Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η δημοκρατία εδράζεται στην πλήρη ενημέρωση των πολιτών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη,  Εσωτερικών κ. Α. Ντινόπουλο και την Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κα Σ. Βούλτεψη, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, προκειμένου οι κάτοικοι του νομού Σερρών να απολαμβάνουν τα οφέλη της απρόσκοπτης ενημέρωσής τους, σχετικά με τα ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία υπάγονται διοικητικά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή υπαγωγή του νομού Σερρών στην Ευρύτερη Περιοχή Εξυπηρέτησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι εσφαλμένη, καθώς ακυρώνει την δυνατότητα των κατοίκων του νομού να ενημερώνονται για όλα τα πολιτικά, αυτοδιοικητικά, αναπτυξιακά και γεωστρατηγικά θέματα που αφορούν στην αυτοδιοικητική Περιφέρειά τους, τα υγειονομικά ζητήματα που αφορούν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αθλητικά ζητήματα
που αφορούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για ασφαλιστικά θέματα καθώς τα Περιφερειακά Τμήματα του ΙΚΑ και του ΟΓΑ εδρεύουν επίσης στη Θεσσαλονίκη.
Τονίζοντας το γεγονός ότι η τηλεοπτική περιφέρεια επιβάλλεται να συμπίπτει με την διοικητική περιφέρεια για να υπηρετεί την δημοκρατία και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, ο κ. Μάρκος Μπόλαρης υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη αλλαγής της τηλεοπτικής περιφέρειας Digea στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε οι πολίτες του νομού να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σερρών να εκπέμπουν στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης :
ΠΡΟΣ:
1. Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Ντινόπουλο
3. Την Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κα Σ. Βούλτεψη

ΘΕΜΑ:
·        Η δημοκρατία εδράζεται στην πλήρη ενημέρωση των πολιτών
·        Η τηλεοπτική περιφέρεια για να υπηρετεί την δημοκρατία και τις καθημερινές πρακτικές ανάγκες των πολιτών επιβάλλεται να συμπίπτει με την διοικητική περιφέρεια
·        Άμεση ανάγκη αλλαγής της τηλεοπτικής περιφέρειας Digea στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στις 5 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε η τρίτη περιοχική ψηφιακή μετάβαση της χώρας στην Περιφερειακή Ζώνη που περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης, ενεργοποιήθηκαν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής, τα οποία έδωσαν πρόσβαση σε πάνω από 850.000 κατοίκους στο επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς και για 18 περιφερειακά κανάλια (Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών).

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο νομός Σερρών έχει υπαχθεί ψηφιακά στην Ευρύτερη Περιοχή Εξυπηρέτησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΕ4, ΠΖ-1), σύμφωνα με την ΚΥΑ 21161/12-8-2008, ενώ διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως παράδοξο αποτέλεσμα το εξής:
ενώ τους 18 περιφερειακούς Τ/Σ – μεταξύ αυτών και των σερραϊκών- μπορούν να τους βλέπουν όλοι οι κάτοικοι των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Θάσου, Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών, οι κάτοικοι του νομού Σερρών δεν μπορούν να παρακολουθούν τους περιφερειακούς Τ/Σ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επειδή η δημοκρατία εδράζεται στη σωστή και πληρέστερη κατά το δυνατόν γνώση των κοινών πολιτικών, αυτοδιοικητικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, αθλητικών, υγειονομικών, αναπτυξιακών και γεωστρατηγικών θεμάτων. Συνεπώς, αντίστοιχα η ενημέρωσή τους για τα καθημερινά δρώμενα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς επιβάλλεται να βρίσκεται σε αντιστοίχιση.

Επειδή η προαναφερόμενη υπαγωγή του νομού Σερρών στην ψηφιακή περιφερειακή ζώνη ΠΖ-1 ακυρώνει την δυνατότητα των κατοίκων του νομού να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν στην αυτοδιοικητική Περιφέρειά τους, στην οποία ανήκουν η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, το Κιλκίς και η Χαλκιδική, όσο και ζητήματα που αφορούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, αποκλείονται από την ενημέρωση για θέματα που αφορούν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ζητήματα που αφορούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για ασφαλιστικά θέματα καθώς τα Περιφερειακά Τμήματα του ΙΚΑ και του ΟΓΑ εδρεύουν επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Επειδή επιπλέον οι τηλεοπτικοί σταθμοί του νομού Σερρών δεν μπορούν να εκπέμψουν στην περιφέρεια ενδιαφέροντός τους, στο εύρος των πολιτών που ενδιαφέρονται για τις ειδήσεις και τους εκπομπές τους, γεγονός που περιορίζει τα ανταγωνιστικά τους οφέλη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Δεν έχει ληφθεί η μέριμνα ώστε ο καθορισμός των ψηφιακών περιφερειακών ζωνών να συμβαδίζει με την διοικητική διαίρεση της χώρας;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου οι κάτοικοι του νομού Σερρών να απολαμβάνουν τα οφέλη της απρόσκοπτης ενημέρωσής τους, σχετικά με τα ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία υπάγονται διοικητικά;
3. Υπάρχει στα σχέδια της Κυβέρνησης η δυνατότητα κάλυψης του νομού Σερρών από εναλλακτικό κέντρο εκπομπής ή η εγκατάσταση τοπικού αναμεταδότη (gap filler), ώστε οι πολίτες του νομού να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σερρών να εκπέμπουν στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας;
 Ο ερωτών Βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου