Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ

Τι είπαν στη Βουλή κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οι εισηγητές της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ

Την –αναμενόμενη αν μη τι άλλο- πρόθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΚΚΕ να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, γνωστοποίησαν από το βήμα της Βουλής οι εισηγητές των τριών κομμάτων κατά την πρώτη μέρα της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γ. Δημαράς, είπε ότι «με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Ο κ. Δημαράς καταλόγισε υποκρισία στην πρωθυπουργική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.
Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., είπε ακόμη ότι σήμερα απαιτείται ένας συναγερμός πανεθνικού ενωτικού μετώπου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Καταλόγισε δε αντιφατικές δηλώσεις στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο με τις προηγούμενες θεσμικές τους ιδιότητες ενώ είπε πως σήμερα και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές ο ένας κοιτάει προς τον Καραμανλή και ο άλλος προς τον Παπανδρέου.

ΔΗΜΑΡ: «Η κυβέρνηση δεν αντιστέκεται στην τρόικα»
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της». Επίσης, είπε ότι τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ «είναι αταλάντευτα ευρωπαϊστές», και γι’ αυτό όπως είπε, «είμαστε σταθερά υπέρ της αλλαγής της πορείας της Ευρώπης, για να κατοχυρωθεί το κοινό της μέλλον».
Παράλληλα, μίλησε για «αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα, μια ριζική αλλαγή της πολιτικής, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», ενώ έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο «να εδραιωθεί μια κατάσταση, απόλυτα διχασμένης κοινωνίας». «Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική» τόνισε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος, είπε ότι «δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης», και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται, «είναι μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του». «Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Δεν βοηθούν εδώ θέσεις που υποβαθμίζουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι το χρέος ήδη έχει καταστεί βιώσιμο. Ούτε βεβαίως βοηθούν, οι θέσεις ότι το χρέος μπορεί να διαγραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του μονομερώς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης.

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση θέλει να κλιμακώσει την αντιλαϊκή της πολιτική»
Τέλος, από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε: «Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» και χαρακτήρισε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης και υποστήριξε ότι στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού». Ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η μόνη λύση για το χρέος είναι η μονομερής διαγραφή του ή η μη παραδοχή του ενώ έκανε λόγο για κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, μπορεί να προετοιμάζονται για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.
 http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

13ος-14ος μισθός: Πού θα βρεθούν τα 2,4 δισ. που ζητούν οι δικαστές;

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δει τους δικαστές να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην εισοδηματική πολιτική της κάθε κυβέρνησης, δίνοντ...