Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Έντονη αντιπαράθεση Σαμαρά - Κάμερον στις Βρυξέλλες


Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ώστε αυτές να περάσουν στο κείμενο συμπερασμάτων.
Ο κ. Σαμαράς εκπροσωπούσε την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω ασθένειας του Νίκου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ έτσι (έχει) και η Κύπρος.
Στα συμπεράσματα γίνεται ειδική αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την επανάληψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της» .
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών- μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών- μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας»
Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλιστεί ένα θετικό κλίμα ώστε οι διαπραγματεύσεις για μία συνολική διευθέτηση στην Κύπρο να επαναληφθούν.
Εν τω μεταξύ, αυτήν την ώρα ο Α. Σαμαράς, επιστρέφει στην Αθήνα, όπου θα έχει έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς με τις αφορμή τις καταστροφές από την κακοκαιρία.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...