Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πιο χαμηλά κι από …τις Κάτω Χώρες!


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Προκλητικές τοποθετήσεις Ολλανδών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο: «Μεγάλο πρόβλημα» για την ευημερία της Ολλανδίας το να έρθουν 50 χιλιάδες πρόσφυγες. «Γίνονται συζητήσεις για το αν θα πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα» ανέφερε η εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού κόμματος.
«Καθρέφτη» της αναλγησίας αλλά και της υποκρισίας των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην Ε.Ε αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις Ολλανδών Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών με αντιπροσωπεία της
Ολλανδικής Βουλης. Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος μίλησε για συζητήσεις που γίνονται περί κλεισίματος των συνόρων στην Ευρώπη ενώ ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα» την αποδοχή μεταναστών για την ευημερία της Ολλανδίας! Οι τοποθετήσεις προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών-μελών των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης σε μία συζήτηση που έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. 
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Χριστιανοδημοκρατών της Ολλανδίας (CDA)  Ρieter Οmtzigt o οποίος ανέφερε: «Σκέφτομαι  την κατάσταση στην Ολλανδία όπου έχουμε ευημερία και οικονομική ανάπτυξη, καλή ευημερία αν θέλετε στη χώρα μας. Το να έρθουν 50.000 πρόσφυγες από έξω από την Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα»!
Μάλιστα ο ίδιος περιέγραψε την αντίληψη που κυριαρχεί για την Ελλάδα στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο σημειώνοντας πως «μέσα στο ολλανδικό κοινοβούλιο υπάρχει μια συζήτηση για το αν συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Η βασική αντίδραση για το αν θα δοθεί πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα βρίσκεται και εδώ αυτή τη στιγμή ,αλλά υπάρχουν και άλλα κόμματα, τα οποία συζητούν με την κοινή γνώμη γενικά για το εάν θα πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα ή όχι. Υπάρχουν πολλές αντίθετες γνώμες. Εμείς προσπαθούμε να δούμε πώς αυτές συμφωνίες μπορούν να προχωρήσουν και ένα από τα βασικά μας θέματα είναι να βρούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να  ελέγξουμε αν η Ελλάδα ικανοποιεί τα προ – και απαιτούμενα για το πρόγραμμα δανεισμού». Διευκρίνισε επίσης ότι «από πλευράς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μας έχει ξεκινήσει ήδη από τότε που μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τότε, λοιπόν, πολλά κόμματα και το δικό μου κόμμα είχε ψηφίσει κατά της Ελλάδας να μπει στην Ευρωζώνη λόγω της ελλιπούς ικανοποίησης των κριτηρίων. Αν η Ελλάδα δεν είχε μπει τότε στην Ευρωζώνη η αλήθεια είναι ότι θα ήταν λίγο καλύτερα, αν δεν είχε μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη πριν από 15 χρόνια».
Εκ μέρους του σοσιαλιστικού κόμματος η Sharon Gesthuizen αναφέρθηκε επίσης στους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην Ολλανδική Βουλή τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί παθιασμένες συζητήσεις για το θέμα μιας παραπανήσιας ακτοφυλακής κατά κάποιον τρόπο που θα μπορεί να παρεμβαίνει όταν οι  χώρες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τα σύνορά τους σωστά». Πρόσθεσε μάλιστα πως «έχουμε την αποστολή του ΝΑΤΟ, τώρα θα ξεκινήσει στο Αιγαίο. Το κόμμα μου πιστεύει ότι θέλουμε να στέλνουμε πίσω τους πρόσφυγες στην Τουρκία». Επίσης είπε ότι «υπάρχουν και άλλες συζητήσεις που γίνονται στην Ολλανδία για το αν θα πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα ίσως να ξεκινήσουμε βοηθώντας τις χώρες στη νοτιοανατολική πλευρά των συνόρων της Ευρώπης, όπως είναι η Ελλάδα και υπάρχουν πολλές φωνές στο Κοινοβούλιό μας που θέλουν κάποια σύνορα να κλείνουν κοντά στη δική μας χώρα».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Αννέτα Καβαδία, επισήμανε ότι «Πρέπει  να πούμε την αλήθεια πως η Ε.Ε. σε αυτή τη δοκιμασία έχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον αποτύχει παταγωδώς.». ‘Όπως είπε «μπορούμε, για παράδειγμα να αναρωτηθούμε πόσο συνάδουν με αυτές τις αξίες η ανέγερση τειχών με σκοπό να αποκλείονται πρόσφυγες κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, ή τι σημαίνει η νομιμοποιημένη  αρπαγή των τιμαλφών που καταφέρνουν να διασώσουν οι πρόσφυγες φεύγοντας από τις φλεγόμενες εστίες τους ή τι σημαίνουν τα τόσα περιστατικά ρατσιστικού λόγου, βίας και στοχοποίησης κατά των προσφύγων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Στην δική της τοποθέτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου επισήμανε πως «έχουμε να προασπιστούμε την Ευρώπη, την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, την ειρήνη στην Ευρώπη, τη μη βία στην Ευρώπη και αυτό που λέμε ευρωπαϊκό ιδεώδες δεν είναι λόγια,  η βία πλήττει όλους μας. Αν αναδιπλωθούμε στην εθνική νομοθεσία έχουμε χάσει συνολικά σαν Ευρώπη. Αν αυξηθεί ο νεοναζισμός και ο ρατσισμός έχουμε χάσει συνολικά σαν Ευρώπη. Αν γίνουμε όλοι το τείχος έχουμε χάσει συνολικά σαν Ευρώπη πέρα ότι αυτό όχι μόνο δεν είναι συνετό, αλλά δεν είναι και δυνατό μια Ευρώπη φρούριο».
Από την πλευρά της Ν.Δ, ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε αναφερόμενος στην Ολλανδική Αντιπροσωπεία ότι « είναι σημαντικό για μας, ότι έχετε την Προεδρία της Ε.Ε. για αυτούς τους έξι μήνες. Συμφωνώ με την κυρία συνάδελφο, θέλουμε και αγαστή συνεργασία και τη στήριξή σας σε συγκεκριμένα θέματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, αλλά και τον ανθρωπισμό και την αντιμετώπιση μιας κρίσης». Συνέχισε επισημαίοντας πως «σε ένα κόσμο που αλλάζει, παγκόσμια, με ραγδαίες εξελίξεις, δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλες μεταναστευτικές ροές μετακινούνται στην ήπειρο μας και σε άλλες ηπείρους Θυμάστε ότι σε προηγούμενα χρόνια, δεκαετίες, εκατονταετίες, υπήρχε η ανάστροφη ροή, από τις χώρες του Βορρά, τους Ούνους τους Βίκινγκς, την Γερμανία κ.λπ. προς τα κάτω. Τώρα παρατηρείται μία ανάστροφη ροή. Από κάτω προς τα επάνω. Είναι μία πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Εμείς είμαστε μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, υπάρχει ένας πόλεμος στη Συρία. Όλες οι χώρες της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου πήραν φωτιά, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος και η Τουρκία ακόμη. Το Κουρδικό εκκρεμεί, υπάρχει κρίση στην Ουκρανία». Κατέληξε λέγοντας ότι «προφανώς και η Ελλάδα, είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τις ευθύνες που ενδεχομένως μπορεί να έχε. Εμείς έχουμε έναν διαρκή διάλογο εδώ, με επιχειρήματα για το πώς πρέπει η τάδε ή η δείνα ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μία κατάσταση. Όμως, η Ευρώπη είναι Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις».
Για ανθρωπιστικές διακηρύξεις κενές περιεχομένου έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ,Θανάσης Παφίλης. Όπως είπε «η δραματική κατάσταση που ζούμε σήμερα με το προσφυγικό, είναι η απανθρωπιά ενός συστήματος που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο. Ξέρετε οι διακηρύξεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και οι εκφράσεις συλλυπητηρίων ανεξάρτητα από το τι αισθάνεται ο καθένας, αντικειμενικά και πολιτικά είναι μία μεγάλη υποκρισία». Συνέχισε επισημαίνοντας: «Το ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται αλήθεια; Δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και αυτών που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιος έκανε επίθεση στη Λιβύη και δημιούργησε αυτό το χάος; Ποιος στήριξε αυτούς που σφάζουν σήμερα, δημοσιογράφους, τους πάντες που λέγονται ISISκαι παλιότερα λεγόντουσαν Ταλιμπάν ή και σήμερα λέγονται Ταλιμπάν; Ποιος τους εξόπλισε; Ποιος τους χρηματοδότησε όλα αυτά τα χρόνια; Στο όνομα ποιου άραγε; Της δημοκρατίας;Αφελείς είμαστε, κανένας από εμάς δεν είναι αφελής, πολύ περισσότερο αυτοί που είναι και στα Κοινοβούλια»
https://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...