Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

DW: Διχάζει το αδύναμο ευρώ


Εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παίρνει αντισυμβατικά μέτρα για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το αδύναμο ευρώ μπορεί να αποβεί μοιραίο, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της ηDeutsche Welle.
Μόλις τον Μάιο η ισοτιμία του ευρώ ήταν στα 1,40 δολάρια, ενώ η τάση είναι πτωτική και σύντομα το ευρώ θα κοστίζει 1,25, ή ακόμη και 1,20 δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον Γύργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Βαυαρίας (BayernLB).
Οι λόγοι της «ελεύθερης» πτώσης του κοινού νομίσματος έχουν να κάνουν κατ’ αρχήν με το δολάριο και τις καλές προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζει ο Νικολάους Χάινεν, από το
τμήμα ερευνών της Deutsche Bank.

Εφιάλτης ο αποπληθωρισμός
Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα. Η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει σιγά, αλλά σταθερά, να ανακάμπτει και το δεύτερο τετράμηνο του 2014 κατέγραψε ανάπτυξη 4,6%.
Η Ευρωζώνη μόνο να ονειρεύεται μπορεί ένα τέτοιο ποσοστό με τις μεγαλύτερες οικονομίες της να παραμένουν σε ύφεση. Ενώ η γαλλική οικονομία παραμένει στάσιμη, η ιταλική βυθίζεται στην ύφεση, ενώ και η γερμανική έχει χάσει τη δυναμική της. Αιτία η κρίση στην Ουκρανία και στη Ρωσία, που έχει πλήξει τη γερμανική οικονομία και την Ευρωζώνη, όχι όμως την αμερικανική οικονομία.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου