Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο Βίκτορας, ο Τάκης και η Ορθή Τραπεζική Πρακτική!


O Βίκτορας και ο Τάκης είναι ένα ζευγάρι φίλων που το πολύ μακρινό 2007, όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο οποίο έμεναν τους έκανε την προσφορά, αποφάσισαν να αγοράσουν την ερωτική τους φωλιά και να ζήσουν εκεί για πάντα μαζί. 
Οι δουλειές τους πήγαιναν πολύ καλά, αλλά ο Τάκης και ο Βίκτορας, πίστευαν τότε ότι  όπως και τα ψάρια, έτσι και τα χρήματα έπρεπε να τρώγονται φρέσκα. Έτσι, καθώς δεν είχαν το απαιτούμενο ποσό, επισκέφτηκαν την τράπεζα τους για να συνάψουν ένα στεγαστικό δάνειο. 
Βλέποντας το φάκελό τους με τις παχυλές φορολογικές τους δηλώσεις και τους φουσκωμένους λογαριασμούς εξόδων των πιστωτικών τους καρτών, η υπάλληλος της τράπεζας  τους κατέταξε αμέσως στους σημαντικούς πελάτες κι έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό. Μαζί με τον σεβασμό, τους πούλησε κι ένα στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα. 
Αγοράστηκε το σπίτι, γίνανε τα συμβόλαια, πληρώθηκαν τα έξοδα των φακέλων και των συμβολαιογράφων. Τα χρόνια περνούσαν και το δάνειο στο ελβετικό φράγκο  γινόταν κάθε μήνα και
επαχθέστερο, επειδή το φράγκο ανέβαινε στις αγορές χρήματος και οι φίλοι μας δεν καταλάβαιναν γιατί το δάνειο τους με το χαμηλό επιτόκιο γινόταν κάθε μέρα και ακριβότερο.
Οι δικές τους οι δουλειές δεν είχαν ακόμα πειραχτεί εκείνη την εποχή από την κρίση, βρισκόμαστε ακόμα στο 2010, που κάτι, βέβαια, ακουγόταν στην τηλεόραση  ότι, τελικά, λεφτά δεν υπήρχαν, αλλά ποιος έδινε σημασία τότε; Πάντως όχι ο Βίκτορας ούτε ο Τάκης. Εν τω μεταξύ, κι εφόσον είχαν βαρεθεί πια να είναι party animals, οι δυο μας φίλοι, άραζαν, κατά το κοινώς λεγόμενο, όλο και συχνότερα τα βράδια οι δυο τους μόνοι στο σπίτι κι έτσι μιαν ωραία ημέρα, ανακάλυψαν ότι τους περίσσευαν αρκετά χρήματα  στον κοινό τους λογαριασμό για να εξοφλήσουν εκείνο το αντιπαθητικό δάνειο.
Έτσι, ένα πρωί Δευτέρας,  αφού τα είχανε συμφωνήσει από βραδύς, έβαλαν  το ξυπνητήρι, σηκώθηκαν νωρίς και απευθύνθηκαν πρωί-πρωί στην επενδυτική  σύμβουλο που διαχειριζόταν τον λογαριασμό τους. Πώς τους τα έφερε από εδώ, πώς τους τα έφερε από κει, η «σύμβουλος» τους έπεισε διαφορετικά κι αντί να επαναγοράσουν το δάνειό τους πίσω, ο Βίκτορας και ο Τάκης, ο Τάκης και ο Βίκτορας, έφυγαν από την τράπεζα έχοντας αγοράσει με τις οικονομίες τους, μετοχές της τράπεζάς τους, αντί για το δάνειο! Η «σύμβουλος» ήταν, πράγματι, εξαιρετική πωλήτρια!
Η μετοχή έπεφτε. Κι όσο έπεφτε η μετοχή, τόσο έπαιρνε η «σύμβουλος» τον Βίκτορα στο τηλέφωνο για να κάνουν «μουαγιέν» έτσι του έλεγε τα βράδια του Τάκη, ο Βίκτορας , ότι του έλεγε η «σύμβουλος» στο τηλέφωνο: «Μουαγιέν»! Και δωσ’ του κι αγόραζαν μετοχές, και δωσ' του τα «μουαγιέν», ο Τάκης και ο Βίκτορας, ο Βίκτορας και ο Τάκης.
Αλλά τους έφερε και γουρσουζιά εκτός από τις τραγικές απώλειες στις οικονομίες τους, εκείνη η αγορά των τραπεζικών μετοχών. Ο Βίκτορας έχασε τη δουλειά του και ο κύκλος εργασιών του Τάκη είχε αρχίσει να μειώνεται αισθητά. Είμαστε πια στο 2013. Με την καινούρια κυβέρνηση τα πράγματα γίνονταν κάθε μέρα και χειρότερα  κι αν είχε σταθεροποιηθεί το ελβετικό φράγκο, οι δόσεις συνέχισαν να τρέχουν και οι φίλοι μας άρχισαν να τα φέρνουν βόλτα με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία.
2014, τώρα: Ο Βίκτορας έκλεισε πια τα τρία χρόνια που είναι άνεργος. Το περασμένο καλοκαίρι οι δουλειές του Τάκη εκμηδενίστηκαν και το δάνειο βρίσκεται πια, για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, σε καθυστέρηση.
Τελευταία φορά που είχε μιλήσει με την «σύμβουλο», ήταν τον Μάιο του 2013 όταν γινόταν η "Πανστρατιά για να επιτύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" της καλής τράπεζας, αλλά ο Βίκτορας, ετούτη  τη φορά, παρά την καλή του αγωγή, της έκλεισε της "συμβούλου" το τηλέφωνο κατάμουτρα.  
Τώρα πια, εκείνη η «σύμβουλος» δεν είναι υπεύθυνη επενδυτικής τραπεζικής. Η διοίκηση της Τράπεζας την έχει απομακρύνει ή την έχει μεταθέσει αλλού –πάντως η τύχη της αγνοείται. Οι φήμες λένε ότι ποτέ δεν είχε γνώσεις επενδυτικής τραπεζικής, η «σύμβουλος», αλλά ότι είχε ξεκινήσει την καριέρα της πουλώντας καλλυντικά γνωστής γαλλικής εταιρίας. Όμως, το τμήμα ανθρώπινων πόρων της καλής τράπεζας δεν μπορούσε να αντισταθεί ούτε στο αφοπλιστικό της χαμόγελο ούτε στις αδιαμφισβήτητες ικανότητές της να πουλάει προϊόντα. Οτιδήποτε προϊόντα. Ο αντικαταστάτης της «συμβούλου» είναι στεγνότερος κι από τη φρεσκοσιδερωμένη γκρι γραβάτα του και δηλώνει κι αυτός άγνοια για την τύχη της συναδέλφου του «συμβούλου». Κατά τα άλλα δεν παραλείπει να είναι αυστηρός για τις καθυστερούμενες δόσεις. Την τελευταία φορά που μίλησε μαζί του ο Βίκτορας, ο αντικαταστάτης της «συμβούλου» του είπε ότι είχε στείλει τον επισφαλή τους φάκελο στο δικαστικό τμήμα της τράπεζας. Οι μετοχές της τράπεζας που έχουν στην κατοχή τους, είναι μέρος της εγγύησης  του δανείου σε ελβετικό φράγκο, αλλά δεν αξίζουν πια ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο θα ήταν τυπωμένες, αν δεν ήταν άυλες. Άυλες, όπως κι οι ψαλιδισμένες πια ελπίδες του Τάκη και του Βίκτορα, του Βίκτορα και του Τάκη που άκουσαν χθες την είδηση στο ραδιόφωνο: “ Τα περιθώρια ισχύος του προστατευτικού νόμου διαρκώς στενεύουν καθώς μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.”
Έτσι, οι φίλοι μας, κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους τώρα, αλλά κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει ευθύνες από την εξαφανισμένη «σύμβουλο». Ούτε από τον προϊστάμενο της «συμβούλου». Ούτε από τον προϊστάμενο του προϊσταμένου και προχωρώντας έτσι, κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει ευθύνες από τον υψηλά ιστάμενο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που είναι επιφορτισμένος με την λειτουργία και την εφαρμογή  της καλής τραπεζικής πρακτικής. 
Κανείς άλλος εκτός από τους ίδιους, δεν φαίνεται να έχει ευθύνη για την οδύνη του Τάκη και του Βίκτορα, του Βίκτορα και του Τάκη, που μόλις ξεκινάει... 
http://www.toportal.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...