Το αίτημα του κ. Βγενόπουλου προκύπτει από επιστολή που υπογράφει ο ίδιος και ακόμη δύο στελέχη του ομίλου MIG, την οποία απέστειλε στον Εισαγγελέα του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Αγγελή και κοινοποίησε στους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Ευάγγελο Βενιζέλο και Χαράλαμπο Αθανασίου. Το πρωτοφανές αίτημα, με το οποίο ουσιαστικά ζητείται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να ανατρέψουν όσα ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες περί δικαστικής συνδρομής, απεστάλη στις αρχές Οκτωβρίου.
Φοβούμενος προφανώς το ενδεχόμενο να παραδοθούν τα στοιχεία, ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποστέλλει μια πρωτοφανή επιστολή, καλώντας τις αρμόδιες αρχές και τους δύο υπουργούς να αποτρέψουν τη διαδικασία με δική τους παρέμβαση. Επικαλείται μάλιστα το εθνικό συμφέρον, αφού αναφέρει στο αίτημά του ότι «επιθυμία μας είναι να ικανοποιούνται όλα τα νόμιμα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και των δύο χωρών, όμως, εάν η Κυπριακή πλευρά συνεχίζει την αυθαίρετη στάση της, τότε για λόγους συνταγματικής νομιμότητος, τήρησης της αρχής της αμοιβαιότητος των σχετικών Συνθηκών αλλά και εθνικής αξιοπρέπειας και προς προάσπιση τεραστίων εθνικών οικονομικών συμφερόντων αιτούμεθα να διακοπεί άμεσα και η παροχή δικαστικής συνδρομής προς τους Κυπρίους».
Αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει στο Κουτί της Πανδώρας ότι: «Η MIG το μόνο που αξίωσε ήταν να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας σε θέματα δικαστικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών και όχι ως εσφαλμένα αναγράψατε να αρνηθεί η Ελληνική Δημοκρατία την παροχή στοιχείων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Διαφορετική ερμηνεία της άνω αναφοράς είναι προδήλως ανεδαφική. Εμφατικά σημειώνουμε ότι επιδίωξή μας είναι να υπάρχει αμφίδρομη ανταλλαγή στοιχείων, ώστε να καταδειχθεί περίτρανα, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας και της απώλειας επένδυσης της MIG ύψους 823.863.584 ευρώ».
Υπενθυμίζεται ότι οι κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει επανειλημμένως, να τους παραδοθούν στοιχεία που αφορούν τις δραστηριότητες του Ανδρέα Βγενόπουλου και των στελεχών της Marfin την εποχή πριν από την κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας, ενώ και το πόρισμα της Βουλής της Κύπρου αποδίδει ευθύνες στο κ. Βγενόπουλο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα από τον Μάιο του 2013, το δικαστήριο της Λευκωσίας εξέδωσε διεθνή διατάγματα για παγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Βγενόπουλου σε ύψος 3,79 δισ. και του στελέχους της Τράπεζας Ευθύμιου Μπουλούτα, ο οποίος συνυπογράφει την παραπάνω επιστολή, σε ύψος 1,5 δισ.
http://left.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου