Στο άρθρο γίνεται λόγος για δυσκολία καταβολής των πληρωμών της Ελλάδας για τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα γίνεται κριτική για τον τρόπο που βρίσκει το Υπουργείο Οικονομικών τα χρήματα
«Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγάλει στην άκρη, χρήματα για να πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της αυτό το μήνα, αλλά θα εξαντλήσει τα αποθέματά της μέχρι το τέλος Απριλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρεοκοπίας τον επόμενο μήνα, αν αποτύχει να συμφωνήσει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων με τα μέλη της ευρωζώνης».Με αυτό τον τρόπο ξεκινά άρθρο στους Financial Times, με σαφή στόχο να εντείνει την όποια ανησυχία προς όλες τις πλευρές, ενώ συνεχίζει, επικαλούμενο υψηλά ιστάμενο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο, αποκάλυψε πως η Ελλάδα, εκτός από την οφειλή προς το ΔΝΤ, ύψους 458 εκ. ευρώ, για την οποία δεσμεύτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, πως θα πληρωθεί στις 9 Απριλίου, θα πρέπει να βγάλει από τα ταμεία άλλα 420 εκ. ευρώ για να ξεπληρώσει διεθνείς επενδυτές, καθώς η εν λόγω οφειλή λήγει στις 14 Απριλίου.
Εν συνεχεία, στο άρθρο παρατίθενται τα λεγόμενα του κυβερνητικού στελέχους ο οποίος διαχωρίζει τις υποχρεώσεις της χώρας μας σε 15ήμερες. Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Απριλίου, η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τις οφειλές της προς του εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η κάλυψη των εσωτερικών αναγκών στη χώρα θα πρέπει να γίνει «πιεστικά» το επόμενο δεκαπενθήμερο. Όσο για τον επόμενο μήνα;
«Ο επόμενος μήνας είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να μαζευτούν χρήματα, αλλιώς θα ξεμείνουμε» είναι τα λεγόμενα του Έλληνα πολιτικού.
Όπως γνωστοποιεί το άρθρο, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πληρωμές προς το ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 950 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μαζέψει 2,4 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και όλα αυτά για το μήνα Μάιο. Σε αυτό δεν θα μπορέσει να έχει τη στήριξη της ΕΚΤ, για να πουλήσει ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες.
«Η ριζοσπαστική, κατά της λιτότητας κυβέρνηση δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ χρηματοδότησης, λόγω κωλυσιεργίας της οικονομικής ομάδας της χώρας, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έρθουν σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνουν μη περεταίρω αύξηση των φόρων και διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων».
Οι συζητήσεις, όπως συνεχίζει το άρθρο, αναμένεται να κορυφωθούν αυτή τη βδομάδα, με απώτερο στόχο, την επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.
Επιπλέον στο άρθρο, γίνεται λόγος για τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τις όποιες αμφιβολίες, λέγοντας πως οι πληρωμές θα γίνουν στις προκαθορισμένες τους ημερομηνίες.
Τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση πλήρωσε μισθούς και συντάξεις, ενώ αυτό το μήνα στοχεύει στη συλλογή 1 δισ. ευρώ γι' αυτό το λόγο, χρησιμοποιώντας αποθέματα συντάξεων και ελεγχόμενες από το δημόσιο εταιρίες που δίσταζαν να αφήσουν την ΤτΕ να διαχειριστεί τα αποθέματά τους.
«Η αρπαγή χρημάτων της κυβέρνησης επεκτάθηκε και στα χρήματα έργων υποδομής της ΕΕ, με περίπου 260 εκ. ευρώ για κατασκευαστικά πρότζεκτ, να παρακρατούνται για άλλες χρήσεις.
Και με όλη αυτή την περιγραφή, το άρθρο κλείνει με τα λεγόμενα του Έλληνα επιχειρηματία, Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος έχει κατασκευαστική εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που λέει: «Δεν είναι το θέμα πως καθυστερούμε με την παράδοση των πρότζεκτ... Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές, μισθούς, ΦΠΑ και κοινωνική ασφάλιση χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση και δεν μπορούμε να στραφούμε στις τράπεζες, γιατί έχουν παγώσει τις δανειοδοτήσεις».
http://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου