Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η κατάρρευση της οικοδομής και στη Θεσσαλονίκη


Ενας από τους πλέον λαβωμένους επαγγελματικούς κλάδους στη Θεσσαλονίκη είναι η οικοδομή, που βλέπει την οικονομική κρίση να γίνεται «βόμβα» στα θεμέλιά της και στη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 ως το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους κατέβασαν ρολά 1.775 επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) που ασχολούνται με το εν λόγω αντικείμενο, ενώ στο ίδιο διάστημα έναρξη έκαναν μόλις 617. Προκύπτει έτσι μια ιδιαίτερα απογοητευτική αναλογία, όπου για κάθε τρεις εταιρίες που κλείνουν μόνο μία ανοίγει.

Η αγορά ακινήτων, που έχει περιέλθει σε κατάσταση χειμερίας νάρκης, δεν φαίνεται να ανακάμπτει, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν συνεχώς. Ενδεικτικό είναι ότι στο διάστημα 2008-2014 οι τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη υποχώρησαν κατά 38,5%.

Η απροθυμία ενασχόλησης με επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή ήταν έντονη και στο εννιάμηνο του 2014, καθώς μόλις 14 επιχειρήσεις έκαναν ξεκίνημα στον κλάδο, την ώρα που 225 αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΒΕΘ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε σχέση με την οικοδομή (ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδραυλικές εργασίες, εργασίες εγκαταστάσεων αερίου, θέρμανσης, αερισμού, τοποθέτησης θερμοσιφώνων, περιφράξεων και κιγκλιδωμάτων, χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων) αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της οικοδομικής ανομβρίας.

Φυλλορροούν

Αναλυτικά σε αυτή την κατηγορία, στο εννιάμηνο έκαναν έναρξη τρεις και έβαλαν λουκέτο 138. Την ίδια ώρα φυλλορροούν και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις αλουμινοκατασκευές (κατασκευή προκατασκευασμένων κτιρίων από μέταλλο, πορτών, παραθύρων, κλειδαριών, χρηματοκιβωτίων, μεταλλικών τζακιών), καθώς ξεκίνησαν δραστηριότητα 11 και κατέβασαν ρολά 60. Καμία εγγραφή δεν καταγράφηκε στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα οικοδομικά υλικά, ενώ αντίθετα 19 επιχειρήσεις διαγράφηκαν.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κτιρίων (οικιστικών κτιρίων, κατασκευαστικές εργασίες, π.χ. προσθήκες, εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης). Στο εννιάμηνο δεν υπήρξε καμία εγγραφή, ενώ σε διαγραφή προχώρησαν οκτώ.
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...