Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Spread: Όταν οι διεθνείς κερδοσκόποι φτερνίζονται η Ελλάδα κρυολογεί


Τα sread των ελληνικών ομολόγων κινούνται και πάλι ανοδικά την Πέμπτη, στο 7,45% (ώρα 15:00) και ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει πτώση της τάξης του 2%, στις 972 μονάδες.
Το ‘θετικό’ στοιχείο από τα παραπάνω είναι πως οι διεθνείς κερδοσκόποι δεν προέβησαν παρά σε μία μικρή κατοχύρωση στα κέρδη τους από τα junk περιουσιακά στοιχεία και έτσι προς το παρόν δεν έχουν δώσει σοβαρές ενδείξεις για επιστροφή της διάθεσης τους για ένα νέο ξεπούλημα τους.
Το αρνητικό στοιχείο είναι πως η Ελλάδα κατάντησε να ζει και να αναπνέει στο ρυθμό των διεθνών κερδοσκόπων και όσο το χρέος της παραμένει μη βιώσιμο και τα ομόλογα της με βαθμολογία junk (τη χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου), αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.
Το αποτέλεσμα είναι όταν οι διεθνείς κερδοσκόποι φτερνίζονται η Ελλάδα να κρυολογεί και όταν κρυολογούν η Ελλάδα να παθαίνει πνευμονία.
Παράρτημα: Κατανοώντας και προβλέποντας τις διακυμάνσεις των spread
Τις τελευταίες ημέρες έχω δημοσιεύσει μία σειρά άρθρων παρουσιάζοντας μία απλή μορφή του μοντέλου που δημοσίευσα το 2010 για να βοηθήσω του Έλληνες επενδυτές να προβλέψουν το χρηματιστήριο της κρίσης και να προστατευτούν, αποφεύγοντας να ζήσουν άλλη μία καταστροφή αλά 2000.
Μέχρι σήμερα, 5 χρόνια αργότερα το μοντέλο έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και το ίδιο συμβαίνει και το τελευταίο διάστημα προβλέποντας και εξηγώντας τις διακυμάνσεις των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, την οξεία κλιμάκωση , αρχικά, των spread, την ήπια αποκλιμάκωση τους στη συνέχεια και την άνοδο τους. Σήμερα.
Η βασική αρχή του μοντέλου είναι ότι η πολύ αρνητική βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης καθιστούν, συνολικά, τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας πολύ υψηλού ρίσκου με αποτέλεσμα μετοχές και ομόλογα να κινούνται παράλληλα και όχι αντίθετα όπως είναι ο κανόνας (κανονικά, οι μετοχές θεωρούνται υψηλού ρίσκου και τα κρατικά ομόλογα χαμηλού).
Έτσι όταν η διεθνής διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι αυξημένη τότε μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία χαμηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας έχουν ελπίδα να αγοραστούν και τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές μετοχές. Όταν η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μειώνεται τότε τα ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές μετοχές ξεπουλιούνται.
Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο και έχει συνοδεύσει και όλα τα προηγούμενα σχετικά, δείχνει πώς η κίνηση των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων junk (κίτρινες μπάρες) προηγείται αλλά και είναι ταυτόσημη αυτής των ελληνικών μετοχών (άσπρες μπάρες) και των ελληνικών ομολόγων και έτσι αντίθετη της κίνησης της καμπύλης απόδοσης των ελληνικών ομολόγων (γαλάζια καμπύλη).
Ως αποτέλεσμα, η κατάρρευση των αμερικανικών junk ομολόγων μέχρι την περασμένη Τετάρτη συνοδεύτηκε από ένα μίνι κραχ στις ελληνικές μετοχές, από το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων και την εκτίναξη των spread από το 5,6% στο 9%.
Αντίθετα, η ανοδική αντίδραση των αμερικανικών ομολόγων junk από την Πέμπτη (κίτρινη μπάρα πάνω από το κίτρινο ανοδικό βέλος), προκάλεσε την άνοδο των ελληνικών μετοχών (άσπρη μπάρα πάνω από το άσπρο ανοδικό βέλος) και ομολόγων από την Παρασκευή και έτσι την αποκλιμάκωση των spread (τμήμα της γαλάζιας καμπύλης κάτω από το γαλάζιο πτωτικό βέλος).
Χτες, Τετάρτη, τα αμερικανικά εταιρικά junk ομόλογα κατέγραψαν πτώση για πρώτη ημέρα μετά από τέσσερις ανοδικές (κίτρινη μπάρα κάτω από το κίτρινο πτωτικό βέλος) , καθώς οι κερδοσκόποι πήραν κάποια από τα πολύ μεγάλα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.

Όπως ακριβώς προέβλεπε το μοντέλο, σήμερα, οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν την πρώτη πτώση τους μετά από τέσσερις συνεδριάσεις ανόδου (άσπρη μπάρα κάτω από το άσπρο πτωτικό βέλος) και τα spread αυξάνονται για πρώτη ημέρα μετά από τέσσερις πτωτικές (κίνηση γαλάζιας καμπύλης πάνω από το γαλάζιο ανοδικό βέλος).
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...