Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσαν τη συμπαγή πολιτική ταυτότητα του Κινήματος καθότι σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε με τις θέσεις που εκφράζει η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Εν όψει του συνεδρίου του Κινήματος τον Φεβρουάριο, τα βασικότερα πολιτικά συμπεράσματα που ανακοίνωσε το Ποτάμι, είναι:
- Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) θεωρεί το Ποτάμι από αρκετά έως πολύ προοδευτικό. Οι απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα επιβεβαιώνουν ότι για τον κόσμο του Ποταμιού η παραδοσιακή προσέγγιση (αριστερά = πρόοδος, δεξιά = συντήρηση) δεν ισχύει. Με βάση, πάντως, την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία τα στελέχη τοποθετούν το
Κίνημα στο Κέντρο και αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί ή Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 86%.
- Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού (69%) πιστεύει ότι δεν πρέπει το Κίνημα να εμπλακεί σε συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) πιστεύει ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους (82%) πιστεύουν ότι το Ποτάμι πρέπει να πει «ναι υπο όρους» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.
- Στο τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση εκλογών η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο. Μόλις 12% πιστεύει ότι στις εκλογές πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το 27% πιστεύει ότι το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενώ μόλις 1% είναι υπέρ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Όσον αφορά τα Οργανωτικά η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών (71%) υποστηρίζει την πρόταση το κεντρικό συλλογικό Όργανο, π.χ. η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, να συγκροτείται από απευθείας εκλεγμένους εκπροσώπους των Οργανώσεων του Κινήματος και όχι από εκπροσώπους των συνέδρων.
- Τα στελέχη είναι διχασμένα σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των δύο Γραμματέων του Κινήματος (του Γραμματέα Οργανωτικού και του Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου). Το 52% θέλει εκλογή απευθείας από το συνέδριο και το 48% εκλογή από καθολική ψηφοφορία.
- Επίσης διαφοροποιημένες είναι οι προτάσεις για την εκλογή της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών, καθότι 41% θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγεται από τη βάση, 40% θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγεται από το Συνέδριο και 19% ότι πρέπει να ορισθεί από τον επικεφαλής.
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου