Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Le Monde: Το plan B για το προσφυγικό απειλεί με απομόνωση την Ελλάδα


H Ελλάδα κινδυνεύει εκ νέου με απομόνωση, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" σε άρθρο της το οποίο σχολιάζει την απόφαση της Αυστρίας να θέσει πλαφόν στην καθημερινή είσοδο προσφύγων στο έδαφός της.
Η απόφαση της Βιέννης μπορεί να επιταχύνει την απόλυτη απομόνωση της Αθήνας και την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα προσθέτοντας πως μπορεί στην Ευρώπη να επικρατήσει το Plan B για το προσφυγικό που προβλέπει το κλείσιμο των εθνικών συνόρων έναντι του Plan A. Οι οπαδοί του Plan B, ο καθένας, δηλαδή, για τον εαυτό του με κλείσιμο των εθνικών συνόρων, τις προσεχείς εβδομάδες θέλουν να θάψουν το Plan A της καγκελαρίου και της Κομισιόν, όπως
αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Αυτό το Plan A βασιζόταν στην αλληλεγγύη των κρατών μελών και στην φιλοξενία των προσφύγων. Έχουμε συνείδηση της επείγουσας κατάστασης και πρέπει να έχουμε γρήγορα μια ανάλυση της κατάστασης ώστε να ξέρουμε αν το σχέδιό μας είναι καλό ή όχι», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
Η Μέρκελ κατόρθωσε να συμφωνήσουν οι εταίροι ότι θα γίνει μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τους Τούρκους επικεφαλής, στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει πως η τουρκική πλευρά θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα κατορθώσει να μειώσει το μεταναστευτικό κύμα που έρχεται προς την Ελλάδα.
Η ανησυχία εντείνεται, για την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη την οποία ενισχύει το προσφυγικό κύμα. Αυτό είναι και το θέμα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση κορυφής που είχαν Αλέξης Τσίπρας, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, το πρωί της Παρασκευής: οι κίνδυνοι της πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.
«Αν τα ευρωπαϊκά σύνορα κλείσουν περισσότερο, χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Εντελώς αποσταθεροποιημένη από αυτή την ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα θα ήταν εντελώς ανίκανη να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις που απαιτούν οι δανειστές. Μια χρηματοπιστωτική κρίση θα επακολουθούσε, καθώς και μια πολιτική κρίση στη συνέχεια (αφού η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει ισχνή πλειοψηφία). Η κατάσταση θα αποτελούσε ένα νέο κίνδυνο για την Ευρώπη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Χορεύουμε πάνω σ' ένα ηφαίστειο, δήλωνε χτες το βράδυ ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Συμβουλίου.
Η Αυστρία, η οποία ήταν ως τώρα σύμμαχος της Γερμανίας, άλλαξε απότομα στρατόπεδο ανακοινώνοντας μια ημέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την απόφασή της να περιορίσει την πρόσβαση στο έδαφός της και να μη δέχεται παρά 80 αιτούντες άσυλο την ημέρα καθώς και 3.200 άτομα που μεταφέρονται προς την Γερμανία. Η Ανγκελα Μέρκελ κατήγγειλε αυτή την απόφαση.
«Η Σύνοδος Κορυφής ήταν τεταμένη και είχε ένταση» δηλώνει ένας εκ των συμμετεχόντων. «Οι εθνικοί μονόλογοι δεν είναι ό,τι καλύτερο» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της Συνόδου.
Η Κομισιόν καταγγέλλει ότι αυτή η απόφαση της Αυστρίας είναι εντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά η Αυστρία δεν δείχνει να πτοείται και μάλιστα έπεισε και τη γείτονά της Σλοβενία η οποία έκλεισε επίσης τα σύνορά της και σκοπεύει να στεγανοποιήσει το έδαφός της ώστε να αποκλείσει όλους τους μετανάστες που θα έρχονταν από την Ελλάδα.
Η απόφαση της Αυστρίας άνοιξε ένα ένα παιχνίδι ντόμινο, το οποίο φοβόταν η Γερμανία και η Κομισιόν. Από πρώτης άποψης, αυτή η απόφαση εξυπηρετούσε τα σχέδια της Γερμανίας αφού αυτόματα θα μείωνε τις ροές προσφύγων και μεταναστών που θα πήγαιναν προς Βερολίνο. «Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε έτσι. Δεν θέλουμε τοίχους που μπορεί να απομονώσουν την Ελλάδα και να την εμποδίσουν να κάνει μεταρρυθμίσεις, να πληρώνει ομαλά τους διεθνείς δανειστές της» δήλωνε διπλωματική πηγή.
Η Γερμανία και η Κομισιόν περιμένουν τη συνέχεια με αγωνία. Οι βαλκανικές χώρες για να μη βρεθούν με χιλιάδες μετανάστες που διώχνει η Αυστρία από τα σύνορά της, σκέφτονται, επίσης, να κλείσουν τα σύνορά τους. Η ΠΓΔΜ άρχισε ήδη να φιλτράρει όσους φτάνουν εκεί και σκέπτεται να προχωρήσει σε ένα ολικό μπλοκάρισμα με τη βοήθεια άλλων χωρών (της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας) οι οποίες της πρότειναν να τη βοηθήσουν. Την Πέμπτη, οι αστυνομίες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας αποφάσισαν να κάνουν από κοινού την καταγραφή των μεταναστών που φτάνουν από την Ελλάδα και από τα Σκόπια. Ετσι θα μπορούν να καθορίσουν, με βιομετρικά δεδομένα, αν προέρχονται από χώρες που μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνες (Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία).
Αρχικά, η Σύνοδος της Πέμπτης δεν είχε άλλο αντικείμενο παρά να θυμίσει στα κράτη μέλη τους κανόνες της αλληλεγγύης, τον κανονισμό του Δουβλίνου και τους κανόνες της Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Επί τη ευκαιρία, ο κ. Τσίπρας και η κυρία Μέρκελ θα μπορούσαν να ανακοινώσουν καλά νέα: η Ελλάδα έφτιαξε ήδη 4 hot spots, θα φτιάξει ένα πέμπτο συντόμως και θα καταγράφει το 80% όσων καταφθάνουν. Θα ανακοίνωναν, επίσης, ότι οι αφίξεις από την Τουρκία έχουν αρχίσει να μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το plan A που είχε συναφθεί το περασμένο φθινόπωρο με την Τουρκία άρχισε να λειτουργεί.
Η μοίρα της Ελλάδας, όπως και ολόκληρης της ζώνης Σένγκεν, θα παιχτεί προφανώς στις επόμενες εβδομάδες, όταν η Τουρκία θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...