Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Προφορική συμφωνία για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα


Του Νίκου Μπέλλου
Προφορική συμφωνία μεταξύ των ηγετών των χωρών του λεγόμενου διαδρόμου των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλείσιμο των συνόρων, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σε συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τη δέσμευση είχε ζητήσει από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχε με την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η καγκελάριος της
Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνεν Φάϊμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ομόλογοί του της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Κροατίας.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η τρέχουσα συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των ροών των Δυτικών Βαλκανίων αποφεύγοντας ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνωστισμό προσφύγων και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που επηρεάζονται.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για την προφορική συμφωνία ανέλαβε να ενημερώσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...