Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ρέγκλινγκ: Το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο προκαλεί "αβεβαιότητα" στις αγορές


"Αβεβαιότητα" στις αγορές, δήλωσε ότι προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας, σήμερα, στη Μπρατισλάβα, απευθύνοντας ομιλία με θέμα "Έχει έλθει το τέλος της κρίσης του ευρώ;".
Επιπλέον, συγκατέλεξε την Ελλάδα στις χώρες που έχουν γίνει πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι, ως εκ τούτου, θα είναι σε καλύτερη θέση για μελλοντική ανάπτυξη, "αν συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους".
"Η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πρόωρα από το υπάρχον πρόγραμμα προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές" , δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι "ανολοκλήρωτες".
Ακόμη, ισχυρίστηκε πως τα προγράμματα δανεισμού του EFSF και του ESM βελτιώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους στις χώρες του προγράμματος. Κάνοντας και πάλι ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα έχει οφεληθεί, αναφέροντας πως η χώρα έχει λάβει δάνεια με μέσο όρο λήξης 32 ετών, με επιτόκιο 1,5% - ίσο με το κόστος χρηματοδότησης του οργανισμού - και με 10ετές μορατόριουμ για την καταβολή των τόκων που παράγει ετήσια εξοικονόμηση 8,6 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό (4,7% του ελληνικού ΑΕΠ).
"Δεν υπάρχει καμία απειλή του χρέους στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την επόμενη δεκαετία, παρά το πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις", επανέλαβε ο Ρέγκλινγκ.
Ο ίδιος υποστήριξε πως χωρίς την οικονομική στήριξη από το EFSF και το ESM, πολλές χώρες θα είχαν εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ και η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών έχουμε εκταμιεύσει δάνεια ύψους 232 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες (τρεις φορές περισσότερο από ό, τι το ΔΝΤ σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου). Αντλήσαμε αυτά τα χρήματα στις αγορές - σε αντίθεση με το ΔΝΤ - και με πολύ ευνοϊκούς όρους", υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM.
http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...