Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μήνυμα Βαρουφάκη: Δεν υπογράφουμε μόνο για τη δόση (Video)


Σαφές μήνυμα έστειλε στους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πως δεν θα υπογράψει η κυβέρνηση μέτρα που θεωρεί καταστροφικά μόνο και μόνο για την αποδέσμευση της δόσης. «Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράψουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση» είπε μιλώντας στο 20ό Banking Forum και πρόσθεσε ότι «πρέπει και οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους».



Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι μπορεί μεν να μη βρεθεί λύση στο μεθαυριανό Eurogroup, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει διευθέτηση, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν βάζει πάνω από όλα την επόμενη δόση» και ότι «όλοι έχουν επενδύσει σε μία συμφωνία», γι' αυτό και η μη συμφωνία «θα ήταν καταστροφή».
Παράλληλα, τόνισε ότι, αν δεν μειωνόταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, η χώρα θα καταστρεφόταν.
Διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή επίπεδα ρευστότητας, προειδοποίησε ωστόσο πως «τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ικανοποιητικά, αλλά όχι το επίπεδο των κόκκινων δανείων».
Είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πρώτα με τους δανειστές και μετά συναίνεση στη Ελλάδα για:
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
  • Ισχυρό τραπεζικό σύστημα με μια bad bank και τα λεφτά του ΤΧΣ να πάνε εκεί και όχι για ανακεφαλαίωση τραπεζών.
  • Δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.
Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου για να έχει μελλοντικά έσοδα, να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων αντί μόνο για είσπραξη εσόδων για μαύρη τρύπα χρέους, διασύνδεση επένδυσης με τις τοπικές οικονομίες και να βρεθούν τρόποι για μεγιστοποίηση της ωφέλειας από αποκρατικοποιήσεις. «Πρέπει να ενισχύει και το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει όταν ένας στους τρεις δουλεύει με μαύρα".
Όσον αφορά τα εργασιακά, είπε πως χρειάζονται νέες, έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί σωστό νέοι επιχειρηματίες να πληρώνουν εισφορές, ανεξάρτητα από το αν έχουν έσοδα.
http://www.toportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...