Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ανακλήθηκε τίτλος «επίτιμου διδάκτορα» εξαιτίας ναζιστικού παρελθόντος

To Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ ανακάλεσε σήμερα - για πρώτη φορά στην ιστορία του - τον τίτλο του «επίτιμου διδάκτορα» από τον ιδρυτή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της πόλης, Πάουλ Τρατς εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος του. Ο τίτλος του είχε απονεμηθεί το 1973, τρια χρόνια πριν τον θάνατό του.  Ο Τρατς, όμως, ήταν αξιωματικός των ταγμάτων των SS των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμμετείχε στη Βαρσοβία και στη Σοβιετική Ένωση σε καταλήστευση έργων τέχνης, αρκετά από τα οποία κατέληξαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επιπλέον, είχε δημοσιεύσει άρθρα στο καθοδηγητικό όργανο των SS, στα οποία κατήγγειλε την «παρενόχληση από το βάρος ξένης ράτσας» και υποστήριζε την «εξόντωση παράλυτων ατόμων και τερατογενέσεων», ενώ του είχε απονεμηθεί από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, το γνωστό «δακτυλίδι των SS» με τη νεκροκεφαλή και τους ρούνους.
Περισσότερα από 40 χρόνια μετά, η έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ρόμπερτ Χόφμαν που τεκμηρίωσε το ναζιστικό παρελθόν του Τρατς και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με απόφασή της ανακάλεσε την απονομή επισημαίνοντας ότι εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν άξιος αυτής της τιμητικής διάκρισης. 
Το Πανεπιστήμιο προτίθεται να ελέγξει και άλλες παρόμοιες «προβληματικές περιπτώσεις» από τα συνολικά 88 πρόσωπα που έχουν ανακηρυχτεί επίτιμοι διδάκτορες και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων ο αρχιμουσικός Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο ζωολόγος Κόνραντ Λόρεντς, ο ζωγράφος Όσκαρ Κοκόσκα και ο συγγραφέας Πέτερ Χάντκε.
Η οργάνωση του κόμματος των Πράσινων στο Σάλτσμπουργκ ζήτησε σήμερα από το Δήμο της πόλης να ανακαλέσει την ανακήρυξη του Πάουλ Τρατς στο παρελθόν σε επίτιμο δημότη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πανεπιστημίου.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Παππάς: «Οι υποψήφιοι πρόεδροι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Τι λένε για την πολιτική στρατηγική και το καταστατικό;»

«Ο διάλογος πρέπει να πολιτικοποιηθεί», αναφέρει σε συνέντευξη του στα “Παραπολιτικά”, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...