Σε πολλαπλή καταστρατήγηση της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προβλέπει ότι πρέπει να ζητείται η γνώμη της ΕΚΤ για κάθε προτεινόμενη κοινοτική ή εθνική νομοθετική ρύθμιση που εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της, προχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Το 2014 η ΕΚΤ εξέδωσε 11 γνώμες επί προτεινόμενων κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων και 81 γνώμες επί σχεδίων εθνικών νομοθετικών ρυθμίσεων που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της. Ωστόσο, καταγράφηκαν 25 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προς την
υποχρέωση να ζητείται η γνώμη της ΕΚΤ, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν στην Ελλάδα (ακολούθησαν Κύπρος, Βέλγιο και Λουξεμβούργο).
Από την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2014 προκύπτει πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υπέβαλε καν προς γνωμοδότηση στην ΕΚΤ:
Το νόμο 4281/2014, σχετικά με τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος στην εξασφάλιση της τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων.
Το νόμο για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών προς πιστωτικά ιδρύματα.
Την τροποποίηση του νόμου 3213/2003, η οποία, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τον Διοικητή, τους Υποδιοικητές, τους εντεταλμένους συμβούλους και τους διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος να υποβάλλουν δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης.
Το νόμο 4308/2014 περί των ελληνικών λογιστικών προτύπων.
Συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις που επηρεάζουν την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η γνώμη της ΕΚΤ ζητήθηκε σχετικά με σχέδιο τροποποιήσεων του νόμου περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδος. Ωστόσο, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το σχέδιο τροποποιήσεων λίγες μόλις ημέρες αργότερα, προτού μπορέσει η ΕΚΤ να εκδώσει σχετική απόφαση.
Τα σχέδια νομοθετικών διατάξεων επί αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων νομικών προσώπων, καθώς και τροποποιήσεις αυτών, υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς γνωμοδότηση, αλλά θεσπίστηκαν προτού εκδώσει η ΕΚΤ σχετική απόφαση.
https://eleutheriellada.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου