Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Φρίκη δίχως τέλος για 4.200 Ιρακινές


Η «απελευθερωτικού» τύπου ένοπλη σταυροφορία των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ φαίνεται ότι χρωστά ακόμη την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πολύπαθη χώρα με τον πιο καθολικό τρόπο. Μίας δημοκρατίας που -αν κρίνει κανείς με βάση τους ισχυρισμούς της οργάνωσης Human Rights Watch- σήμερα μοιάζει να προσφέρεται στους Ιρακινούς με «εκπτώσεις» σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην αυγή του 2014, χιλιάδες γυναίκες συνεχίζουν να κρατούνται απολύτως παράνομα στις ιρακινές φυλακές, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται βασανιστήρια, και συχνά πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και σεξουαλικών επιθέσεων, κατήγγειλε χθες μέσω της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η
οργάνωση. Οσο για το έγκλημά τους; Επισήμως κανένα, καθώς κρατούνται για μήνες ή ακόμη και για χρόνια χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας την ίδια στιγμή να τις ανακρίνουν για τις δραστηριότητες αντρών συγγενών τους.

Οι καταγγελίες στηρίζονται σε μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών κρατουμένων, μελών των οικογενειών τους, των δικηγόρων τους, γιατρών των φυλακών και σε νομικά έγγραφα και ενισχύουν την αξιοπιστία των καταγγελιών της σουνιτικής κοινότητας, στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των 4.200 γυναικών που σήμερα κρατούνται στις εγκαταστάσεις των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών. Σύμφωνα μάλιστα με τη Human Rights Watch ορισμένες κρατούμενες έχουν καταγγείλει ότι έχουν δεχτεί κλοτσιές, χαστούκια, χτυπήματα στα πέλματα, ότι έχουν υποστεί ηλεκτροσόκ ή ότι τις έχουν κρεμάσει ανάποδα, ενώ άλλες ότι έχουν βιασθεί μπροστά στα παιδιά τους και στους συγγενείς τους!

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, πάντως, χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις μαρτυρίες που επικαλείται η έκθεση, αν και παραδέχτηκε ότι επιτροπές του υπουργείου έχουν εντοπίσει μεμονωμένα περιστατικά «παράνομης συμπεριφοράς σε βάρος γυναικών κρατουμένων» από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
http://www.dimokratianews.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πορτογαλία: Φορο-παράδεισος για νέους, μήπως να το σκεφτούμε;

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός νέου ανθρώπου στην Ελλάδα, που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη και δεν θα κληρονομήσει την οικογενειακή επιχε...