Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η Κύπρος στο Απόσπασμα

 Επί ημέρες το τουρκικό σεισμολογικό πλοίο Barbaros παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκριπίδα διενεργώντας σεισμολογικές έρευνές στα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Η Άγκυρα εκβιάζει απροκάλυπτα την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας με ιταμό τρόπο αμφισβητεί την οντότητα,  προκειμένου να επιβάλλει την ύπαρξη κυριαρχικών δικαιωμάτων του ψευδοκράτους και να εμπεδώσει την αντίληψη ότι αυτό έχει ίσα δικαιώματα σε ολόκληρο το Νησί. Αμφισβητώντας έμπρακτα την Κυπριακή ΑΟΖ εκβιάζει για τη
λύση του Κυπριακού θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας το θέμα των φυσικών πόρων. Με τον τρόπο αυτό, είτε υπάρξει λύση είτε όχι, θέλει να εξασφαλίσει μέσω των Τουρκοκυπρίων τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.

Ο κος Νταβούτογλου δεν αφήνει με τις δηλώσεις του κανένα περιθώριο παρερμηνείας  των τουρκικών προθέσεων: «Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας». Πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα». Ο εκβιασμός είναι κάτι παραπάνω από σαφής: ή συνεκμετάλλευση ή διχοτόμηση, διαλέγεται και παίρνεται.

Η ενδοτικότητα και οι συνεχείς υποχωρήσεις απέναντι στις απαιτήσεις της Άγκυρας, αλλά και η ολική πρόσδεση της ελληνικής και της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ισραήλ οδηγούν σε στρατηγικά αδιέξοδα. Όμως εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η στάση που τηρεί η  Ε.Ε. σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων. Η παρότρυνση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ αποτελεί ευχολόγιο το οποίο ο κος Νταβούτογλου θα το γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Όσον αφορά τη διατύπωση ότι η Τουρκία σαν υπό ένταξη χώρα οφείλει να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης δεν αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις προτεραιότητες του κου Ερντογάν και της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Ύπουλο κτύπημα στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί και η κατάπτυστη ανακοίνωση του βρετανικού Φόρειν  Όφις με την οποίαν όχι μόνον τηρεί ίσες αποστάσεις, αλλά αναφέρεται για «έρευνες της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο» και συνιστά «αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων».

Η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει καμιά απολύτως βοήθεια και από τη μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας της οποίας οι σχεδόν μηδενικές αντιδράσεις όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύουν την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει η εξωτερική της πολιτική. Η άσκηση μιας πολυδιάστατη εξωτερικής πολιτικής που θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες και η ταυτόχρονη απαλλαγή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν μετατρέψει σε αποικία χρέους τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, αποτελούν τη μόνη λύση για να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας και να μπορέσουμε να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στέφανος Κασσελάκης: Αυτά είναι τα 15 υποψήφια ονόματα για το νέο κόμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το Σάββατο (23/11/2024) την ιδρυτική διακήρυξη για το νέο κόμμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακοκογιάννης και έγινα...