Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Μακεδονία"


Πρόσφατα όλες οι πολιτικές ομάδες στην Ε.Ε. συμφώνησαν ότι δεν δόθηκε επαρκής βοήθεια στη χώρα μας για το προσφυγικό και εσείς μιλήσατε για «απραξία των Ευρωπαίων ηγετών». Πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ποια πρέπει να είναι η στρατηγική; 
Εάν δεν υπάρξει σχέδιο αλληλεγγύης από την Ευρώπη θα επιτρέψουμε σε ακροδεξιές και εθνικολαϊκίστικες δυνάμεις να καλπάσουν εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες ανασφάλειας που θα δημιουργηθούν. Πρώτα από όλα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουμε ήδη αποφασίσει. Έχουμε έναν μηχανισμό που προβλέπει κέντρα
διαχωρισμού, μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους καθώς και δράσεις κατά των λαθεμπόρων. Ο μηχανισμός όμως από μόνος του δεν επαρκεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά των κρατών της περιοχής Βίζεγκραντ χαρακτηρίζεται από έλλειψη αλληλεγγύης. Πολύ γρήγορα ξέχασαν ότι κάποτε ήταν οι δικοί τους πολίτες προσφυγές στην Ευρώπη και Αμερική.
Φυσικά, ευθύνες υπάρχουν και στην κυβέρνηση. Πριν από ένα χρόνο ο κύριος Καμμένος απειλούσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να περνούν οι τζιχαντιστές ενώ ο κύριος Τσίπρας αναρωτιόταν: «και τι έγινε εάν μας βγάλουν από τη Σένγκεν;». Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργάζεται με τους εταίρους μας και παράλληλα να αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι το ευρωκοινοβούλιο είναι ανύπαρκτο. Το είδαμε στην ελληνική κρίση, το διαπιστώνουμε τώρα στο προσφυγικό όταν αποφάσεις της ΕΕ τις διαχειρίζονται αστυνομικοί διευθυντές. Ως ευρωβουλευτής τι απαντάτε στους έλληνες που θεωρούν ότι στην προσφυγική κρίση είναι μόνοι; 
Είναι αλήθεια ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έλλειμμα λογοδοσίας απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς. Όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι μέσω των τελευταίων αλλαγών στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες υπάρχει σαφέστατη βελτίωση. Αυτό προκύπτει και από την διερεύνηση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την οποία εμείς ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υποστηρίζουμε διαχρονικά.
Επίσης πρέπει να βλέπουμε και την «μεγάλη εικόνα». Η κυρία Μογκερίνι και οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου συνέβαλαν σημαντικά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν. Αυτή η εξέλιξη έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία που θα αποτελέσει και την πραγματική λύση του προσφυγικού.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει επίσης σημαντικό ρόλο και στην ανάδειξη των ευθυνών του κ. Ερντογάν ο οποίος όχι μόνο δεν περιορίζει τις προσφυγικές ροές όπως έχει την υποχρέωση να κάνει αλλά αντίθετα υποδαυλίζει περεταίρω και τις συγκρούσεις στη Συρία.
Το κόμμα σας προτείνει οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Γιατί επιμένετε σε μία πρόταση με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί συνεργασία με τη ΝΔ; Αν πέσει η κυβέρνηση γιατί όχι εκλογές; 
Εάν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία είτε θα προκύψει νέα κυβέρνηση από την παρούσα βουλή είτε θα πάμε σε εκλογές. Εμάς δεν μας ανησυχεί το σενάριο των εκλογών για την παράταξη μας αλλά για τις επιπτώσεις που θα έχει στη χώρα. Σας θυμίζω ότι το ‘15 είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ο τόπος απαιτεί πολιτική σταθερότητα. Η βέλτιστη λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, με το μερίδιο που αναλογεί στο καθένα φυσικά. Εάν όμως τα δυο μεγάλα κόμματα δεν αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα ας πάμε σε εκλογές για να αξιολογήσει ο λαός τη στάση όλων μας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Το νέο εγχείρημα για την ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς φαίνεται ότι δεν συγκινεί την ευρύτερη βάση της παράταξης καθώς παραπέμπει περισσότερο στο «Ποτάμι» παρά σε ένα σχήμα με σαφές πολιτικό στίγμα; Διαφωνείτε;   
Ο κόσμος που αποτελούσε ιστορικά την ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης θα κινητοποιηθεί σε μια νέα προσπάθεια μόνο εάν διαπιστώσει ότι τα κίνητρα της δεν είναι το βόλεμα ματαιοδοξιών και η νομή της εξουσίας. Αν διαπιστώσει ότι τα κίνητρα είναι η κοινωνική αλλαγή με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την αναγέννηση των δημοκρατικών θεσμών θα είναι δίπλα μας. Χρειάζεται σχέδιο λύσεων και αξιοπιστία με γνώση της κοινωνικής πρακτικότητας και των γεωπολιτικών συσχετισμών. Επίσης χρειάζονται πρόσωπα που το πολιτικό τους κεφάλαιο προκύπτει από τις ιδέες που εκφράζουν και όχι από το ρουσφέτι και τον κομματικό κρατισμό που υπονόμευσε το μέλλον της πατρίδας μας και των νεώτερων γενεών.
Ποια είναι η θέση σας για τα αγροτικά αιτήματα και μπλόκα που έχουν αποκλείσει ακόμα και σύνορα της χώρας. Είναι δυνατό να αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ; Τι δεν κάνατε ως κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ; 
Οι κοινωνικές διεκδικήσεις είναι ζήτημα δημοκρατίας. Όμως πολλές φορές οι ακραίες μορφές αντιπαράθεσης υπονομεύουν το δίκαιο του αγώνα. Τα μπλόκα είναι ξεπερασμένη πρακτική διεκδίκησης κοινωνικών αιτημάτων που δημιουργεί προβλήματα στους συμπολίτες μας.
Η παράταξη μας ιστορικά ταυτίζεται με την ενίσχυση της αγροτικής παράγωγης. Σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο το μερίδιο του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ μειώνεται ακλουθώντας την ευρωπαϊκή τάση. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η δεκαετία του ’90 όταν το ΑΕΠ του τομέα αυξανόταν κατά 2,6% ανά έτος. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης ο κ. Τσαυτάρης εφάρμοσε ένα πρόγραμμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα: μόνο το 2013 οι εξαγωγές των ελαιολάδων αυξήθηκαν κατά 42%, των γαλακτοκομικών κατά 13%, των νωπών καρπών κατά 9% και των φρούτων κατά 3%.
Το ζητούμενο σήμερα είναι η επιστροφή στη παράγωγη. Εμείς προτείνουμε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, την πιστοποίηση των προϊόντων και παραγωγών και την δημιουργία συμπράξεων καινοτομίας για την Βιο-Αγροδιατροφή.
Για το νέο ασφαλιστικό είπατε ότι «είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα που δημιουργεί ανασφάλεια παρά ασφάλεια». Γίνεται να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση χωρίς παραγωγή; Είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση;   
Η πρόταση Κατρούγκαλου το μόνο μου εξασφαλίζει είναι ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι θα βιώσουν την απόλυτη εξαθλίωση για να στηρίξουν ένα ήδη νεκρό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η μελλοντική τους σύνταξη. Αυτό, στην περίπτωση που δεν επιλέξουν να εισφοροδιαφεύγουν, μια και αυτή είναι η κρυφή επιδίωξη της κυβέρνησης.
Ένα σύστημα όμως το οποίο δημιουργεί κίνητρα μαύρης εργασίας δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ούτε θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία. Πρόκειται απλά για μια ανορθολογική, διαγενεακα άδικη πρόταση.
Από την άλλη βεβαία ούτε η ιδιωτική ασφάλιση είναι λύση. Καμία χώρα δεν έχει αποκλειστικά ιδιωτική ασφάλιση ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμμετέχει ενδεχομένως σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα ως τρίτος, συμπληρωματικός, πυλώνας δίπλα σε έναν εθνικό-αναδιανεμητικό και έναν επαγγελματικό – αναλογικό. Αυτό πρέπει να γίνει όμως με συγκεκριμένους και ενιαίους κανόνες για όλους.
 http://www.androulakisnikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...