Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Die Zeit: Η Τρόικα έφερε στην εξουσία τον Τσίπρα


«H τρόικα έφερε στην εξουσία τον Τσίπρα», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» στην ιστοσελίδα της επισημαίνοντας ότι η άσκοπη και χωρίς σχέδιο πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας, οδηγεί την Αθήνα στην μιζέρια.
«Όλοι χάνουν», υποστηρίζει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας κρύβει και την αποτυχημένη πολιτική διάσωσης της Ε.Ε», όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Die Zeit», Μάρκους Γκάτσκε.
Αν δει κανείς τα πράγματα με πολύ κυνισμό, μπορεί να συμπεράνει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ήταν για ορισμένους στην Ευρώπη τύχη. Επί εβδομάδες συζητάμε εάν η μέχρι
τώρα πολιτική διάσωσης είναι σωστή. Δεν τίθεται πλέον θέμα, η Ελλάδα είναι τα τελευταία πέντε χρόνια χρεοκοπημένη και η Ευρωζώνη μαζί με το ΔΝΤ επιβαρύνουν την πτώχευση της χώρας με νέα δάνεια. Συζητάμε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα βύθισε τη χώρα σε βαθιά κατάθλιψη. Η κυβέρνηση Τσίπρα αντιδρά ωστόσο, αδέξια αλλά και άσκοπα και πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί που αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας της τρόικα και εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν σαστίσει.
Αντιφάσεις Βαρουφάκη
Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε δηλώσει ότι ότι η Ελλάδα θα μπορεί σύντομα να αποπληρώσει το χρέος της. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές. Για πόσο ακόμα όμως θα έχει χρήματα η Ελλάδα, δεν ξέρει για μία ακόμα φορά ο Έλληνας υπουργός.
Την ίδια ώρα, έχει καταγραφεί μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των «θεσμών - ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισόν - και της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Την Παρασκευή (αύριο) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα δώσουν το «παρών» στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας και θα συζητήσουν για το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ώρα εντείνεται η αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους νωρίτερα από το τέλος Μαίου ή Ιουνίου.
Η Τρόικα έφερε τον Τσίπρα
«Η τρόικα έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία», καταλήγει η εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε, δηλαδή, που ανακοινώθηκε η υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, ενέτεινε τη δυσφορία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αύξηση των φόρων, την αύξηση της ανεργίας και την ύφεση. Αυτοί έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στέλνοντας ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει:

«Οι Έλληνες ήθελαν μια πιο δίκαιη και ειλικρινή πολιτική διάσωσης».
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Φον ντερ Λάιεν

  Ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του   ευρωπαϊκού  πιστοποιητικού εμβολιασμού   κατά της Covid-19 το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης» τ...