Με το επιχείρημα ότι οι γενικοί γραμματείς δεν είναι μέλη της κυβέρνησης, αλλά ...δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας να δικαιολογήσει τον διορισμό του γενικού γραμματέα, κ. Μάνου Μανουσάκη στην θέση του αντιπρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ.
«Σύμφωνα με το άρθρο 81 του Συντάγματος οι γενικοί γραμματείς Υπουργείων δεν αποτελούν μέλη της Κυβέρνησης. Είναι μετακλητοί ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα νομικού ασυμβίβαστου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού & Ναυτιλίας.
Όπως σημειώνει, «με βάση τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών, σε εκείνες του
Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού δεν περιλαμβάνονται οι τηλεπικοινωνίες, καθώς αποτελούν αντικείμενο του Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με άμεση αναφορά στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».
Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού δεν περιλαμβάνονται οι τηλεπικοινωνίες, καθώς αποτελούν αντικείμενο του Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με άμεση αναφορά στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».
«Κατά συνέπεια διασφαλίζεται στο ακέραιο η ουδετερότητα της παραγωγικής πολιτικής στον κλάδο των Τεχνολογιών και Πληροφορικής» επισημαίνει.
«Στο πλαίσιο αυτό, εξελέγη μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ ο κ. Μανούσος Μανουσάκης, επιστήμονας με μακρά πορεία στις τηλεπικοινωνίες και προσωπική συμβολή σε έργα ανάπτυξης δικτύων και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Με δεδομένη τη γνώση και την εμπειρία του, ο κ. Μανουσάκης θα διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του Δημοσίου σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στις οποίες αυτό είναι μέτοχος» καταλήγει το υπουργείο.
Στο μεταξύ, το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, ο βουλευτής Πειραιά της ΝΔ, κ. Κώστας Κατσαφάδος, την οποία υπογράφουν άλλοι δέκα βουλευτές.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο διορισμός του κ. Μανουσάκη εγείρει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, καθώς δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας ενός Υπουργείου, το οποίο έχει στο πεδίο ευθύνης του την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,να είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΟΤΕ, ο οποίος είναι ανάδοχος σε πολλά δημόσια εργα. Έτσι, ρωτούν την θέση του υπουργού Οικονομάις για το ζήτημα.
Απάντηση συντάκτη
Αποτελεί νομικισμό να χαρακτηρίζεται ο γενικός γραμματέας, δηλαδή ο μάνατζερ ενός υπουργείου, δημόσιος υπάλληλος.
Εάν αυτό ίσχυε, τότε θα έπρεπε με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, να κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες κατά του γενικού γραμματέα, διότι οι κρατικοί υπάλληλοι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιριών. Και οι απορίες έρχονται αναπόφευκτα.
- Εάν ο γενικός γραμματέας αποτελεί δημόσιο υπάλληλο, υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο;
- Στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ συμμετέχει ως δημόσιος υπάλληλος ή ως υπουργός;
- Ως τι θα υποδέχεται τις ανταγωνιστικές εταιρίες; Ως γενικός γραμματέας, δημόσιος υπάλληλος ή αντιπρόεδρος του ΟΤΕ;
- Ανήκει στον στενό κύκλο των κυβερνητικών αξιωματούχων; Αποτελεί κεντρική μονάδα στην καρδιά της κυβερνητικής διοίκησης;
- Ποιοι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ορίζονται από τον πρωθυπουργό;
Η σύγκρουση συμφερόντων είναι δεδομένη. Όσο κ. Μανουσάκης είναι γενικός γραμματέας, η σύνθεση του ΔΣ του ΟΤΕ θα είναι προβληματική και οι αποφάσεις του θα «φλερτάρουν» με την ακυρότητα.
Είναι αξιοπερίεργο ο μεγαλύτερος και πλέον καινοτόμος επενδυτικός οργανισμός της Ελλάδας, που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα εταιρικού μετασχηματισμού, να εκτίθεται κατ' αυτόν τον τρόπο από αστοχίες του ελληνικού δημοσίου.
http://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου