Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μετά τις περικοπές στους στρατιωτικούς, έκρινε τώρα αντισυνταγματικό και τον φόρο στα επιδόματα των πανεπιστημιακών


Βόμβα Νο 2 συνιστά για τον Προϋπολογισμό η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και για συμμετοχή σε συνέδρια των πανεπιστημιακών. Η προσφυγή έγινε το 2002, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει επιστροφή και αναδρομικού ποσού.

Πρόσφατα το ΣτΕ άνοιξε ένα ανάλογο θέμα με τις περικοπές των ενστόλων, δίνοντας το έναυσμα να ξεκινήσει μια διαδικασία προσφυγών που θα κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και θα διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία του Μνημονίου. Το θέμα με τους ενστόλους, όπως
αξιολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μπορεί να κοστίσει στον Προϋπολογισμό από 500.000.000 μέχρι ένα δισ. ευρώ, ενώ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα δημιουργήσει την ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, ήτοι άλλες περικοπές αλλού.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά το θέμα και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, είπε πρόσφατα ότι αναμένουν την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ για να φανεί ακριβώς η επιβάρυνση.

Οι εξελίξεις με τις «ακυρώσεις» τμημάτων της οικονομικής πολιτικής που επιβάλει το ΣτΕ έχουν θορυβήσει τα μέγιστα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο πιέζεται από την τρόικα για διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών. Παράλληλα, κάθε πρόσθετη επιβάρυνση του Προϋπολογισμού μειώνει ισόποσα το πολυδιαφημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα, επί του οποίου έχει στηριχτεί μια ολόκληρη μυθολογία παροχών.
Ειδικότερα όσον αφορά τους πανεπιστημιακούς, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τα επιδόματα (για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια) δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα, και κατά συνέπεια, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν πρέπει να φορολογούνται.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία δικαιώθηκε και η αρμόδια ΔΟΥ καλείται να της επιστρέψει το παρακρατηθέν ποσό.
Σημειώνεται ότι η φορολόγηση του εν λόγω επιδόματος ξεκίνησε στη βάση εφαρμογής διάταξης από τον Ιούλιο του 2002, που σημαίνει ότι προκύπτει αναδρομικότητα πολλών ετών.

Σήμερα το ύψος των εν λόγω επιδομάτων κυμαίνεται από 128 έως 273 ευρώ. Ωστόσο, το 2002, οπότε είχε τεθεί σε ισχύ η σχετική διάταξη, κυμαινόταν από 176 έως 311 ευρώ.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...