Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά εξαπατήθηκε από το Eurogroup σε σχέση με την παροχή ρευστότητας, ενώ διαβεβαίωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος «θέλει λύση» και εμφανίστηκε έτοιμος για περαιτέρω συμβιβασμούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στην εκπομπή «Ενικός» αποφασισμένος για λύση και ενδιάμεση συμφωνία, καθώς έδειξε την διάθεσή του να κάνε ορισμένους συμβιβασμούς ακόμη προκειμένου οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην στρατηγική της «ενδιάμεσης συμφωνίας» και όχι της «συμφωνίας-πακέτο», παραδεχόμενος ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρά «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «έως τις 9 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία». «Αφού
θέλουμε λύση, είναι λογικό να βάλουμε μπροστά τα θέματα στα οποία συμφωνούμε και να αφήσουμε τα «αγκάθια» για αργότερα. Αν αρχίσουμε με το Ασφαλιστικό ή τις ιδιωτικοποιήσεις, δε θα συμφωνήσουμε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι μεν διατεθειμένη για υποχωρήσεις, αλλά ως τα όρια της εντολής που έλαβε από τον λαό.
«Δημοψήφισμα αν…»
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η Άνγκελα Μέρκελ «θέλει συμφωνία και λύση» και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφίσματος, απέκλεισε το πρώτο και άφησε… ορθάνοιχτο το δεύτερο. «Γιατί να κάνουμε εκλογές», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως αν η συμφωνία που θα προσφερθεί στην ελληνική πλευρά είναι απολύτως έξω από τα όρια της εντολής που έλαβε η κυβέρνηση, τότε θα κριθεί από τον λαό σε δημοψήφισμα. «Ας μην φοβόμαστε την κρίση του λαού», προέτρεψε και κατέστησε σαφές πως ο ίδιος θα επιδιώκει διαρκώς την νομιμοποίηση της κυβέρνησής του: «ο λαός είναι το μόνο αποκούμπι που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, υπογράμμισε πως απαντά σε μία θεωρητική ερώτηση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και δε θα χρειαστεί δημοψήφισμα.
«ΕΝΦΙΑ και το 2015, αν…»
Στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποχωρήσεις από τη δική του πλευρά και παραδέχθηκε πως ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν τέτοια διάθεση, αλλά μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας συνάρτησε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με την ανάδειξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό ύψους 1,5%, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρξει πρόβλημα στο πλεόνασμα, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και εφέτος και θα καταργηθεί από το 2016.
Παράλληλα, ως «μια από τις δικές μας υποχωρήσεις» περιέγραψε και την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων: είπε ότι η κυβέρνηση ζητεί επαναδιαπραγμάτευση για αεροδρόμια-λιμάνια και πως, αν είναι να επιτευχθεί συμφωνία και να μην πηγαίνουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στο «βαρέλι δίχως πάτο» του χρέους, τότε η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σ’ αυτό το θέμα.
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση διότι δεν ζητούσε χρήματα στις 20 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της ΕΚΤ και τον πρόεδρο του Eurogroup για εξαπάτηση. «Τα λάθη είναι στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν. Όταν θέσαμε στον κ. Ντάισεμπλουμ και στο Eurogroup το θέμα αυτό (σ.σ. του αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ), πήραμε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας είναι ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τρόικα εσωτερικού»
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον τέως πρωθυπουργό για υπονόμευση. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του είχε αποκαλύψει πως στην Ελλάδα είχε προσφερθεί 6μηνη παράταση του Μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε επιλέξει την δίμηνη παράταση. «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είχαν εσκεμμένα επιλέξει δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Έστησαν αυτή την παγίδα με τη βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας την νυν αξιωματική αντιπολίτευση πως «επιχαίρει στην προοπτική αποτυχίας και δείχνει να αδιαφορεί για τις συνέπειες».
Αργότερα τα «αγκάθια»
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο Ασφαλιστικό, παραδεχόμενος πως, μαζί με τα εργασιακά –και δη την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων- αποτελούν τις δύο βασικές διαφωνίες στην διαπραγμάτευση. «Το θέμα του Ασφαλιστικού είναι σοβαρό και θα το βρούμε μπροστά μας, όμως πιστεύει κανείς ότι θα λυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας;», διερωτήθηκε, τασσόμενος υπέρ της άποψης να παραπεμφθεί η συζήτησή του γι’ αργότερα. «Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει κι εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία και στους κανόνες της Ευρωζώνης για μία μεγάλη συμφωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στήριξη με… όρια στον Βαρουφάκη
Σημειωτέον ότι, μερικές μόλις ώρες μετά τον «ανασχηματισμό» στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός στήριξε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως «η διαπραγμάτευση ποτέ δεν ήταν υπόθεση ενός προσώπου». «Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάννη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ό,τι την μιλάνε αυτοί» είπε χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Οικονομικών «asset» για την κυβέρνηση.
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου