Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια είναι η κυβέρνηση όπως προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών
Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα σχετικά με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια φέρεται να βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όπως προέκυψε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη σύσκεψη ήταν ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική». Μάλιστα, τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα αλλά και αύριο για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.

Το θέμα των πλειστηριασμών δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα, ωστόσο, όπως σχολίασε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας». Το ίδιο στέλεχος γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμα και τα σχέδια για τους δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες φυσικών και νομικών προσώπων και πως θα δοθούν στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει στείλει όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια» και έτσι δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα σχετικά με την επίπτωση του εγχειρήματος στα δημοσιονομικά του κράτους.
Επίσης, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν θα τρελάνουμε την αγορά», σχολίασε.
Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως «η χώρα επείγεται να λάβει πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι απλά μια ρύθμιση, είναι μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, συζητήθηκε και η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση.
Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι έως το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.
Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει.
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, ανέφερε ότι για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος.
«Πολλοί εντός Ελλάδος και λίγοι εκτός δεν θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο», σημείωσε ο ίδιος, για να συμπληρώσει ότι θα καταγραφεί πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...