Θα μπορούν πια να διεκδικούν (όπως οι σύζυγοι) το δικαίωμα συνυπηρέτησης στο Δημόσιο - Θα δοθούν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης χηρείας και μελετάται το ενδεχόμενο αναγνώρισης οικογενειακού επιδόματος
Στην Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εμπεριέχει αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια ενώ επεκτείνεται και στα ομόφυλα.Όπως αναφέρει το «Εθνος» παρά τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως για
θρησκευτικούς λόγους στο πλαίσιο διαβούλευσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση των ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές ανοίγοντας τον δρόμο για να αναγνωριστούν στα ζευγάρια του συμφώνου δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, φορολογικά, που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Με το σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν πια τα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια να διεκδικούν (όπως οι σύζυγοι) το δικαίωμα συνυπηρέτησης που υπάρχει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ενώ μέσα σε ένα 6μηνο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προοπτικές, θα δοθούν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δυνατότητα σύνταξης χηρείας και μελετάται το ενδεχόμενο αναγνώρισης οικογενειακού επιδόματος (όπως ισχύει για τον γάμο), υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.
Κληρονομικό δίκαιο
Η αναγνώριση από το νομοσχέδιο των οικογενειακών σχέσεων και δεσμών που
συνδέουν τα δύο μέρη (όπως στον γάμο) επιτρέπει την αντίστοιχη εφαρμογή
διατάξεων για το επώνυμο των συμβιούντων και των παιδιών τους, τη γονική
τους επιμέλεια, την αναγνώριση της πατρότητας.Παράλληλα προβλέπεται η αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων του κληρονομικού δικαίου μετά τον θάνατο αλλά και του δικαιώματος για διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου, με τη διαφορά ότι επιτρέπεται στα ζευγάρια κατά τη σύναψη του συμφώνου να παραιτούνται -εφόσον το επιθυμούν- από τη νόμιμη μοίρα (σε κληρονομιά) ή από τη διατροφή, έχοντας την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν κατά βούληση τα περιουσιακά αυτά ζητήματα.
Παράλληλα γίνεται αυστηρότερη η λύση του συμφώνου, καθώς δεν αρκεί πλέον η απλή γνωστοποίηση του χωρισμού.
Το σύμφωνο θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής και ιθαγένειας -όπως ισχύει και σε άλλα κράτη-, δικαίωμα να αρνηθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ένας σύντροφος κατά του άλλου, αλλά και αναγνώριση του συντρόφου ως οικείου για ιατρικά θέματα, όπως π.χ. αυτά που προέκυψαν με τη νοσηλεία και τον θάνατο του Μ. Χατζησάββα.
Τέλος το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερους κρατούμενους να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι», διευκολύνεται η μετακίνηση βαρυποινιτών στις αγροτικές φυλακές, ανατίθεται πειθαρχικές εξουσίες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αυξάνονται οι θέσεις των δικαστικών λειτουργών, τροποποιούνται οι διατάξεις για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες.
Παράλληλα τιμωρούνται με πιο αυστηρές ποινές τα ρατσιστικά εγκλήματα ενώ ιδρύεται και Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για χαράξει τη σχετική πολιτική.
http://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου