Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναπτυξιακή, μια Bad Bank τράπεζα και παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια!


Αισιόδοξος για συμφωνία εταίρων και Ελλάδος φάνηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο 20ο Banking Forum της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου μίλησε χθες 21.4.2015.
«Δεν θα πάει χαμένη η ευκαιρία για συμφωνία με τους εταίρους μας και θα κερδίσουμε όλοι από τα προηγούμενα λάθη μας και εμείς και οι εταίροι…» είπε. Τόνισε ότι εάν η χώρα δεν ξεκαθαρίσει το θέμα των κόκκινων δανείων το τραπεζικό σύστημα δε θα μπορέσει να βγάλει την οικονομία σε ανάπτυξη.
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε αναφορές και συγκρίσεις στο πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα Αμερικής και πώς της Ευρώπης αναδεικνύοντας τις παθογένειες στην Ευρωπαϊκή
Ένωση αλλά και τον αδύναμο κρίκο της Ελλάδος. Μεγάλο, πρώτο πρόβλημα στη χώρα και στις διαπραγματεύσεις παραμένει το ασφαλιστικό το οποίο επιδεινώθηκε με την ανεργία και κακή οικονομία. «Καταστρέψαμε τα ασφαλιστικά ταμεία και με το PSI (κούρεμα χρεών)» υπενθύμισε ο κ. Βαρουφάκης απαιτώντας «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία» για να στηριχθούν τα ταμεία μέσω της Δημόσιας Περιουσίας και ρυθμίσεις κατάλληλες στην αγορά και τη φορολογία για να προκύψει ανάπτυξη. «Η χώρα καταναλώνει τα αποθεματικά της και οι ιδιώτες τις αποταμιεύσεις τους, κάτι που οδηγεί στη χρεωκοπία εάν δεν αρχίσει ανάπτυξη». Πρότεινε τη δημιουργία μιας Bad Bank και μιας αναπτυξιακής τράπεζας κατά τα πρότυπα που έγιναν σε άλλες χώρες και στη Γερμανία.
Εξερχόμενος και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και του Nextdeal.gr μετά το τέλος της ομιλίας του στο 20ο Banking Forum δήλωσε τα εξής:
Σε ερώτηση για το πότε θα επέλθει η συμφωνία:
Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση γιατί αυτό το Eurogroup είναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες. Κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος.

Στην ερώτηση για το πότε περιμένουμε την εκταμίευση των χρημάτων:
Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για την αναπτυξιακή πορεία. Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή.
«Δε θα υπογράψουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε, μόνο και μόνο για τη δόση» ήταν το μήνυμα της ομιλίας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο εκδότης του www.nextdeal.gr Ε. Σπύρου βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στον κ. Γ. Βαρουφάκη το μεγάλο θέμα της ασφαλιστικής αγοράς με την εκκρεμότητα ΑΣΠΙΣ που «έκαψε» χιλιάδες οικογένειες. «Θα είστε ευεργέτης του ασφαλιστικού κλάδου εσείς και η κυβέρνησή σας εάν προχωρήσετε σε άμεση λύση!» είπε στον κ. Υπουργό που έδειξε ενδιαφέρον αφιερώνοντας λίγο χρόνο να ακούσει τα αιτήματα.
http://www.nextdeal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...