Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η φόρο-υπηρεσία που στρίμωξε τους έχοντες


Του Σπύρου Δημητρέλη
Δημιουργήθηκε κατ rsquo; απαίτηση των ειδικών της τεχνικής βοήθειας των δανειστών και μέχρι σήμερα, μετά από περίπου δυο χρόνια λειτουργίας, έχει να επιδείξει κατά κύριο λόγο επιτυχίες. Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην δημιουργία αίσθησης δικαίου καθώς στριμώχτηκαν για πρώτη φορά εύποροι φορολογούμενοι αλλά και στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων καθώς έφερε στα κρατικά ταμεία ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το ΚΕΦΟΜΕΠ συνολικά από τις αρχές του 2014 έως και σήμερα υπολογίζεται ότι
έχει ολοκληρώσει φορολογικούς ελέγχους 'αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας ' σε περίπου 1.200 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί από τους ελέγχους ανέρχεται στα 660 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα περίπου 120 εκατομμύρια έχουν ήδη εισπραχθεί.
Στις υποθέσεις που έχει χειριστεί το κέντρο περιλαμβάνεται η περιβόητη λίστα Lagarde, υποθέσεις των εμβασμάτων ενώ ελεγκτές του ασχολούνται και με τη νέα λίστα καταθετών εξωτερικού, τη λεγόμενη και λίστα Μπόργιανς.
Το 'target group rdquo; του ΚΕΦΟΜΕΠ, εκτός από τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις λίστες της φοροδιαφυγής, είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ή πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το στήσιμο και η διεύθυνση της συγκεκριμένης υπηρεσίας ανατέθηκε στις αρχές του 2014 σε ένα έμπειρο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, τον κ. Δημήτρη Μασίνα, ο οποίος, σύμφωνα με γνώστες των δρώμενων στον φορολογικό μηχανισμό, εισηγήθηκε τότε μια αλλαγή στη νομοθεσία που επέτρεψε στην υπηρεσία του να ανεβάσει στροφές. Θεσπίστηκε η δυνατότητα διενέργεια μερικών φορολογικών ελέγχων προσαύξησης περιουσίας, δηλαδή μόνο για ορισμένα έτη και όχι για το σύνολο των τελευταίων ετών μέχρι το όριο της παραγραφής προέβλεπε το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Έτσι ο φορολογικός έλεγχος επικεντρώθηκε σε υποθέσεις και συγκεκριμένα πεδία όπου υπήρχε ελεγκτικό ενδιαφέρον και όχι σε ατέρμονες ελεγκτικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα της φορολογικής συμπεριφοράς των ελεγχόμενων.
Τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης ήταν αξιοσημείωτα, καθώς το ελεγκτικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατακόρυφα. Η υπηρεσία είναι και το αγαπημένο παιδί της τεχνικής βοήθειας των θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν είναι λίγες οι φορές που η επικεφαλής του Ταμείου
Christine Lagarde έχει δηλώσει ότι πρέπει και οι πλούσιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη στην Ελλάδα και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν. Και οι θεσμοί δεν φείδονται βοήθειας όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα (ομάδα Ράιχενμπαχ) είχαν διατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών στελέχη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την εκπαίδευση στελεχών των φοροελεγκτικών υπηρεσιών σε ζητήματα ελέγχων (π.χ. έμμεσες τεχνικές ελέγχου).
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου