Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Υγεία: η κρίση, πρόσχημα για την καταστροφή


Mε εντυπωσιακή συνέπεια και αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση εφαρμόζει στη χώρα μας το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κατεδάφισης της δημόσιας υγείας, στο όνομα της «ελεύθερης» ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.


Η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν προκύπτει ως φυσιολογικό και μοιραίο απότοκο της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση και θέτει σε εφαρμογή τις ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές της.

Οι μέχρι τώρα κυβερνητικές πολιτικές για την υγεία είχαν δυο φάσεις. Μέχρι το 2009, ο χώρος της Υγείας ήταν αφημένος στη σπατάλη και την αισχροκέρδεια. Μεταξύ 2005 και 2009 η δημόσια
δαπάνη για το φάρμακο, από 2,8 δισ. €, εκτοξεύθηκε σε 5,1 δισ. Απολύτως καμία νέα πάθηση και απολύτως καμία νέα θεραπεία δεν δικαιολογεί αυτόν τον διπλασιασμό των δαπανών, ο οποίος εξάλλου δεν επέφερε την παραμικρή βελτίωση του επιπέδου υγείας των Ελλήνων. Με άλλα λόγια, 2,3 δισ. € κλάπηκαν από τους φορολογούμενους, τροφοδοτώντας το γιγάντιο πρωτογενές έλλειμμα των 24 δισ. του 2009, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή στροφή.

Σήμερα πλέον βιώνουμε τη δεύτερη φάση, όπου η Κυβέρνηση δεν έρχεται να θεραπεύσει το ΕΣΥ που νοσεί, αλλά να το καταργήσει, με πρόσχημα φυσικά την παθογένεια, που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς αυτοί που σήμερα την καταγγέλλουν. Κλασική «συνταγή» που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε κάθε τομέα του Δημοσίου. Μόνο που στην παρούσα φάση, όπου η Ελλάδα βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, μια τέτοια πολιτική πλησιάζει πλέον τα όρια του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όπως ισχυρίζεται η Γερμανίδα Sarah Luzia Hassel-Reusing στην μήνυση κατά αγνώστων που κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα: από τραγικές ελλείψεις παιδικών εμβολίων, μέχρι ακραίο περιορισμό σε αντικαρκινικά φάρμακα, από εξαφάνιση ολόκληρων νοσοκομείων, μέχρι εξοβελισμό από τις ασφαλιστικές καλύψεις κρίσιμων προληπτικών εξετάσεων. Τα στοιχεία είναι πραγματικά τρομακτικά: τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 52,8% μεταξύ 2009 και 2013, ποσοστό που το 2014 θα αγγίξει το 60%, ενώ με επίσημα στοιχεία οι κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία την Ελλάδα είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η περίφημη «μεταρρύθμιση» της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής υποκρισίας. Στα χαρτιά επεκτείνεται η φροντίδα υγείας στους ανασφάλιστους, μόνο που στην πράξη το ΠΕΔΥ δεν λειτουργεί ούτε για τους ασφαλισμένους! Παράλληλα, στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού, επιτρέπει η Κυβέρνηση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να ανοίξουν ιατρεία με ιατρούς-υπαλλήλους.

Ότι συμβαίνει με την Πρωτοβάθμια Δημόσια Υγεία, θα συμβεί και με όλο το ΕΣΥ. Δείγμα γραφής αποτελεί ήδη η μετατροπή τμήματος του Υπουργείου Υγείας σε… Ανώνυμη Εταιρία, με την θεσμοθέτηση της «ΕΣΑΝ Α.Ε.» για την κοστολόγηση των νοσοκομειακών εσόδων. Η οικονομική ασφυξία του ΕΣΥ νομοτελειακά θα το καταντήσει κέλυφος κενό, χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.

Το μεγάλο δυστύχημα είναι πως αυτή η πραγματικότητα εκθεμελίωσης του ΕΣΥ διαμορφώνεται την στιγμή που οι χειρότερες επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μπροστά μας. Η κρίση και οι κακουχίες της δεν έχουν μόνο άμεσες επιπτώσεις (όπως η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες κλπ.), αλλά προκαλούν σωματικές και ψυχικές βλάβες οι οποίες θα εκφραστούν σε βάθος χρόνου. Οι επιδημιολόγοι περιμένουν εκτίναξη των καρδιοαγγειακών και νεοπλασματικών παθήσεων σε 5 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης. Κι όμως η κυβέρνηση επιμένει να πολιτεύεται αγνοώντας ότι σε περίοδο κρίσης, τα χρήματα που διατίθενται για την υγεία δεν πρέπει να θεωρούνται «δαπάνη» αλλά «επένδυση». Δεν το λένε κάποιοι προκατειλημμένοι αριστεροί αλλά οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Έξοδος από την κρίση με κοινωνία που λιμοκτονεί δεν υφίσταται. Η Υγεία δεν κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τα καταναλωτικά προϊόντα. Οικονομία ενδεχομένως οφείλουμε να κάνουμε πχ στην ανανέωση του κινητού, στην αγορά μιας τηλεόρασης ή στα κυβικά ενός ΙΧ. Έκπτωση στην υγεία δεν νοείται, παρά μόνο στη λογική της κοινωνικής κατάρρευσης.



Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε από τώρα, πως μια νέα κυβέρνηση, την οποία πιστεύουμε ότι θα έχει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Αυτά το ερώτημα επιδιώκουμε να θέσουμε με την οργάνωση της εκδήλωσης-διαβούλευσης που οργανώνει η «Κοινωνία Πρώτα», σήμερα Τετάρτη 29 Οκτωβρίου. Ισχυριζόμαστε ότι σε περίοδο κρίσης δεν πρέπει να μειωθεί η οικονομική στήριξη στην Υγεία. Διότι δεν μιλάμε για ένα καταναλωτικό προϊόν. Προσθέτουμε όμως πως πρέπει να γίνει ορθολογική χρήση αυτών των πόρων, να καταργήσουμε κάθε σπατάλη. Οι μεγάλες βιομηχανίες της υγείας σπρώχνουν συνεχώς προς τέτοιες σπατάλες, που αυξάνουν την κερδοφορία τους. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει αμείλικτη πολιτική βούληση στο θέμα αυτό.

Η «Κοινωνία Πρώτα» έχει συγκεκριμένες προτάσεις, ανατρεπτικές και ρεαλιστικές ταυτόχρονα και άμεσα εφαρμόσιμες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε παντογνώστες ούτε πως αυτές οι προτάσεις είναι τέλειες. Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει σε διαβούλευση φορείς από το χώρο της Υγείας αλλά και πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν απαλλαγή από τον νεοφιλελεύθερο ζυγό. Και βέβαια έχουμε καλέσει τους πολίτες που είναι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι. Στις 29 Οκτωβρίου θέλουμε να κάνουμε μια καλή αρχή για την διαβούλευση αυτή.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...