Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, πείτε το.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ήταν αποκαλυπτική η πρώτη φάση της συνεδρίασης για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου και της υπό κύρωσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Τα θεσμικά ζητήματα είναι πράγματι πολύ σημαντικά, γιατί εδώ δεν έχουμε μία κραυγαλέα περίπτωση πολιτικής και ηθικής ανακολουθίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να καταγγέλλουν τη χρήση του μέσου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως αντιπολίτευση και να κάνουν εντατική εφαρμογή ως κυβέρνηση, έχουμε κάτι παραπάνω. 
Έχουμε έναν ωμό θεσμικό κυνισμό, που θέτει βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας, ηθικής της δημοκρατίας.
Γιατί δεν πάμε μόνο από την απόλυτη καταγγελία στη συνεχή χρήση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου-περίπου το 50% του συνολικού νομοθετικού έργου που έχει παραχθεί από την
Κυβέρνηση αυτή έως τώρα είναι οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου - πάμε από την απόλυτη καταγγελία στη συνεχή χρήση και της κατεπείγουσας νομοθετικής διαδικασίας. Το κατεπείγον νομοσχέδιο ήταν ένα άλλο αρνητικό φετίχ, για το ΣΥΡΙΖΑ και το αδελφό Κόμμα τους ΑΝΕΛ την περίοδο της αντιπολίτευσης.
 Έχουμε όμως νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έχουμε ένα νέο υβρίδιο τώρα: και πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατεπείγουσα νομοθετική διαδικασία. Αυτό πώς σας φαίνεται; Και γιατί έχει συμβεί αυτό; Γιατί εκδόθηκε πριν από τρεις μέρες μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου αμφίβολης, τυπικής συνταγματικότητας με πολύ σοβαρά προβλήματα ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας, αλλάζει η σειρά της κύρωσης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δεν έρχεται προς συζήτηση η προηγούμενη, που αφορά κραυγαλέες φορολογικές διευκολύνσεις, αλλά έρχεται κατεπειγόντως προς κύρωση αυτή, η τελευταία για τα διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των Πανεπιστημίων, των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης. Δεν σας παραξενεύει αυτό;
Υπάρχει μια εξήγηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά τη διαχειριστική ευθύνη των διοικούντων τα Νομικά Πρόσωπα, άρα μπορεί να συνδέεται με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, που έχουν σχέση με την επωφελή χρήση και τοποθέτηση των διαθεσίμων, με τα επιτόκια, με την απιστία, με την αναδρομική ισχύ από 17 Μαρτίου για να καλυφθεί η κα Δούρου και επειδή τα ζητήματα αυτά είναι αυστηρά, είναι ποινικού χαρακτήρα, δεν έχετε τη βεβαιότητα ως Κυβέρνηση και ως πλειοψηφία ότι αρκεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Και άρα θέλετε να την περιβάλλετε με το κύρος του νόμου για να είστε σίγουροι ότι εξαλείφονται οι ευθύνες. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Δεν υπάρχει καμία κοινοβουλευτική ή δημοκρατική ευαισθησία. Γιατί αν υπήρχε, θα είχε εκδηλωθεί και στην προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τα στελέχη μας, ο κ. Κουτσούκος κατ’ επανάληψη, σας έχει πει ότι ενδεχομένως υποκρύπτει σκανδαλώδεις διευκολύνσεις μεγάλων οφειλετών του δημοσίου.
Δεν υπάρχει φραγμός. Αυτός είναι ο θεσμικός κυνισμός. Δεν φοβάστε τίποτε, δεν λογαριάζετε τίποτε. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η ίδια η παράταση του Μνημονίου με την υπογραφή του κ. Βαρουφάκη, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση ερήμην της Βουλής. Ορθά είπε ο κ. Θεοδωράκης προηγουμένως ότι ο κ. Τσακαλώτος συνεργάτης και συνοδός του κ. Βαρουφάκη σε διάφορες συναντήσεις λέει «κακώς υπογράψαμε, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει την ροή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης». Υπογράψατε όμως την παράταση της σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, δηλαδή το πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο. Χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση! Και η Βουλή ακόμη δεν έχει ούτε καν ενημερωθεί επισήμως.
Και επίσης ορθά έγινε προηγουμένως μνεία της ποιητικής συγκίνησης του κ. Τσίπρα στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων για κάθε λέξη του Συντάγματος, που είναι γραμμένη με το αίμα σας. Το Σύνταγμα της μεταπολίτευσης, το Σύνταγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη αυτές οι Κυβερνήσεις διαμόρφωσαν το Σύνταγμα που είναι γραμμένο με το αίμα σας.
Αλλά θυμάστε πάρα πολύ καλά τον ορισμό που έχει δώσει ο Μαρξ για το Σύνταγμα, ένα μνημειώδη ορισμό, ότι «Το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο που κατοχυρώνει ένα δικαίωμα στην κύρια διάταξη και το αναιρεί στην υποσημείωσή του». Και εσείς διαβάζετε τώρα τις υποσημειώσεις του Συντάγματος και τις διαβάζετε και αντίστροφα, δικολαβικά.  Τόσο συγκινημένοι είστε για το βαμμένο με το αίμα σας Σύνταγμα.
Ενώ παραβιάζετε κραυγαλέα βασικές διατάξεις, όπως το άρθρο 102 που κατοχυρώνει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το άρθρο 16 παρ. 5 για την πλήρη αυτοδιοίκηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 109 που κατοχυρώνει τις δωρεές και τα κληροδοτήματα, διότι τα έσοδα από τα κληροδοτήματα είναι αυτό που κατοχυρώνει και τη διαχείρισή τους και άρα την τοποθέτησή τους και άρα την κερδοφορία τους μέσω του επιτοκίου και την ασφάλεια της κατάθεσης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το ουσιαστικό ζήτημα είναι πολύ σημαντικότερο. Σας είδα στην πρωινή φάση της συνεδρίασης με προεξάρχοντα τον κ. Βούτση, έμπλεους συγκινήσεως. Θεωρείτε ότι κάνετε μια πράξη αντίστασης, επειδή με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, συγκεντρώνετε τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή επιβάλλετε εσωτερικό, αναγκαστικό δανεισμό.
Αναγκαστικό δάνειο έγινε το 1921 επί Πρωτοπαπαδάκου λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν κόπηκαν στη μέση τα νομίσματα και το ένα έμεινε ως νόμισμα με μισή αξία, το άλλο έγινε ομόλογο αναγκαστικού δανείου. Και χάθηκε βέβαια.
Γιατί είστε ενθουσιασμένοι; Πιστεύετε ότι κάνετε μια πράξη αντίστασης κατά του κ. Σόιμπλε ή κατά του κ. Ντράγκι; Συμμορφώνεστε με αυτό που έχει γίνει στις επιταγές της τρόικας. Εξέδωσαν ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, μόλις εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην Αθήνα και σας επαινούν γιατί επιτέλους συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σας τα πήραν και αυτά μέσα από τα χέρια για να κολληθεί η χώρα με την πλάτη στον τοίχο, ενόψει της διαπραγμάτευσης, χωρίς ρευστό. Στεγνώνει η ρευστότητα και γίνεται πιο δύσκολη η διαπραγματευτική θέση της χώρας και εσείς λέτε «κάνουμε πράξη αντίστασης και δεν μας αφήνετε». Ενώ κάνετε πράξη υποταγής και μάλιστα ανόητη πράξη υποταγής. Όπως έγινε με τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ που εμείς τα είχαμε για να καλύψουμε την πιστωτική προληπτική γραμμή και εσείς πήγατε και τα παραδώσατε στον κ. Ρέγκλιν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και μετά κλαίγατε και λέγατε «δώστε μας πίσω το 1,2 που δώσαμε κατά λάθος».
Δηλαδή μόνοι σας ευνουχίσατε τη διαπραγμάτευση και αυτό το εμφανίζετε μετά στους βουλευτές σας, στο κοινό ως δήθεν μεγαλειώδη πράξη αντίστασης. Ενώ είναι ταπείνωση. Όλα αυτά είναι εισιτήρια που κόβετε για να μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνομιλεί με την κα Μέρκελ. Αυτή είναι η θεσμική διαδικασία; Και εμείς το κάναμε πολύ συχνά, αλλά εσείς δεν θέλετε να βλέπετε ούτε καν την τρόικα, δεν αφήνετε το Athens group να μπει στα Υπουργεία. Όμως τώρα δεν χρειάζεται να μπει στα Υπουργεία, γιατί οι ταμειακές ροές ελέγχονται απ' ευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος και μπορεί κανείς ηλεκτρονικά να βλέπει τι γίνεται. Αποκαλύψατε τα πάντα στην τρόικα, τέθηκαν όλοι οι αριθμοί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Τρόικας.
Η χώρα παραπαίει τρεις μήνες. Χωρίς σχέδιο, χωρίς χρονοδιάγραμμα. Και ξαναρωτώ, σας το είχα ρωτήσει και την προηγούμενη φορά: είναι καλύτερη η ζωή των Ελλήνων; Όχι τα μεγέθη της οικονομίας, τα μεγέθη της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί (ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης χάθηκε, το πρωτογενές πλεόνασμα εξαφανίζεται, οι καταθέσεις διαρρέουν, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, επενδύσεων, απασχόλησης). Καλυτέρευσε η ζωή του απλού Έλληνα; Του φτωχού; Του μεσαίου; Γιατί; Και πως τα δικά μας μέτρα ήταν πολύ πιο συγκεκριμένα και γενναιόδωρα και είχαν μια προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο και επανόδου στην κανονικότητα.
Και η τραγική αυτή ιστορία, η διελκυστίνδα εβδομάδα – εβδομάδα ,να νομίζουμε ότι κερδίζουμε χρόνο ενώ χάνουμε χρόνο, μέχρι που θα πάει; Μέχρι το απόλυτο ταμειακό αδιέξοδο; Καλά το πρώτο δεκαπενθήμερο, το δεύτερο; Πώς θα αναπληρωθεί; Πώς θα γυρίσετε τα λεφτά; Από τη ροή των δημοσίων εσόδων; Και αν υπάρχει υστέρηση στα δημόσια έσοδα; Από τις δόσεις, που θα μας δώσουν οι ξένοι, που δεν τις θέλαμε, αλλά τώρα εκλιπαρούμε να τις πάρουμε; Έστω λίγες; Έστω μία μπροστάντζα;
Και ποιους εκλιπαρούμε. Τους πραξικοπηματίες. Διότι μας στηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνοντας κατά 70 δισεκατομμύρια τους τελευταίους μήνες το ELA, δηλαδή τη γραμμή υποστήριξης των ελληνικών Τραπεζών, έχει φτάσει η γραμμή αυτή στα 110 δισεκατομμύρια και ταυτόχρονα τους λέμε ότι «αυτοί κάνουν τώρα πραξικόπημα κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις Τράπεζες και όχι με τα τανκς». Και τους καταγγέλλουμε και τους γλείφουμε ταυτοχρόνως. Δηλαδή μια εικόνα παραλογισμού.
Και ταυτόχρονα αφήνουμε και τον υπαινιγμό ότι τα ομόλογα που λήγουν και έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ελληνικού Δικαίου, εγώ σας έχω πει τα έχω κρατήσει ελληνικού Δικαίου, γιατί είναι μη εμπορεύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνονται; Μα δεν είναι διοικητική διαδικασία το πιστωτικό γεγονός, είναι διαδικασία  που καθορίζουν οι διεθνείς αγορές με δική τους ιδιωτική διαδικασία. Δυστυχώς.
Και ποια είναι η γραμμή σήμερα της Κυβέρνησης; Θέλουμε ή δεν θέλουμε τις δόσεις τις υπολειπόμενες και τις καινούργιες; Γιατί έχουμε μπερδευτεί αν τις θέλουμε ή αν δεν τις θέλουμε. Σας είχα πει στην προηγούμενη συζήτηση: σας ετοιμάζουν την ανασυσκευασία των διαθέσιμων 30 δισεκατομμυρίων που θα σας τα δώσουν ως Μνημόνιο 3 με αυστηρούς όρους. Δυστυχώς τώρα πλέον δεν φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια.
Τα 15 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα 15 των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή τα 11 του ΤΧΣ και τα περίπου 4 τα οποία υπολείπονται από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών Τραπεζών και από το δάνειο το ευρωπαϊκό με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Θέλει νέα κονδύλια γιατί θα έχουμε μακρά δυστυχώς παραμονή στο Μνημόνιο 3, δεν θα βγούμε όπως θα βγαίναμε το Μάρτιο του 2016. Όλα παρατείνονται. 
Εμείς δυσκολευόμασταν πάρα πολύ να κλείσουμε τη συμφωνία. Ναι. Γιατί είχαμε κόκκινες γραμμές, δεν θέλαμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, άνοιγμα του ασφαλιστικού, απολύσεις στη Δημόσια Διοίκηση, θέλαμε μεταρρυθμίσεις, θέλαμε ανταγωνιστικότητα, θέλαμε προοπτική.
Αλλά γιατί δεν κλείναμε; Δεν κλείναμε γιατί εσείς μας είχατε στερήσει την αντιπροσωπευτικότητά μας. Εσείς λέγατε στους Ευρωπαίους «αυτή η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τη χώρα, δεν νομιμοποιείται, δεν έχει ισχυρή υπογραφή». Ποιος έχει υποστηρίξει τους ξένους δανειστές; Δυστυχώς εσείς. Ίσως χωρίς επίγνωση.
Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έλεγε στον κ. Σόιμπλε ,στην κα Μέρκελ "Μην ακούτε την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τίποτε, δεν έχει υπογραφή, δεν νομιμοποιείται, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί", πώς θα κλείναμε; Όταν πηγαίναμε σε διάλυση της Βουλής;
Αλλά είχαμε αντοχές, χρονοδιάγραμμα, σχέδιο. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 1ου τριμήνου του 2015 που φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια. Άρα ποιον έχει ωφελήσει η σκληρή και μυωπική γραμμή των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πολιτικά; Εσάς.  Έτσι διαμορφώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από Κόμμα του 4% σε Κόμμα πλειοψηφίας και Κυβέρνησης. Οι ωφελημένοι της σκληρής στάσης των δανειστών είστε εσείς. Εμείς έχουμε πληρώσει με αίμα τη συνέπεια για να σωθεί η χώρα.
Και θα σας το πω πολύ καθαρά: δυστυχώς ή ευτυχώς θα δικαιωθούμε. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας τρόπος είναι να προσχωρήσετε πανηγυρικά στην πολιτική μας, κανονικά θα έπρεπε να ζητήσετε και συγνώμη για όσα έχετε πει και έχετε κάνει. Αυτό είναι το σωστό, το ασφαλές για τη χώρα. Και είναι και η δικαίωσή μας.
Η άλλη επιλογή είναι η καταστροφή της χώρας. Δεν θέλουμε να δικαιωθούμε επειδή θα καταστραφεί η χώρα, αλλά επειδή έστω την ύστατη στιγμή θα καταλάβετε τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις .Και δεν θέλουμε συγνώμη από εμάς, από τον ελληνικό λαό που έχει ακούσει και έχει δεχτεί τα ψέματά σας και εξαπατήθηκε πολιτικά.
Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Θα μπορούσατε να κλείσετε τη διαπραγμάτευση, αν δεν είχατε εσωτερικό πρόβλημα. Δεν την κλείνετε όχι επειδή υπάρχει δυσκολία με τους έξω, αλλά γιατί υπάρχει δυσκολία με τους μέσα, με εσάς τους ίδιους. Ούτε μπρος ούτε πίσω. Κάθε μέρα αντιφατικά μηνύματα: ένα ήπιο, ένα σκληρό.
Και η βλάβη δεν αφορά μόνο την οικονομία, αφορά την εθνική ισχύ. Είμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ευρώπης. Αναθέτουμε τα αεροσκάφη, μοιραζόμαστε με τους Αμερικάνους τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου. Μετά έρχεται η υπόθεση Σάββα Ξηρού, μεγάλη κρίση με την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρώτη φορά έχω δει τέτοια επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο State Department. Να υπαγορεύει τους όρους σε σχέση με την τρομοκρατία και τον Ξηρό ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών και να ψελλίζει ο Έλληνας Υπουργός ότι δεν αλλάζει τίποτε, απλώς οι όροι έκτισης της ποινής.
Τίποτε για Κυπριακό, τίποτε για ελληνοτουρκικά, τίποτε για τις περιφερειακές συγκρούσεις, τίποτε για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Και μετά ρωτάνε οι δημοσιογράφοι «Τι συζητήσατε;» «Τα θέματα τρομοκρατίας και οικονομίας», τίποτε περί εξωτερικής πολιτικής.
Μετά ο άλλος μύθος. Ο πρώτος είμαστε με τις ΗΠΑ κατά της Ευρώπης, ο δεύτερος είμαστε με τη Ρωσία κατά της Δύσης. Φοβερό! Αρνούμαστε τις κυρώσεις αλλά τις ψηφίζει ο κ. Τσίπρας.  Του το θυμίζουν οι Βαλτικές χώρες. Δεν θέλουμε αντίμετρα για τα νεκταρίνια, εμείς το είχαμε λύσει το πρόβλημα αυτό με την Ινδία. Θα πάρουμε την προκαταβολή από τον αγωγό. Ακούω μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον  άλλο Υπουργό να λέει «θα υπάρξει αμερικανική αντιπρόταση για τον αγωγό». Άλλα αντ' άλλων!
Στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και την ενεργειακή πολιτική. Και στο μεταναστευτικό είδαμε τι είπε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας ποια ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασε, ριζοσπαστική, η οποία να υπερβαίνει το πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη; Τίποτε, απολύτως τίποτε.  Εμένα προσωπικά δεν με ικανοποίησε καθόλου το κοινό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε σημαίνει τίποτε ο τριπλασιασμός των μικρών κονδυλίων για την FRONTEX.
Η Ελλάδα τι είπε; Όταν αυτό είναι το μείζον θέμα ασφάλειας, το μείζον θέμα κοινωνικής συνοχής, ανθρωπισμού για πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες; Τίποτε.
Μήπως λέμε τίποτε για το χρέος; Συμφωνήσαμε –λέει- το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 1,2 – 1,5% μα δεν μπορεί να είναι  παραπάνω. Αυτό είναι πολύ σωστό και δεν χρειάζεται, αλλά το θέμα είναι σε ποια μακροοικονομική μελέτη το ενστάσεις, σε ποιο σχέδιο, για να ενταχθεί σε ένα νέο Μνημόνιο και να μείνεις πόσα χρόνια εκτός αγορών, αποσυνάγωγος, παρίας, χωρίς ανάπτυξη, εξαρτημένος από το σταγονόμετρο των δόσεων.
Μα, αυτά συμβαίνουν το 2015 με την Ελλάδα σε ένα σημείο τελείως διαφορετικό από αυτό του 2009. Σκεφτείτε τι σήμαινε διαπραγμάτευση το ’09, το ’10, το ’11, ’12. Και που είναι τα παλιά σας επιχειρήματα για το PSI το καταραμένο, τώρα που παίρνετε τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων, των Δήμων, των Πανεπιστημίων, των Λογαριασμών έρευνας. Εμείς είχαμε μια υπόδειξη στα Ταμεία που την ακολούθησε το ΙΚΑ και υπεραναπλήρωσε το χαρτοφυλάκιό του στο 130%. Έχουν ευθύνη οι συνδικαλιστές σας που δεν συμφώνησαν σε άλλα Ταμεία.
Αλλά αυτό τι ήταν; Συμψηφισμός μεταξύ κράτους και Ταμείων για να μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα στους ξένους, να είμαστε νομικά εντάξει, να έχουμε ίση μεταχείριση. Τα λεφτά τα πήρε το κράτος, το οποίο χρηματοδοτεί κάθε χρόνο τα Ταμεία και θα τα χρηματοδοτεί στο διηνεκές. Τώρα τα Ταμεία πληρώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα τα Ταμεία πληρώνουν μισθούς, όχι συντάξεις, μισθούς. Γιατί υπάρχει αδυναμία καταβολής μισθών, υπάρχει στην πραγματικότητα εσωτερική παύση πληρωμών. Το ομολόγησαν όλοι και ο ίδιος ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός.
Και δεν υπάρχει καμία κουβέντα σε σχέση με όσα λέγατε περί χρέους, τα μεγαλεπήβολα, τις μεγαλαυχίες. Τουλάχιστον εφαρμόστε τις αποφάσεις του '12 που με κόπο εμείς διαμορφώσαμε. Το ψελλίζετε, αλλά δεν το προωθείτε ούτε καν αυτό.
Και ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες; Ούτε που ξέρετε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν μπορείτε να παρουσιάσετε ούτε το δημοσιονομικό σχεδιασμό, ούτε το μακροοικονομικό πλαίσιο, ούτε το σχήμα των χρηματοδοτικών αναγκών. Τίποτε.
Αφήστε τα προβλήματα που δημιουργούνται με το τραπεζικό σύστημα, όταν φεύγουν οι καταθέσεις. Σκεφτείτε τις μικρές συνεταιριστικές Τράπεζες, σκεφτείτε το ζήτημα των επιτοκίων όταν ένας Δήμος παίρνει επιτόκιο από προθεσμιακή κατάθεση 5,5% και πρέπει να τα πάει τώρα με 2,5% στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Αλλά αυτά τα λεφτά πού υπάρχουν ,όταν οι μεταβιβάσεις δεν είναι λογιστικές; Δεν υπάρχουν. Πρέπει να τα στείλει ο κ. Ντράγκι τα λεφτά αυτά, ως φυσικό αντικείμενο, για να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Γιατί υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στη ρευστότητα των Τραπεζών ,της αγοράς και τη ρευστότητα του δημοσίου. Δεν υπάρχουν λεφτά για την αγορά, για επενδύσεις, για επιχειρήσεις, για απασχόληση.
Ενημερώστε επιτέλους τον εαυτό σας, την Κοινοβουλευτική Ομάδα των συνεργαζομένων αδελφών Κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και  ΑΝΕΛ. Είδα σήμερα ελεγεία της ΑΥΓΗΣ για τη στάση των ΑΝΕΛ, υπάρχει όσμωση αξιακή, βαθιά πεποίθηση πια κοινής μοίρας. Καταπληκτικό επίτευγμα "για πρώτη φορά Αριστερά", καταπληκτικό!
Πόσα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχετε; Ήξερε ο κ. Βαρουφάκης τι κάνει ο κ. Παππάς εκ μέρους του κ. Τσίπρα μιλώντας με το κύκλο της Φρανκφούρτης; Ξέρει ο κ. Χουλιαράκης τι κάνει ο κ. Θεοχαράκης; Δεν υπάρχει καμία επαφή των επιπέδων διαπραγμάτευσης. Φοβούμαι ότι τα έχουν πάρει όλα αυτά χαμπάρι, διότι όλα αυτά τι είναι; Όλα αυτά είναι η απόλυτη αδυναμία να καταλήξετε σε μια απόφαση ευθύνης. Δεν θα μπορέσετε να καταλήξετε σε καμία απόφαση ευθύνης.
Γι' αυτό διατυπώνετε δήθεν απειλές: εάν βρεθούμε σε αδιέξοδο θα φταίνε οι ξένοι, θα φταίνε οι δοσίλογοι Έλληνες, η προηγούμενη Κυβέρνηση και εμείς θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στον λαό, σε δημοψήφισμα. Τι δημοψήφισμα; Κάννες; Αυτά συζητά ο κ. Τσίπρας με τους επισκέπτες του στο Μέγαρο Μαξίμου;
Όπως και να ονοματίσεις το δημοψήφισμα θα εκληφθεί ως  δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο ευρώ. Άμα τη προκηρύξει θα καταρρεύσει η χώρα. Ξεχάστε το. Πέρα των συνταγματικών φραγμών, που δεν επιτρέπει το Σύνταγμα δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα. Εκλογές; Μάλιστα, εκλογές το καταλαβαίνω. Δεν σας φτάνει η πλειοψηφία που έχετε; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας; Δεν έχετε εμπιστοσύνη στους ΑΝΕΛ; Μα είστε ομογάλακτοι αδελφοί, πλειοψηφία, πάθος, γνώση της αλήθειας! Θα πάτε σε εκλογές για να παρουσιάσετε ποιο πρόγραμμα; Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το αντίθετό του; Τελειώσανε τα ψέματα και οι αμφιθυμίες.
Θα πάτε για εντολή ρήξης ή για εντολή συμβιβασμού; Ποιού συμβιβασμού; Και ξέρετε τι σημαίνει εκλογές κατά το Σύνταγμα; Να πάτε να παραιτηθείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διοριστεί Κυβέρνηση διεξαγωγής εκλογών, έτσι λέει το Σύνταγμα, τον πρώτο χρόνο μετά προηγούμενες εκλογές. Οπότε ναι, εμείς που είμαστε το μικρότερο Κόμμα της Βουλής, σας λέμε: ναι, αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, πείτε το.
Εξηγήστε στον ελληνικό λαό όμως τα ψέματα, την ανακολουθία και πάτε να ζητήσετε ξανά εντολή. Να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.
Γι' αυτό ,κυρίες και κύριοι βουλευτές, σκεφτείτε μέσα στη συνείδησή σας βαθιά, εσείς της πλειοψηφίας, τι συμβαίνει. Διότι  πιστεύω ότι υπάρχει ένας κλειστός, πολύ κλειστός κύκλος εξουσίας που έχει στο μυαλό του κάποιο σχέδιο, δεν το ξέρει ούτε η Κυβέρνηση ως συνταγματικό όργανο, ούτε η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γι' αυτό σκεφτείτε, κυρίες και κύριοι βουλευτές ,της πλειοψηφίας τι ακριβώς συμβαίνει. Έχετε υποχρέωση ατομική ο καθένας να προστατεύσετε τη χώρα, το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείτε να παίζετε εν ού παικτοίς
http://evenizelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...