Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Δεν τους φτάνει ούτε το Μνημόνιο…


Του Μάριου Διονέλλη
Οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου έβαλαν λουκέτο στην Ένωσή τους για να μην εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση, που άφηνε έτσι κι αλλιώς παραθυράκια
Ακόμα και πέρα από τις επιταγές των μνημονίων προχωρούν οι ξενοδόχοι στο Ηράκλειο, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων. Ήδη από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου απέκτησαν το δικαίωμα να μην εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων αν δεν είναι μέλη των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων. Από τότε μπήκε σε εφαρμογή το κόλπο των
μαζικών ηθελημένων διαγραφών μεγαλοξενοδόχων από τις τοπικές ενώσεις. Σήμερα το «κόλπο» διευρύνεται, με τον Νομό Ηρακλείου, έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας να… πρωτοπορεί.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου ανακοίνωσε την οριστική αυτοδιάλυσή της λόγω έλλειψης συμμετοχής στις συνελεύσεις και στη γενικότερη λειτουργία της, αφήνοντας χωρίς εκπροσώπηση ακόμα και εκείνους τους ξενοδόχους που θα ήθελαν να τηρήσουν το νόμο. Το κλίμα αντιστράφηκε στο νομό, κυρίως μετά την αποχώρηση των μεγάλων παιχτών του κλάδου. «Όσοι μείναμε στην ένωση καταλήξαμε να είμαστε τα κορόιδα αφού μόνο εμείς είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόζουμε τις συμβάσεις και γύρω-γύρω γίνεται χαμός» έλεγαν τα λιγοστά τελευταία μέλη της ένωσης σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους στα τοπικά ΜΜΕ.
Τελικά, όπως πάντα, τα μόνα κορόιδα θα είναι οι 10.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό στο Ηράκλειο, οι οποίοι δεν έχουν πια ούτε καν έναν θεσμικό συνομιλητή σε τοπικό επίπεδο για να διαπραγματευτούν τους μισθούς τους. Ως ύστατο μέσο πίεσης το τοπικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων απέστειλε εξώδικα σε τουλάχιστον 110 μεγαλοξενοδόχους του νομού, καλώντας τους σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή έστω επιχειρησιακών συμβάσεων.
Η ισχύουσα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει διετή διάρκεια και προβλέπει κατώτατο μισθό 761 ευρώ για φέτος και αύξηση 1% από τον Απρίλιο του 2017, ενώ διατηρεί όλα τα θεσμοθετημένα επιδόματα των εργαζόμενων. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
Καταγγελίες και προσφυγές
«Στόχος τους είναι να μας πάνε στο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη στα 580 ευρώ και με συμφωνίες που υπογράφονται ατομικά για κάθε εργαζόμενο», λέει στον Δρόμο ο Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ. Το Σωματείο έχει προαναγγείλει ότι εφόσον δεν πάρει απαντήσεις στα εξώδικα από τους ξενοδόχους θα προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας αλλά και σε κάθε άλλο νομικό μέτρο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, σε όλη την Κρήτη καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων στον τουριστικό κλάδο. «Υπάρχουν ξενοδόχοι που χρωστούν τη μισή σεζόν στους εργαζόμενους, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν από την έναρξη της επόμενης», λέει στον Δρόμο η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιεράπετρας Άννα Φανουράκη. Και ενώ θα περίμενε κανείς, κυρίως τα μικρά ξενοδοχεία, να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζομένων είναι πιο έντονο στους μεγαλοξενοδόχους, γεγονός που δείχνει ότι τα τεράστια έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας κατευθύνονται οπουδήποτε αλλού εκτός από τους εργάτες του τουρισμού. Μνημειώδης, εξάλλου, ήταν η απάντηση γνωστού Έλληνα ξενοδόχου με μονάδες σε όλη τη χώρα όταν οι καμαριέρες στη Χερσόνησο βγήκαν στους δρόμους ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Όπως καταγγέλλει στον Δρόμο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, σε απευθείας επικοινωνία μαζί του, πήρε την απάντηση ότι δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς επειδή χτίζει τρία νέα ξενοδοχεία…
 http://www.e-dromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...