Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

ΔΝΤ: Αν η Ελλάδα δεν αναλάβει πρωτοβουλίες, η τρόικα δεν επιστρέφει


Σχετικά με το ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και τη θέση που κρατά το ΔΝΤ ανέφερε πως αν και η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την πρόσβαση στις αγορές, το γεγονός ότι η πρόσβασή της εξακολουθεί να είναι επισφαλής, «όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads», δείχνει πως θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη.
«Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει» είπε ο Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. «Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» τόνισε.
Όπως αναφέρει το in.gr, αρχικά ο Ράις τόνισε πως τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθηνά και εξέτασαν θέματα της αξιολόγησης. Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Ετήσια Συνοδό του Ταμείου.«Στη συνάντηση αυτή η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις
 ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Ο ίδιος, όταν ερωτήθηκε εάν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου, υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο, το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα. Όταν μάλιστα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για το πότε θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις, αρκέσθηκε να απαντήσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε ερώτηση εάν στην μετά - μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές. Ο κ. Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ -στις 12 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον- την πρόωρη διακοπή του προγράμματος, λέγοντας πως δεν θα μεταφέρει «το περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων».
Για το ασφαλιστικό
Στην ερώτηση εάν το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις και αλλαγές στο ασφαλιστικό απάντησε πως το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ωστόσο προσέθεσε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών της. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, όπου όπως είπε «η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί», έτσι ώστε ο καθένας να πληρώνει το μερίδιο φόρων που του αναλογεί.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις να αφυπνιστούν και να συμμετάσχουν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κάλεσε σήμερα τις πληγείσες  χώρες  από τον  κορονοϊό  να " αφυπνιστούν " και να "συμμετάσχο...