Ρευστότητα από κάθε πιθανή πηγή αναζητεί η κυβέρνηση, με τελευταία προσπάθεια να αποσπάσει πόρους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανακάλεσε τελευταία στιγμή απόφαση μέσω της οποίας επιχειρούσε να αποσπάσει τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους οι περιφέρειες προκειμένου να πληρώσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα. Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται τροπολογία που θα διευκολύνει τα διοικητικά συμβούλια όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης –με στόχο κυρίως τις ΔΕΚΟ– να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους (repos) τα διαθέσιμά τους. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί μεταφορά της πληρωμής διαφόρων υποχρεώσεων του κράτους, ύψους 700 εκατ. ευρώ, από τον Απρίλιο σε μεταγενέστερη περίοδο.
Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διερευνά κάθε πιθανή επιλογή για να επεκτείνει τη ρευστότητα του Δημοσίου και να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Απριλίου. Πρώτος σταθμός είναι η Τετάρτη, όπου το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας και ακόμα δεν είναι βέβαιο εάν θα καλυφθούν ή όχι. Την Πέμπτη, η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ εκείνες τις ημέρες θα πρέπει να καταβάλει και μισθούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τα έντοκα γραμμάτια της Τετάρτης καλυφθούν χωρίς πρόβλημα, τότε τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λεττονίας. Στους τρόπους που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για να τονώσει τη ρευστότητα του Δημοσίου περιλαμβάνονται:
1. Η χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ. Το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή απετράπη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αποσπάσει από τις περιφέρειες τους διαθέσιμους πόρους που προορίζονταν για πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων έργων δεν σημαίνει ότι οι πληρωμές γίνονται κανονικά στα τομεακά προγράμματα. Οι καταβολές για έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί είναι επιλεκτικές και είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών ότι παραμένουν απλήρωτοι για 59 έργα που έχουν ήδη υλοποιήσει, συνολικής αξίας 262 εκατ. ευρώ. Ο κατάλογος των απλήρωτων έργων δεν σταματά εκεί, αφού, αντίστοιχα, προγραμματισμένες πληρωμές ύψους 170 εκατ. ευρώ από τις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων που έχουν υποβληθεί από τις 20 Μαρτίου δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήματα πληρωμών, που επρόκειτο να υποβληθούν αυτήν την εβδομάδα για έργα του Προγράμματος «Προσπελασιμότητα» του ΕΣΠΑ, αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Η μη καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους από το ΠΔΕ οδηγεί με τη σειρά της σε καθυστέρηση υποβολής των σχετικών αιτημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πληρώνει τα έργα του ΕΣΠΑ απολογιστικά και αφού προηγουμένως οι δικαιούχοι πάρουν τα χρήματα από εθνικούς πόρους.
2. Η μεταφορά των πληρωμών για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει την αναβολή της πληρωμής διαφόρων υποχρεώσεων του Απριλίου, καθώς με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται περί τα 700 εκατ. ευρώ. Ποσό πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι καλύπτει τόσο την εξόφληση του ΔΝΤ όσο και την πληρωμή των τόκων του Απριλίου. Βέβαια, το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής «παγώματος» όλων των πληρωμών αποτυπώνεται στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, που έχουν «στεγνώσει» από ρευστό.
3. Προώθηση τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, που θα τους διασφαλίζει ότι πιθανές απώλειες από επένδυση των διαθεσίμων τους σε κρατικούς τίτλους θα καλυφθεί από το Δημόσιο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επέκταση της απόφασης για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα. Ωστόσο, τα ταμεία μέχρι στιγμής δεν έχουν επενδύσει σε repos. Από την άλλη πλευρά, κάποιες ΔΕΚΟ έχουν ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΣΕ επένδυσε τις τελευταίες ημέρες ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο μια μικρή «ανάσα» στα κρατικά ταμεία.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου