Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Στο τραπέζι πλέον και οι περικοπές κύριων συντάξεων


Σε αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης βρίσκεται η κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών μέσα στις επόμενες ημέρες.
Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών συνεχίζεται πέρα και έξω από κάθε αρχική χρονική πρόβλεψη, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύσεις που να συνθέτουν τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των εκπροσώπων των θεσμών και τη δέσμευσή της για αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις.
Ηδη, το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των προτάσεών του οι οποίες ενσωματώνουν και τις εναλλακτικές λύσεις για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και
των επιστημόνων.
Οι εναλλακτικές προτάσεις έχουν στον πυρήνα τους ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση των κύριων συντάξεων, τουλάχιστον έως τα 1.200 - 1.300 ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών πάνω από αυτό το ύψος, ενώ στις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές όλα τα ενδεχόμενα για νέες μειώσεις είναι ανοιχτά.
Ταυτόχρονα λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τον καθοριστικό παράγοντα των εσόδων των Ταμείων, καθώς οι εκτιμήσεις τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αποθαρρυντικές για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά το έλλειμμα των 2,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα έχει το ΙΚΑ μέσα στο 2016 και ο δεύτερος λόγος αφορά τις επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των τρεχουσών οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών.
Ηδη, ο Ιανουάριος έκλεισε για το ΙΚΑ με μια μείωση εσόδων κατά 7%, που αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ, και η προσοχή των στελεχών του Ιδρύματος βρίσκεται πλέον στην πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου.
Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σοβαρή μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και τον Φεβρουάριο, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τον παρατεταμένο αποκλεισμό των οδικών αξόνων και τις επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία.
Αναλογικό «μαχαίρι» εφάπαξ και επικουρικών
Ετσι, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν «εναλλακτικά μοντέλα περικοπών» των υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων. Τα σενάρια αυτά ποσοτικοποιούν τις εξής περικοπές:
1. Μειώσεις στο άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και στο επίπεδο των 2.200 ευρώ.
3. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο έτος έως το 19ο έτος και θα λαμβάνεται ολόκληρη μόνο με τη συμπλήρωση του 20ού έτους ασφάλισης. Στο θέμα αυτό οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων που δέχεται ο υπουργός Εργασίας έχουν ως βασικό επιχείρημα τον αριθμό των συνταξιούχων, οι οποίοι πλησιάζουν τα 3 εκατ. άτομα, εάν συνυπολογίσει κανείς και τους συνταξιούχους που αν και έκαναν αίτηση δεν έχουν λάβει ακόμη τη σύνταξή τους. Συνεπώς, ακόμη και μία περικοπή κατά 10 ευρώ ανά συνταξιούχο μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
4. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν από 2% στις χαμηλές έως και 8% στις υψηλές επικουρικές που λαμβάνουν κυρίως οι συνταξιούχοι των λεγόμενων ευγενών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών.
5. Μειώσεις από 8% έως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
6. Ανάλογες μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...