Για πρώτη φορά από την ημέρα που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, οι εταίροι δια στόματος της εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έκαναν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ταυτοχρόνως, σε συνέντευξή του, o πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit. Τόνισε ωστόσο ότι η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι περιμένει συμφωνία για την Ελλάδα τις επόμενες
εβδομάδες. Αισιόδοξοι τέλος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίζονται και οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κάποιοι εκ των οποίων μίλησαν στο Bloomberg.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (μιλώντας επίσης στο Bloomberg) ανέλαβε για άλλη μια φορά να παίξει τον ρόλο της Κασσάνδρας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει χρόνο ως τις 30 Ιουνίου αν θέλει τα λεφτά του προγράμματος. Είπαμε: παίζει κάποιο ρόλο! Όπως κάποιο ρόλο πιστεύουμε (και ελπίζουμε) ότι παίζουν ο Βαρουφάκης και ο Φλαμπουράρης όταν μιλάνε για στάσεις πληρωμών, δημοψηφίσματα και πρόωρες εκλογές.
Τα προαναφερόμενα είναι χρήσιμα για να κατανοήσουμε το πλαίσιο στο οποίο αποφασίστηκε η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα- Άνγκελας Μέρκελ, αύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.
Οι πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι όλο το διάστημα που συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group, παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν λέμε ότι επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung για το Frakkfurt Dinner Group, αλλά με κάποιο τρόπο, μέσω διαύλου που δεν έχει γίνει γνωστός, πολιτική διαπραγμάτευση γίνεται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές (από το Βερολίνο) κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με τις κινήσεις που η καγκελαρία επιθυμεί και το Μαξίμου μπορεί να γίνουν. Λέγεται ότι η Μέρκελ παρουσίασε διεξοδικά τα «θέλω» της και ο Τσίπρας της εξήγησε επίσης αναλυτικά ποια από αυτά είναι δυνατόν να υλοποιηθούν και ποια όχι. Άλλα γιατί είναι αντίθετα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτά διαφωνεί και ο ίδιος και άλλα γιατί θα συναντήσουν σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Όλα δείχνουν όμως ότι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, έχει βρεθεί κάποια γέφυρα διαλόγου,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να προεξοφλήσουμε την επίτευξη συμφωνίας, καθώς αμφότερες οι πλευρές δεν εμφανίζονται πρόθυμες να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους.
Το Βερολίνο, εμφανίζεται να αμφιβάλει αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να περάσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα μέτρα που τυχόν συμφωνηθούν σε ένα «έντιμο συμβιβασμό». Φοβάται- λένε, όχι την οργανωμένη αριστερή αντιπολίτευση, αλλά τους «μεμονωμένους αριστεριστές».
Το Βερολίνο, εμφανίζεται να αμφιβάλει αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να περάσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα μέτρα που τυχόν συμφωνηθούν σε ένα «έντιμο συμβιβασμό». Φοβάται- λένε, όχι την οργανωμένη αριστερή αντιπολίτευση, αλλά τους «μεμονωμένους αριστεριστές».
Προφανώς οι Γερμανοί έχουν άδικο! Αν υπάρξει συμφωνία Τσίπρα- Μέρκελ, σιγά μην κολλήσει στον… Διαμαντόπουλο! Το πολύ- πολύ, να τον αφήσουν να πάει μόνος του στα… γουναράδικα.
ΥΓ: Τη φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» χρησιμοποίησε ο Άρης Βελουχιώτηςμιλώντας για το μέλλον του, αλλά και το μέλλον των συντρόφων του. Έχει το νόημα «θα τα πούμε εκεί που θα μας γδάρουν».
http://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου