Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για ενίσχυση της ρευστότητας


Τη δυνατότητα της μεγάλης φυγής προς τα εμπρός για τις ελληνικές τράπεζες δημιουργεί η επιτυχής ολοκλήρωση του stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οπως σημειώνουν στην «Κ» επιτελικά στελέχη τραπεζών, με την ολοκλήρωση της άσκησης ανοίγει ένας νέος κύκλος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας να εστιάσει στο βασικό του έργο: τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οπως προέκυψε από το stress test, οι εγχώριες τράπεζες, όχι μόνο δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά διαθέτουν κεφαλαιακό πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς στην αξιολόγηση που ανακοινώθηκε χθες δεν περιλαμβάνεται το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο (ο οποίος περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών). Η ενσωμάτωση του αναβαλλόμενου φόρου θα οδηγήσει σε περαιτέρω
αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των εγχώριων τραπεζών κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Τέσσερα σημεία υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών:
Πρώτον, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Δεύτερον, κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση - αμφισβήτηση για την κεφαλαιακή κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του stress test που διενήργησε με την BlackRock, υπήρξαν δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ, που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 20 δισ. ευρώ!
Τρίτον, κλείνει οριστικά και η συζήτηση για το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κεφάλαια αυτά θα περάσουν στον έλεγχο της κυβέρνησης, η οποία θα τα αξιοποιήσει με όποιο τρόπο κρίνει σκόπιμο.
Τέταρτον, ολοκληρώνονται, επιτέλους, τα stress tests. Πρόκειται για την τρίτη σχετική άσκηση που δοκιμάζει τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών την τελευταία 3ετία. Τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες αφιέρωσαν πολύ ενέργεια και χρόνο για να αντεπεξέλθουν στις εποπτικές απαιτήσεις. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε με το πανευρωπαϊκό stress test. Πλέον οι τράπεζες μπορούν να επικεντρωθούν και πάλι στο βασικό τους έργο: την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - νοικοκυριών καθώς και την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον οι τράπεζες, πατώντας γερά στα πόδια τους, μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων και αξιόχρεων νοικοκυριών αλλά και για τη ρεαλιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Οι θετικές αυτές δυνατότητες, ωστόσο, δεν θα μετατραπούν αυτόματα σε πραγματικότητα. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, τα καλά αποτελέσματα του stress test δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή εφησυχασμού. Η καλή εικόνα του stress test, τουλάχιστον για ορισμένες τράπεζες, διαμορφώνεται με βάση το δυναμικό μοντέλο, δηλαδή, πράγματα που θα πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες. Κρίσιμη είναι η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών, για τα οποία έχουν δεσμευτεί στην Κομισιόν. Ακόμα πιο κρίσιμη είναι η γενικότερη πορεία της χώρας. Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών έγινε με την υπόθεση ότι η ομαλή πορεία της χώρας θα συνεχιστεί, και στη χειρότερη περίπτωση η ύφεση να διατηρηθεί και φέτος. Αν, όμως, η πορεία αυτή εκτροχιαστεί, η χώρα μπει σε νέες περιπέτειες και η ύφεση διαμορφωθεί στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών, τότε η θετική εικόνα του stress test θα ανατραπεί πολύ γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές των τραπεζών αποκόμισαν μεγάλα κέρδη με τους επενδυτές να ποντάρουν στο θετικό αποτέλεσμα, ενώ παρά την επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων εξανεμίστηκε η αισιοδοξία και οι επενδυτές προχώρησαν χθες σε «επιθετικές» ρευστοποιήσεις, καθώς η μεγάλη ανησυχία είναι οι πρόωρες εκλογές και ο κίνδυνος ανατροπής της πορείας της χώρας.
Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος ομίλου Τράπεζας Πειραιώς: Νέες προοπτικές για τις τράπεζες
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του stres tests για τις ελληνικές τράπεζες κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας καινούργιες προοπτικές. Κλείνει τον κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων και ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από τις τράπεζες, για την αναδιάρθρωση και τη χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test, επίσης, ανοίγει μεσοπρόθεσμα ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος, που θα σηματοδοτήσουν συνολικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν τη μακροχρόνια ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος και έτσι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Για την Τράπεζα Πειραιώς, ειδικότερα, η απόλυτα επιτυχής έκβαση του stress test καταδεικνύει την ορθότητα των επιλογών που ακολουθήσαμε τα δύσκολα τελευταία χρόνια. Θωρακίσαμε πλήρως από κεφάλαια την τράπεζά μας, ενώ συγχωνεύσαμε έξι τράπεζες μέσα σε διάστημα 18 μηνών και διπλασιάσαμε το μέγεθός μας φθάνοντας σε ενεργητικό τα 95 δισ. ευρώ. Ετσι, τώρα, συνεχίζουμε θέτοντας με ικανοποίηση και σιγουριά τους νέους μας στόχους».
Δημήτριος Π.Ματζούνης, διευθύνων σύμβουλος ομίλου Alpha Bank: Οι επιλογές μας δικαιώνονται
«Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμη και υπό τις αυστηρότερες παραδοχές του στατικού σεναρίου, η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύει αναμφισβήτητα την Alpha Bank ως την καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα δικαιώνει μία σειρά επιλογών μας τα τελευταία έτη, οι οποίες επιτρέπουν στην τράπεζα να στηρίξει την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα από θέση ισχύος.
Αποτελεί δε επιβράβευση των προσπαθειών του προσωπικού μας που συνετέλεσε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και του αξίζουν συγχαρητήρια.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών έχουν αποτυπωθεί πλήρως στη Συνολική Αξιολόγηση 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι διαδοχικές κεφαλαιακές ενισχύσεις, η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας και εν γένει η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνετέλεσαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στοιχείο κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας».
Αλέξανδρος Τουρκολιας,διευθύνων σύμβουλος ομίλου Εθνικής Τράπεζας: Δυνατό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέδειξε για μια ακόμη φορά σε μια ενιαία, πανευρωπαϊκή δοκιμασία, ότι είναι δυνατό και ζωντανό. Με την ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ανοίγει ένας νέος κύκλος για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία. Πατώντας γερά στα πόδια τους οι εγχώριες τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν την κύρια αποστολή τους, δηλαδή την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον εκμεταλλευόμενες την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να τονίσω ότι είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα κεφαλαίων στο δυναμικό σενάριο - το οποίο αξιολογεί τα κατατεθειμένα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και άρα το μέλλον τους. Αλλά και με το στατικό σενάριο, το όποιο έλλειμμα παρουσιάσθηκε εξαλείφεται αν λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα κερδοφορία και τις δράσεις μας που διαμορφώνεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Και, βεβαίως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί δίχως να μετρήσουμε το επιπλέον κεφαλαιακό απόθεμα που θα κυμανθεί μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο».
Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος ομίλου Eurobank: Κεντρικός στόχος η στήριξη των πελατών
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς περάσαμε με επιτυχία το stress test της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT). Στο βασικό δυναμικό σενάριο της άσκησης η θέση της Eurobank είναι η υψηλότερη, με κεφαλαιακή επάρκεια που διαμορφώνεται στο 15,1% και πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο αξιολογήθηκε στη δεύτερη θέση από πλευράς ποιότητας μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Το αποτέλεσμα αυτό έχει εξαιρετική σημασία για εμάς, καθώς αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Πλέον οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων τους και στη χρηματοδοτική υποστήριξη αξιόπιστων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και των νοικοκυριών. Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί επίσης το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κεφαλαιακή επάρκεια σε συνδυασμό με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη ρευστότητα που εξασφαλίζει ο σχετικά χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις, δίνουν στη Eurobank σήμερα τις δυνατότητες να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο που έχουμε θέσει: τη στήριξη των πελατών μας, τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κερδοφορία το 2015».
 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...