Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τελεσίγραφο από τους κατοίκους της Ειδομένης, σενάρια για κέντρο κράτησης στη Θεσσαλονίκη


Κλειδαμπαρωμένοι μένουν οι περίπου 100 κάτοικοι του χωριού, καθώς η παραβατική συμπεριφορά των μεταναστών τους έχει τρομοκρατήσει - Την επόμενη εβδομάδα φτάνουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι συνοριοφύλακες της Frontex

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες της Ειδομένης είναι οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού, διαμηνύοντας πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.   


«Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.

«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τονίζει η κ. Σουπλή και προσθέτει πως «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κάτοικοι του χωριού των περίπου 100 κατοίκων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικιωμένοι, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με παραβατικές συμπεριφορές από μερίδα μεταναστών, που δεν ανήκουν σε μία από τις τρεις εθνικότητες (Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί), οι οποίες έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, η οποία έρχεται στο χωριό κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά της για να «ξεφύγει» από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, πλέον η καθημερινότητα των κατοίκων της Ειδομένης έχει αλλάξει.

«Στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή», τονίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ανησυχεί «μήπως συμβεί μεγαλύτερο κακό».

«Στην αρχή οι κάτοικοι βοηθούσαν πολύ τους μετανάστες με ρούχα, φαγητά κ.ά. Βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε όλοι μας. Πλέον οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Αυγούστου του 2015, όταν αυξήθηκε η ροή. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που είχαμε 9.500 άτομα, σε ένα χωριό μόλις 100 κατοίκων», επισημαίνει η κ. Σουπλή.

«Να φτάνουν στην Ειδομένη μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- η κ. Σουπλή και ζητά «να δοθεί άμεσα λύση από το κράτος».

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ οι συνοριοφύλακες της Frontex που θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των προσφύγων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Ο ακριβής αριθμός των συνοριοφυλάκων που θα αποσταλούν εκεί θα αποφασιστεί από τη Frontex, προσέθεσε η ίδια.

Οι αξιωματικοί της Frontex θα αναλάβουν την καταγραφή των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο.  

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, των ομάδων ταχείας επέμβασης RABIT και υπέγραψε συμφωνία για την συνδρομή της Frontex στα βόρεια σύνορά της, εκπληρώνοντας τις 3 από τις 4 βασικές υποχρεώσεις που είχε από την συμμετοχή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν, σε σχέση με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση στα νησιά του Αιγαίου, η κυρία Μπερτό είπε πως μετά την επιβεβαίωση της ενεργοποίησης του εν λόγω μηχανισμού την περασμένη Παρασκευή, η Frontex έχει πέντε ημέρες για να «αποφασίσει» και να «ολοκληρώσει το επιχειρησιακό σχέδιο». «Ακόμα περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό.

Ανοίγει κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη;
Σχέδιο μετατροπής επτά εγκαταλειμμένων στρατοπέδων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε κέντρα προσωρινής παραμονής προσφύγων ή και οικονομικών μεταναστών, επεξεργάζονται οι τοπικές αρχές.

Στόχος της πρωτοβουλίας, την οποία ανέλαβαν δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και του νομού γενικότερα, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, είναι η αποτροπή ανεξέλεγκτων καταστάσεων, σε περίπτωση που εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο, το οποίο στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλεί στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζαλα, περιλαμβάνει την τοποθέτηση στρατιωτικών σκηνών σε αυτά τα στρατόπεδα για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων υγιεινής, κ.ά.

Το όλο θέμα της αντιμετώπισης ενδεχόμενου εγκλωβισμού προσφυγικών κυμάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δεδομένης της γειτνίασης με την Ειδομένη, υπήρξε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, πριν από λίγες μέρες, δημάρχων της περιοχής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του στρατού της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών.

Στη βάση των όσων συζητήθηκαν τότε, εκπονήθηκε σχέδιο για την προσωρινή μετατροπή επτά στρατοπέδων σε κέντρα φιλοξενίας, εφόσον χρειαστεί. Επ' αυτού αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...