Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναμονή των κυρώσεων Κασσελάκη για Πολάκη μετά την αποχή του στην ψηφοφορία – Η προσπάθεια του βουλευτή να ελαφρύνει τη θέση του

Δύο αποχές και ένα «παρών» είναι ο απολογισμός των διαρροών για τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την αποχή επέλεξαν ο Παύλος Πολάκης και ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος αποτέλεσε έκπληξη, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» υπερψηφίζοντας κάποια άρθρα.

Πλέον, όπως είχε διαφανεί από χθες, υπάρχει ζήτημα για τον Παύλο Πολάκη ο οποίος αν και είναι συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν ακολούθησε την γραμμή. Είχε εκδηλώσει για πρώτη φορά την διαφωνία του στην Πολιτική Γραμματεία της 12ης Ιανουαρίου και έκτοτε οι σχέσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται να βρίσκονται σε διαρκή επιδείνωση. Εδώ και μέρες υπήρχε η εικόνα ότι εννοεί το σήμα αποχής που είχε δώσει εξ αρχής, ενώ χθες φαίνεται πως ενημέρωσε και την ηγεσία για το ποια θα είναι η τελική του στάση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο έχει προαναγγείλει κυρώσεις για όποιον δεν ψηφίσει (χωρίς όμως να διευκρινίζει το είδος των κυρώσεων) αλλά επιπλέον ταύτισε την επιλογή της αποχής με τους «Βορίδηδες», όπως έγραψε σε μήνυμά του προς τους βουλευτές χθες το πρωί. Επιχείρησε έτσι να ασκήσει πίεση στον βουλευτή Χανίων και όσους θεωρούνταν επίφοβοι.

Πάντως, χθες το βράδυ δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται τις επόμενες ώρες να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την τύχη του βουλευτή Χανίων.


Εκτιμάται ότι η επικρατέστερη ποινή για τον συγκεκριμένο βουλευτή ο οποίος έχει κομβικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι η απομάκρυνση από τα καθήκοντα του συντονιστή. Πολλοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν πιθανή την διαγραφή του.

«Ασχολούνται με μένα γιατί θέλουν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ»


Ο ίδιος πάντως χθες επιχείρησε να προκαταλάβει την αντίδραση της ηγεσίας.

Με γραπτή του δήλωση, την οποία ανάρτησε αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ενημέρωσε για τους λόγους για τους οποίους απείχε, επιβεβαιώνοντας πως η αποχή του δεν είχε να κάνει με το χειρουργείο το οποίο επικαλέστηκε λίγο νωρίτερα σε άλλη ανάρτησή του. Άλλωστε αν είχε απλώς επαγγελματικό κώλυμα, θα είχε ενημερώσει εγκαίρως για την στάση του, αντιθέτως επέλεξε να συντηρεί το «θρίλερ» ως την τελευταία στιγμή.


Στην δήλωση 6 σημείων που εξέδωσε υποβάθμισε το θέμα της αποχής του. Χαρακτήρισε, ειδικότερα, «αστείο» το γεγονός ότι είναι ζήτημα η δική του στάση σε ένα νομοσχέδιο από το οποίο πολλοί βουλευτές διαφοροποιήθηκαν. Απέδωσε δε το ενδιαφέρον για τη στάση του στο νομοσχέδιο, σε «προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύοντας μάλιστα ότι «θα πέσει στο κενό». Υπονόησε ουσιαστικά πως τυχόν επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό του εξυπηρετεί το παιχνίδι των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Διεμήνυσε δε ότι το κόμμα θα πάει ενωμένο στο Συνέδριο.


Η διαφωνία του, όπως αναφέρει, βρίσκεται στο ζήτημα της τεκνοθεσίας και στο δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης, ενώ επισημαίνει ότι τα νομικά ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το Σύμφωνο Συμβίωσης. Επικαλείται και το ζήτημα εκμετάλλευσης των γυναικών παραπέμποντας στο σκάνδαλο εμπορίας βρεφών και ωαρίων από την Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής των Χανίων.

Επίσης διαχώρισε τη θέση του από την ακροδεξιά ψήφο, διακηρύσσοντας μεταξύ άλλων πως «ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο».
https://www.topontiki.gr/2024/02/16/siriza-se-anamoni-ton-kiroseon-kasselaki-gia-polaki-meta-tin-apochi-tou-stin-psifoforia-i-prospathia-tou-voulefti-na-elafrini-ti-thesi-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...