Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οι ευρωπαίοι ηγέτες (για το προσφυγικό) αντιγράφουν τον… Καραϊσκάκη

Στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας για το προσφυγικό, η πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την αναγκαιότητα να υπάρξουν και να εφαρμοστούν κοινές λύσεις. Ευρωπαϊκές λύσεις. Υπήρξε φυσικά και η προφορική δέσμευση προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν  πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής (6-7 Μαρτίου). Παρόν και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.  Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η προφορική δέσμευση των ηγετών εξανεμίστηκε. Η Αυστρία και οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), επί της ουσίας,
αποφάσισαν να μεταφέρουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Οι πολιτικοί αντικαταστάθηκαν από τους αρχηγούς αστυνομίας… 
Η Αυστρία και η ομάδα Βίζεγκραντ είχε φροντίσει να εξοπλίσει τη γειτονική χώρα με υλικό και τεχνογνωσία για να διαδραματίσει τον ρόλο του «φράχτη» στο δρόμο των προσφύγων και των μεταναστών προς την βόρειο Ευρώπη. Την ώρα που η Ελλάδα έτρεχε να κατασκευάσει τα περίφημα hot spots για τα οποία πλέον ουδείς ενδιαφέρεται. 
Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει στρατόπεδο μεταναστών. Πιθανότατα να αντιμετωπίσει και ανθρωπιστική κρίση- δεύτερη μετά τα Μνημόνια- όπως εκτιμούν πλέον και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Η Μέρκελ, έχει μείνει και αυτή μόνη της να πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Στη Γερμανία έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου, στην οποία η Γερμανία αποδίδει τεράστια σημασία, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ότι η Άγκυρα έχει ρόλο κλειδί στο προσφυγικό. 
Το 1950, τα κράτη της Ευρώπης προσπαθούσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εποκράτησε ο συλλογισμός ότι η συγχώνευση οικονομικών συμφερόντων θα βοηθούσε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Στη Διακήρυξη Σουμάν, που παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν στις 9 Μαΐου 1950, τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη». 
Δυστυχώς, όπως σημειώνουν επαΐοντες των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετά την πτώση του Τείχους  η Ευρώπη βάδιζε προς το μέλλον με τα μάτια στραμμένα στο παρελθόν. 
Εξ ου και εύκολα υιοθετήθηκε η ρήση του Γεώργιου Καραϊσκάκη «είπα, ξείπα, την παρόλα μου τη χέζω»...
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...