Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι τραπεζίτες. Το μαστίγιο από τον SSM, τα ανησυχητικά αποτελέσματα, η ραγδαία διολίσθηση των μετοχών και η αδυναμία έγκαιρης λήψης αποφάσεων, διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα για τις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- τράπεζες. Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr οι τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν το δρόμο της συρρίκνωσης, με στόχο την ενδυνάμωση τους και τη μείωση του ρίσκου. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται νέες περικοπές στο κόστος λειτουργίας και πώληση μη τραπεζικών assets και δραστηριοτήτων. Στόχος αυτής της στρατηγικής αποτελεί η δημιουργία μικρότερων
αλλά ισχυρότερων και αποδοτικότερων σχημάτων με σαφή στροφή στο core business.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η βουτιά που έχουν πραγματοποιήσει οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, και έχει εξαφανίσει περί τα 434 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, ποσό υπερδιπλάσιο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας στις τρέχουσες τιμές.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 Banks, που παρακολουθεί την πορεία 46 μετοχών έχει καταγράψει τη διπλάσια πτώση σε σχέση με την αγορά από τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, μόνο από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 14%, και σύντομα αναμένεται να καταγράψουν το χειρότερο μήνα από άποψη επιδόσεων από το 2011, οπότε και η ευρωπαϊκή κρίση βρισκόταν στο ζενίθ.
Από τον Ιούλιο η Deutsche Bank AG και η Standard Chartered Plc έχουν δει τις μετοχές τους να χάνουν πάνω από 40%. Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτεεσμάτων είναι απίθανο να ειπωθεί κάτι ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό, που θα μπορούσε να δώσει ανοδική δυναμική στις μετοχές των τραπεζών.
Στενός κορσές από SSM
Την ίδια ώρα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) φόρεσε στενό κορσέ στους τραπεζίτες, ζητώντας την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Ο Μηχανισμός ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,9% από 9,6% το 2014, αλλά και να διατηρήσουν ένα πρόσθετο 0,2% ως «μαξιλάρι» προστασίας έναντι των συστημικών κινδύνων.
Ο SSM προειδοποιεί σε έκθεσή του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης - μεταξύ των 130 ευρωπαϊκών τραπεζών συγκαταλέγονται και τέσσερις ελληνικές- επισημαίνοντας ότι «οι προκλήσεις δεν έχουν μειωθεί έναντι των προηγούμενων ετών».
«Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους και προκλήσεις» τονίζει η έκθεση και εξηγεί ότι μία εξ αυτών αφορά την προσαρμογή των τραπεζικών ιδρυμάτων στο νέο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.
Απολύουν τους έμπειρους
Οι προοπτικές για τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καλές ακόμη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι έξι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες που είναι οπωσδήποτε σε καλύτερη φόρμα από τις ευρωπαϊκές δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν αύξηση εσόδων το 2015. Περίπου το 70% των traders στην αγορά ομολόγων που απολύθηκαν πέρυσι στο Λονδίνο στις 12 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες είχαν εργαστεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο για περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των κυνηγών ταλέντων Michelangelo Search. Έτσι τώρα τα γραφεία υπάρχουν αναλογικά, περισσότερα νέα άτομα.
Διαβάστε σχετικά: Τσεκούρι στα τμήματα ομολόγων από τις τράπεζες
Οι έμπειροι και καλύτερα αμοιβόμενοι έπεσαν θύματα της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν το κόστος, καθώς προσπαθούν να παράγουν κέρδος μέσα σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κι άλλες περικοπές θα έρθουν από την Bank of America με την Goldman Sachs Group οι οποίες εξετάζονται αυτό το τρίμηνο.
Η βρώμικη αλήθεια για την Deutshe Bank
Τις πρώτες ζημίες από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης εμφάνισε η Deutsche Bank για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 καθώς και για το σύνολο της κρίσης, κάτι το οποίο ήταν μάλλον αναμενόμενο, δεδομένης της αδυναμίας στις δραστηριότητες της επενδυτικής τράπεζας να ενισχύει το φορτίο του νομικού κόστους και του κόστους αναδιάρθρωσης.
Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, χαμηλότερα 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.
Για το σύνολο της χρήσης, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33,5 δισ. ευρώ, και είναι ελαφρώς υψηλότερα όταν μετρηθούν σε μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.
Οι δαπάνες αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του κόστους αναδιάρθρωσης, καθώς και λόγω των επιπλέον χρεώσεων 1,2 δισ. ευρώ για το τρίμηνο. Η τράπεζα είχε προβλέψει αυτές τις χρεώσεις την προηγούμενη εβδομάδα όταν προ-ανακοίνωσε ζημιές στο τρίμηνο και στο σύνολο της χρήσης.
Ο πρώην CEO της Morgan Satanley αναγνωρίζει σε δυο φράσεις το μέγεθος του προβλήματος της Deutsche Bank και το βαθμό ετοιμότητας της γερμανικής κυβέρνησης για να παρέμβει…
Η κατάταση με τη Deutshe Bank είναι πραγματικά επικίνδυνη καθώς από το γράφημα φαίνεται ότι το ρίσκο της DB είνα για πρώτη φορά από το 2010, υψηλότερο από της αντίστοιχης Ιταλικής
Το Sofokleousin.gr από τον Ιούνιο του 2015 έχει προειδοποιήσει για την κατάσταση στη γερμανική τράπεζα, το ρίσκο, τις προοπτικές και την αναποτελεσμαστική και επικίνδυνη διοίκηση. Τώρα η πρόσκρουση στα βράχια δεν μπορει να αποτραπεί και οι επενδυτές πηδάνες κυριολεκτικά στη θάλασσα.
Προσπάθεια συγκάλυψης
Στο πάρτι συγκάλυψης του εγκλήματος της Deutsche Bank όμως δεν συμμετείχαν οι ελεγκτικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες χτύπησαν τρεις φορές τη γερμανική τράπεζα, ξεκινώντςα από το σκάνδαλο του Libor. Ακολούθησε ο έλεγχος στη διαχείριση ρίσκου και τα πληροφοριακά συστήματα, όπου αποδείχθηκε υπερμόχλευση και η χαριστική βολή ήταν η υπόθεση βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.
Εκτός από τις εποπτικές αρχές και τα βαριά πρόστιμα που ανέρχονται σχεδόν στα 10 δισ. η Deutsche Bank βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση στις τιμές πρώτων υλών, ξεκινώντας από τα μέταλλα, το καλοκαίρι του 2015 και φτάνοντας μέχρι το πετρέλαιο φέτος.
Νωρίτερα το γερμανικό μεγαθήριο είχε πέσει σε τρικυμία καθώς οι γερμανικές ναυτιλιακές άρχησαν να ναυαγούν η μια μετά την άλλη φεσόνοντας την τράπεζα.
Η διοίκηση όμως άργησε να αντιδράσει με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπονήθηκε με 35000 απολύσεις παγκοσμίως και σταδιακό περιορισμό δραστηριοτήτων αποδεικνύεται πολύ φιλόδοξο.
Η διοίκηση της Deutsche Bank αναγκάστηκε να πουλήσει το 75% του χαρτοφυλακίου της στο Real Estate των ΗΠΑ, για να περιορίσει τον κίνδυνο και την έκθεση της. Παράλληλα ανακοίνωσε σήμερα κούρεμα 30% στην αξία της PostBank προκειμένου να την πουλήσει τχύτερα.
Εχει ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, και την αποεπένδυση από την κινεζική αγορά πουλώντας το μερίδιο που διαθέτει σε τοπική τράπεζα. Σε αυτή τη φάση όμως οι μετοχές στην Κίνα κατακρημνίζονται και η επένδυσή της κοστίζει πλέον πενταροδεκάρες και συνεπώς δεν συμφέρει να πουληθεί, αν και αποχωρώντας από την Κίνα περιορίζεται το ρίσκο άρα και τις ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων.
Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται καθώς, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της, η Deutsche Bank έχει υπερμοχλεύσει τα ίδια κεφάλαια, αναγνωρίζοντας πολύ χαμηλότερο ρίσκο. Ήτοι σημαίνει ότι τα Risk Weighted Assets που υπολογίζει είναι ήμισυ του αμερικανικού μέσου όρου.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα Παράγωγα όπου ελεγκτές έχουν αναγνωρίσει έκθεση που υπερβαίνει τα 35 δισ. η οποία δεν έχει καταχωρηθεί στους ισολογισμούς.
Συνταρακτικές ήταν οι αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί το Bloomberg για τον τρόπο που «μαγειρεύει» τον ισολογισμό της η Deutsche Bank. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η γερμανική τράπεζα επί χρόνια κατάφερε να «κρύψει» από τον ισολογισμό της δάνεια αξίας 395,5 δισ. ευρώ (περίπου το ένα πέμπτο του χαρτοφυλακίου της) μέσω συμφωνιών με άλλες τράπεζες. Μεταξύ αυτών είναι η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, η Banco do Brasil, η Dexia (μάλιστα λίγες εβδομάδες προτού αυτή χρεοκοπήσει).
Με τις συμφωνίες αυτές η Deutsche Bank κατάφερνε να μην καταγράφονται στο χαρτοφυλάκιό της οι κίνδυνοι που αναλάμβανε χορηγώντας δάνεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζει καλύτερη εικόνα ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα είναι στη χειρότερη θέση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών ως προς συγκεκριμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Ζημίες έναντι κερδών για την HSBC
Ζημίες κατέγραψε η HSBC το τελευταίο τρίμηνο του 2016, με τα κέρδη να περιορίζονται 1,33 δισ. δολάρια έναντι κερδών 511 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Τα καθαρά ετήσια κέρδη της βρετανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 13,52 δισ. δολάρια το 2015 έναντι 13,69 δισ. δολαρίων το 2014.
Παράλληλα, τα έσοδα υποχώρησαν στα 59,8 δισ. δολάρια την εξεταζόμενη περίοδο έναντι 61,25 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν 1% στα 18,87 δισ. δολάρια από 18,68 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους. Το κόστος αναδιάρθρωσης διαμορφώθηκε στα 117 εκατ. δολάρια το 2015.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα πυροδότησαν ανησυχίες ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ασία θα οδηγήσει σε αύξηση των κόκκινων δανείων πλήττοντας τα αποτελέσματα της HSBC και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Standard Chartered. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η HSBC επιβεβαίωσε τον στόχο επέκτασής της στην Ασία και την Κίνα πατά την απόφαση να διατηρήσει την έδρα της στο Λονδίνο.
Η Barclays βάζει λουκέτο στην Ασία - Προχωρά σε απολύσεις και μειώσεις μπόνους
Η πρώτη αντίδραση από τον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των ασιατικών χρηματιστηρίων ήρθε από την Barclays Plc, η οποία σχεδιάζει να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματιστηριακών της γραφείων στην Ασία. Ο CEO της Barclays, Jes Staley στο πλαίσιο του σχεδίου για μείωση του κόστους λειτουργίας σχεδιάζει να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες στον χρηματιστηριακό τομέα, διατηρώντας ωστόσο τα γραφεία παραγώγων και το κομμάτι των επενδύσεων.
Η επενδυτική σχεδιάζει να μειώσει κατά 50% το ανθρώπινο δυναμικό στις μονάδες της στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από άτομα με γνώση της υπόθεσης. Η κίνηση του Staley έρχεται ως αποτέλεσμα της ισχυρής πτώσης που καταγράφουν οι αγορές στην Ασία, αντανακλώντας την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Barclays το Δεκέμβριο σχεδίαζε να μειώσει κατά 20% το ανθρώπινο δυναμικό στο κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να έρχονται από την Ασία και τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές δραστηριότητες.
Το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής της Barclays δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του κόστους που αποδίδεται στους αυστηρότερους κανονισμούς και στις αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις που είχαν θεσπιστεί το προηγούμενο διάστημα.
Ο διευθυντής John McFarlane από τη μεριά του δεσμεύτηκε να εξετάσει εκ νέου τις επιχειρήσεις της τράπεζας σε Βρετανία και ΗΠΑ, και μάλιστα ανακοίνωσε ότι η τράπεζα εξετάζει τις εισφορές των συναλλαγών της στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς όπως είναι φυσικό, στοχεύουν σε περιοχές που μπορούν να τους αποφέρουν χρήματα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters η Barclays θα εγκαταλείψει τις δραστηριότητες στον χρηματιστηριακό τομέα στην Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα κλείσει και το αντίστοιχο τμήμα στην Ινδία.
Πέρα από τη βρετανική τράπεζα, οι αυστηρότεροι κανονισμοί και οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν επηρεάσει και άλλες τράπεζας, όπως η Standard Chartered Plc και η Nomura Holdings Inc., οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού και “λουκέτο” στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής, προκειμένου να εστιάσουν σε πιο προσοδοφόρες περιοχές.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Barclays, οι επιχειρήσεις της στην Ασία απέφεραν έσοδα 773 εκατ. λιρών μέσα στο 2014, σχεδόν το 3% του συνόλου των εσόδων της τράπεζας, ενώ το 2014 η τράπεζα απασχολούσε περίπου 18,200 υπαλλήλους στην περιοχή.
Για τους γνωρίζοντες, η Ασία ήταν η αρχή της κατάρρευσης για μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου την, Barings Bank. Το 1987, η Barings δημιούργησε ένα μικρό γραφείο στη Σιγκαπούρη, το οποίο ονομάστηκε Baring Securities (Singapore) Limited.
Τσεκούρι στις θέσεις εργασίας
Κατά 20% σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό στο κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, αλλά κυρίως στα γραφεία του στη νοτιοανατολική Ασία, ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Barclays, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου Τζες Στάλι. Η Barclays θα περιορίσει έως και κατά 20% το προσωπικό της στην επενδυτική τραπεζική και στο τμήμα διαπραγμάτευσης μετοχών και διαθεσίμων. Όσον αφορά στα μπόνους στην επενδυτική τραπεζική, το 2014 συνολικά μειώθηκαν 24%, στο 1 δισεκατομμύριο στερλίνες (1,4 δισ. δολάρια) από 1,3 δισ. στερλίνες το 2013. Οι συνολικές δαπάνες αμοιβών ελαττώθηκαν κατά 9% στα 3,6 δισ. στερλίνες έναντι 4 δισ. στερλινών το 2013.
Credit Suisse: Εμφάνισε ζημίες για πρώτη φορά σε 8 χρόνια
Για πρώτη φορά από το 2008 η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse ανακοίνωσε ζημίες. Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 2,94 δισ. ελβετικών φράγκων για το σύνολο της χρήσης, έναντι ζημιών 2,12 δισ. που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε επίσης πως οι συνθήκες στην αγορά τον Ιανουάριο παρέμειναν δύσκολες και πως περιμένει αστάθεια στην αγορά σε όλο το πρώτο τρίμηνο.
Παράλληλα, η τράπεζα αποφάσισε την επιτάχυνση του προγράμματος περικοπής θέσεων εργασίας με απόλυση περίπου 4.000 εργαζομένων.
Citigroup: Εγκαταλείπει τη λιανική τραπεζική σε Αργεντινή και Βραζιλία
Αποσύρεται από τη λιανική τραπεζική της Βραζιλίας και της Αργεντινής η Citigroup, μετά από σχεδόν 100 χρόνια παρουσίας της στις χώρες. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Michael Corbat, έλαβε την απόφαση να περιορίσει την παρουσία της Citigroup στην λιανική τραπεζική για να απλοποιήσει την εταιρεία, να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τις αποδόσεις. Τον Οκτώβριο του 2014, ανακοίνωσε σχέδια για την αποχώρηση από τη λιανική τραπεζική σε 11 αγορές, μεταξύ αυτών το Περού, η Κόστα Ρίκα και τέσσερις ακόμη στην κεντρική και νότια Αμερική.
Η μονάδα της Αργεντινής, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1914 και ήταν το πρώτο παράρτημα της τράπεζας εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Citigroup. Απασχολεί περισσότερους από 2.700 εργαζομένους, διαθέτει 71 καταστήματα και περιουσιακά στοιχεία αξίας 44,6 δισ. πέσος (3 δισ. δολ) και είναι η 12η τη τάξη τράπεζα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας ένωσης τραπεζών.
Στη Βραζιλία απασχολεί περίπου 6.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014. Στη χώρα λειτουργούν 71 καταστήματα, ενώ ξεκίνησε την παρουσία της το 1915. Είναι η 10η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Βραζιλίας και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 δισ. δολ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
http://www.sofokleousin.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου