Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Δεν εξετάζουμε Grexit, λέει ο Κερέ



Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι ένα σενάριο επί του οποίου εργαζόμαστε, διαβεβαίωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό οικονομικό περιοδικό «Alternatives Economiques».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο η ποσοτική χαλάρωση (QE) βοηθά στην ανοσοποίηση στη ζώνη του ευρώ έναντι του κινδύνου εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και εάν αυτός είναι ο στόχος της, ο κ. Κερέ επισήμανε πως έχει επέλθει μείωση του κινδύνου μετάδοσης κρίσης στη ζώνη του ευρώ, καθώς το πλαίσιο αυτή τη στιγμή είναι πολύ διαφορετικό από το 2012.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα για χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία δεν είναι
πλέον μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, αλλά το πώς θα επωφεληθούν από την επιστροφή της ανάπτυξης, προκειμένου να επιταχύνουν τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, η οποία είναι μια πολύ ειδική περίπτωση, υπό το φως των συζητήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Όταν δημοσιογράφος ανέφερε πως «ήταν Ελλάδα που είχα στο μυαλό μου...», ο Μπενουά Κερέ υπογράμμισε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Αυτή την στιγμή καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες με στόχο την ανανέωση της σχέσης με την Ελλάδα ενόψει των νέων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, εντός ενός πλαισίου που παραμένει εκείνο της ευρωζώνης και το οποίο συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και το καθήκον να γίνουν σεβαστοί οι ενιαίοι κανόνες».
«Έτσι», κατέληξε ο κ. Κερέ, «δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση αυτούς τους όρους».
http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...