας αφανιστούν και οι αγρότες ως «αναγκαιότητα» των πολιτικών της ΕΕ


Επειδή παρατηρώ συσκότιση και στρεψοδικία στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών από διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια για να αποφύγουνε τα ουσιώδη, το οποίο είναι το εξής ένα αν μπορούν να επιβιώσουν οι αγρότες με το νέο σύστημα, κάθησα και προσπάθησα να το μαθητικοποιήσω το θέμα όσο πιο απλά μπορούσα.
Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι αριθμοί που είναι δεδομένοι σύμφωνα με το νέο σύστημα φορολόγησης λογιστικού εισοδήματος με βάση την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων, με το οποίο όλοι οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως ατομικοί επιχειρηματίες. Εφόσον τα φορολογικά
και ασφαλιστικά rates είναι αυτά που προβλέπονται από την νομοθεσία προς ψήφιση-νομίζω χωρίς αμφισβήτηση-, τότε αν Χ τα μικτά λογιστικά κέρδη οποιουδήπουτε αγρότη (πριν τις ασφαλιστικές εισφορές, που εκπίπτουν μόνο αν πληρωθούν εμπρόθεσμα αφού έχουν πληρωθεί όλα τα άλλα κόστη) τότε ο φόρος και εισφορές συνολικά είναι:
0.2Χ (20% ασφαλιστικές εισφορές για συνταξη) + 0.07Χ (7% εισφορές για περίθαλψη) + (0.26 επί 0.73)Χ (26% για φόρο εισοδήματος όπου 0.73Χ είναι το φορολογητέο καθαρό εισόδημα μετά την αφαίρεση εισφορών) = 0.46Χ + ξανά μανά (0.26 επί 0.73)Χ (100% η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά ) = 0.65Χ +696,50 (τον μέσο φόρο επιτηδεύματος εως τώρα).
Δηλ κάθε αγρότης ασχέτως μεγέθους παραγωγής, τζίρου και λογιστικών κερδών θα πληρώσει το 65% !!!!! των μεικτών εισοδημάτων του συν 696,50 ευρώ (ποια μεικτά δηλ απλώς τα εισοδήματα προ ασφαλ. εισφορών δηλ ότι μένει στο τέλος για τις ατομικές δαπάνες κάθε είδους, εκτός της παραγωγικής δραστηριότητας του ως επαγγελματία. Ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι με έκπτωση στο φόρο μόνο αν πληρωθούν εμπρόθεσμα,   αφού έχουν πληρωθεί όλα τα άλλα κόστη).
Το μυστικό είναι ότι φορολούνται με το ΙΔΙΟ πολύ υψηλό ποσοστό ΟΛΟΙ οι αγρότες, κάτι που σημαίνει ότι μόνο από ένα μέγεθος τζίρου και κερδών και πάνω θα έχουν ένα διαθέσιμο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές για να επιβιώσουν. Πχ αν θεωρήσουμε ως όριο οικογενειακής επιβίωσης ως εντελώς μίνιμουμ τα 10.000 ευρώ, για μια αγροτική πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης 4μελή οικογένεια με 2 παιδιά,  πρέπει να ισχύει το Χ – 0.65Χ -696,50 > ή ίσο του 10.000 (δηλ το υπόλοιπο που μένει από την κάθε είδους φορολόγηση και εισφορά για να ζήσουν).
Αν λύσουμε την απλή εξίσωση βγαίνει ότι επιβιώνουν στο παράδειγμα μας μόνο οι τετραμελής αγροτικές οικογένειες με δηλωμένα λογιστικά κέρδη από περίπου 30 χιλ ευρώ!!!! και πάνω, όταν το μέσο δηλωθέν αγροτικό εισόδημα είναι 2,5 χιλ.(1)  Άρα όντως οδηγούνται στον αφανισμό οι μικροί και οι πιο πολλοί μικρομεσαίοι αγρότες και επιβιώνουν οι μεγάλοι με το πρόσχημα “ότι επιτέλους φορολογούνται και αυτοί ειδικά οι μεγαλοαγρότες”. Δεν κάνω τον ειδικό στο θέμα της φορολόγησης αγροτών, αλλά επειδή είχα κάποια επαγγελματική σχέση παλιά και με φορολογικά θέματα (όχι αγροτών) και επειδή οι βασικές αρχές φορολογίας είναι ίδιες παντού , έβαλα κάτω τα δεδομένα και έκανα τις πράξεις.
Επίσης κατανοώ ότι άλλο τα δηλωθεντα και άλλο τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά όταν ο μέσος αγρότης δηλώνει 2,5 χιλ άντε να αποκρύπτει εισοδήματα που μαζί με τις αφορολόγητες επιδοτήσεις του δίνουν έναν συντελεστή επί 2 με 3 ως 4 στο συνολικό του εισόδημα από γεωργικές εργασίες, δηλ το πραγματικό συνολικό μέσο εισόδημα να είναι της τάξης των 5 με 10 χιλ (δεν είμαι ειδικός κάνω μια υπόθεση και μιλάμε πάντα για το μέσο μικρό και μικρομεσαίο προς τα χαμηλά αγρότη μια και η μεγαλύτερη μάζα των επιδοτήσεων δεν ξεπερνάει τις 2 χιλ για την πλειοψηφία των αγροτών (2)  ).  Φυσικά το νέο σύστημα, ως σύνηθες,  θα έχει ΚΑΙ την δυνατότητα φορολόγησης με τεκμήρια, που θα «τιμωρεί» με ακόμα υψηλότερο φόρο την αληθινή ή θεωρητική (και άδικα καταλογιζόμενη) απόκρυψη εισοδήματος, ώστε η καταγραφή των λογιστικών κερδών θα είναι πια συνήθως κοντά στην πραγματικότητα, ως προτιμητέα.
Προφανώς η λογική είναι να αναγκάζεις τον αγρότη να δίνει περισσότερα και από αυτά που δεν δηλώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είτε με τον τεκμαρτό υπολογισμό, είτε με τον λογιστικό και με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και φόρο δεν τον οδηγείς στα όρια της μη επιβίωσης, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου κόστους παραγωγής και ζωής και μη ελέχγου τιμών πάνω στα προιόντα του (που είναι οι υπαρκτότατοι βασικοί λόγοι της επιδότησης των αγροτών παντού στις αναπτυγμένες κοινωνίες). Μιλάμε πάντα για τους μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες όπου τα εισοδήματα έστω και τα αποκρυπτόμενα είναι τα διαθέσιμα για την προσωπική και επαγγελματική τους επιβίωση. ‘Ετσι  αναγκάζεις τον μικρό και σε μεγάλο βαθμό τον μικρομεσαίο αγρότη να φύγει από το επάγγελμα του, αφού τον βάζεις σε ένα παιχνίδι που ακόμα και βραχυπρόθεσμα πια με αυτές τις αλλαγές θα επιβιώσουν οι μεγαλύτεροι «παίκτες»,  κάτι που είναι σαφής και ξεκάθαρη επιλογή της ΕΕ για την συγκέντωση της παραγωγής και του κεφαλαίου σε λίγους, ως την μόνη απάντηση στην ενδημική παγκόσμια καπιταλιστική κρίση  και κατ’επέκταση κρίση της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Το φοβερό είναι ότι πληρώνουν ΟΛΟΙ το ίδιο πολύ υψηλό ποσοστό εισοδήματος και από ένα εισόδημα και κάτω, που αφορά τους περισσότερους, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Στην ουσία εκεί που έπρεπε να υπάρχει αφορολόγητο στους μικρούς, χαμηλότερος φόρος στους μεσαίους και πολύ σωστά υψηλότερος φόρος στους μεγάλους υπάρχει ΙΔΙΟΣ ΦΟΡΟΣ για όλους. Καθαρά νεοφιλ λογική όπου αντιμετωπίζει μικροεπαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους με τον ίδιο τρόπο με κανονικές επιχειρήσεις με δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης, αποθέματα και κεφάλαια. Είναι εξαιρετικά ολοφάνερη η σκόπιμη επιλογή να τους αφανίσουν ώστε να επιβιώσουν κατά κύριο λόγο λίγες μεγάλες εταιρείες αγροτικής εκμετάλλευσης που θα έχουν πρόσβαση σε Ελληνικά και Ευρωπαικά κεφάλαια.  Μετά πολύ πιθανόν να ρίξουν τα παρανοικά rates, όταν ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί, δήθεν για τους «γνωστούς λόγους «ανταγωνιστικότητας και φορολογικής δικαιοσύνης».
υγ
Τα πάντα υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα φέτος εντός του 2016 που θα φορολογηθει το 2017 ή το εισόδημα του 2017 με πληρωμή στο 2018 ή μάξιμουμ εισόδημα του 18 με πληρωμή το 19 σύμφωνα με άλλες πηγές, ανάλογα με το πότε θα οριστικοποιηθούν οι προβλεπόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές «μεταρυθμίσεις» «θανάτου» για τη πλειοψηφία των αγροτών. Σημασία έχει ότι κάποια στιγμή θα είναι μια δεδομένη κατάσταση και λογικά θα ισχύσει ο πιο σύντομος δρόμος στην καταστροφή λόγω της επιτάχυνσης με κάθε τρόπο της επιβολής της πολιτικής της ΕΕαπό το κουαρτέτο. Οπότε οι διάφοροι παπαγάλοι ας κόψουν τις στρεψοδικίες και το σανό.
υγ2
Για να είμαστε πλήρως σωστοί στο παράδειγμα μας, στους υπολογισμούς το 100% της προκαταβολής φόρου για το εισόδημα στο τρέχων έτος 2016 (ή 17 αναλόγως την ταχύτητα της εφαρμογής του νόμου) συμψηφιζεται με το 75% προηγούμενης προκαταβολής φόρου για το 2015 (ή 16)  κατι που θα ρίξει το ποσοστό φόρου και εισφορών στο 50% με 55%. Όταν η προκαταβολή φόρου σταθεροποιηθεί στο 100% το συνολικό ποσοστό εισφορών και φόρων θα είναι λίγο κάτω από το 50% για τα υψηλότερα εισοδήματα και αρκετά πάνω από το 50% για τα χαμηλότερα και από 60% και πάνω για τα πιο χαμηλά εισοδήματα κάτω από 5 χιλ λόγω τέλους επιτηδεύματος (δηλ. bottom line τελικά οι φτωχότεροι θα πληρώνουν και περισσότερα από πάνω). Ολοφάνερα η κυβέρνηση συριζανελ κάνει ότι ο άλλος «εναλλακτικός» πόλος του συστήματος εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ, ΝΔ δεν θα μπορούσε λόγω σκληρότερων κοινωνικών αντιδράσεων.
https://everythingispolitics.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...