Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Πώς θα γίνει το ΠΑΣΟΚ ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας

Τον χάρτη για να γίνει το ΠΑΣΟΚ «ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας» σχεδιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει το κόμμα του όχι απλώς να είναι στη δεύτερη θέση αλλά να έχει ένα ποσοστό το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να είναι το Κίνημα η επόμενη επιλογή διακυβέρνησης απέναντι στη «γαλάζια» παράταξη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Κεντροαριστερά, καθώς η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών αλλά και οι εκδηλώσεις όπως αυτή των Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου στέλνουν το μήνυμα για επαγρύπνηση. Οι κεντρικοί στόχοι ..
Στο πλαίσιο αυτό στο ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει γερά τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές με τα ονόματα που θα στελεχώνουν την ευρωλίστα να ανακοινώνονται βήμα – βήμα από την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, πέραν της στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές κάλπες ζητούμενο είναι να γίνει και η αποδόμηση των κυβερνητικών σχεδίων. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε στο Κίνημα θα καταψηφίσουν – όπως όλα δείχνουν – το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και θα είναι απέναντι και στις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Βέβαια, η αμηχανία για τις απουσίες που καταγράφηκαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι έντονη.
Βασικές θέσεις

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ο δρόμος προς την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων περνάει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. «Λέμε ότι ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με καθαρά λόγια και καθαρές πράξεις», είναι το μήνυμα Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θέσεις και τις προτάσεις του, ωστόσο θα τονίσει ότι «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων».


Αγροτικό: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Κάνει απλώς διαχείριση πολιτικού κόστους μπροστά στις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου που προκάλεσε με την αναποτελεσματικότητά της.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί με επιθέσεις στην κυβέρνηση. «Κυβερνά το ΠΑΣΟΚ για να απολογείται για αυτό το κυβερνητικό αλαλούμ;» αναρωτιούνται στη Χαριλάου Τρικούπη.


Συνεργασίες και εκλογικό αποτέλεσμα: Στρατηγικός στόχος είναι να γίνει μια Κεντροαριστερά με σοβαρές πιθανότητες να γίνει η αυριανή κυβέρνηση στη χώρα. Όχι στις συγκολλήσεις κομμάτων και συμφωνίες κορυφής.


Για τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά: Το υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην γίνει πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μία σύγχρονη και νικηφόρα προοδευτική παράταξη, με πολλή δουλειά στη βάση και ενότητα στην κοινωνία.

Για το κόμμα Λοβέρδου: Δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ ούτε είναι η πρώτη φορά που ιδρύει κόμμα. Τα αποτελέσματα εκείνων των επιλογών του είναι γνωστά, αλλά παρόλα αυτά τις επαναλαμβάνει. Όλοι κρινόμαστε.

Για το ΠΑΣΟΚ: Το κόμμα μας διεκδικεί τη δεύτερη θέση έπειτα από 12 δύσκολα χρόνια. Στον δήμο της Αθήνας εξελέγη νέος δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ούτως ώστε η Κεντροαριστερά να αναλάβει ξανά το τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας.



Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού» ο Νίκος Ανδρουλάκης χαράζει τη στρατηγική για το κόμμα του ξεκαθαρίζοντας στους συνεργάτες του ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη στρατηγική του κόμματος, στις δυνάμεις μας και στον πλούτο του πολιτικού προσωπικού που διαθέτει».
«Ανακατεύεται» η τράπουλα

Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή για το στεγαστικό προκάλεσε ικανοποίηση στο επιτελείο του. Είναι άλλωστε και το κυρίαρχο δείγμα της στρατηγικής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στον χώρο «αριστερά της Ν.Δ.». «Σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά αλλά και τους υπόλοιπους σχηματισμούς που δημιουργούνται, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει πρόταση εξουσίας και αυτή εκφράζεται από προγραμματικές θέσεις ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες. Την ίδια ώρα οι πολίτες βλέπουν έναν αρχηγό με στιβαρό και αξιόπιστο λόγο», λένε στο «Π» κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρακολουθούν έντονα τις εξελίξεις στον νέο σχηματισμό του Πέτρου Κόκκαλη, με την ονομασία Κόσμος, καθώς ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το γεγονός ότι έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, έχει καταφέρει να χτίσει δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός για την «πράσινη ατζέντα» διότι ο Πέτρος Κόκκαλης έχει γνώση και κατάρτιση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Όλα αυτά την ώρα που φαίνεται ότι «ο κ. Κόκκαλης για να στελεχώσει το κόμμα του παίρνει στελέχη» από την Κεντροαριστερά, όπως ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ενώ στην εκδήλωση της παρουσίασης του σχηματισμού του έδωσαν το παρών ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Ιωακειμίδης καθώς και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, και οι δυο τους με αναφορές στον ενδιάμεσο χώρο.
https://www.topontiki.gr/2024/02/18/pos-tha-gini-to-pasok-o-pragmatikos-antipalos-tis-neas-dimokratias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...