Στο προεδρικό μέγαρο είχε βρεθεί πολλές φορές ως πολιτικός συντάκτης καλύπτοντας το ρεπορτάζ της προεδρίας της δημοκρατίας όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Στο μέγαρο Μαξίμου είχε περάσει άπειρες ώρες ως υπουργός επικρατείας και ως ο πιο στενός συνεργάτης στις δυο κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.
Επισκεπτόμενος ξανά αυτά τα δύο μέρη με την ιδιότητα πλέον του προέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης ο κ .Ρουσόπουλος ένιωσε σε μια δικαίωση που σπάνια τη νιώθουν πολιτικοί
Βρέθηκε από την πολιτική έρημο που ξεκίνησε μετά την υπόθεση Βατοπεδίου με τον ίδιο αναιτίως στη δίνη να του κυκλώνα στην απόλυτη δικαίωση με την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στο να εκλεγεί στην συγκεκριμένη θέση.
Ο κ.Ρουσοπουλος τα χρόνια της “πολιτικής του εξορίας” τα πέρασε σχεδόν μόνος του. Δεν κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές του 2009.
Λίγο αργότερα ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα τον άδειαζε μεγαλοπρεπώς πολιτικά με τις φράσεις “δεν απολογούμαι για το χθες, δε θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Ρουσόπουλου, οποίος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας”.
Τότε λίγα πολιτικά στελέχη στάθηκαν μαζί του και ακόμα πιο λίγοι ήταν εκείνοι που δημοσίως τον υποστήριξαν.
Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ο Ρουσόπουλος τελείωσε και δεν έχουν κανένα λόγο και κανένα συμφέρον να αναφέρονται σε αυτόν , πολύ περισσότερο να τον στηρίζουν.
Άλλωστε από την αρχή που ο Κώστας Καραμανλής έφερε τον Ρουσόπουλο στη Νέα Δημοκρατία και τον έκανε εκπρόσωπο τύπου του κόμματος αρκετοί δεν μπόρεσαν να χωνέψουν αυτή την επιλογή κάνοντας λόγο για έναν αριστερό που έγινε εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η ολομέλεια της Βουλής θα απέρριπτε την πρόταση παραπομπής του στο ειδικό δικαστήριο και επτά χρόνια αργότερα η υπόθεση του Βατοπεδίου θα έκλεινε απολύτως αθωωτικά.
Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, το 2017 ο Ρουσόπουλος δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει η επιστροφή στην πολιτική ενώ γίνεται αντικείμενο μεγάλης πολιτικής συζήτησης η παρουσία του στην κοπή της πίτας του Άδωνι Γεωργιάδη εκείνη τη χρονιά. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο κ. Γεωργιάδης ήταν από τους ελάχιστους πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας που όταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος περνούσε την έρημο του εκείνος μίλησε θετικά δημοσίως υπέρ του.
Ο κ. Ρουσόπουλος θα επέστρεφε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εκλογή του ως βουλευτή στο βόρειο τομέα της Αθήνας στις εκλογές του 2019.
«Δεν θα κρύψω πως ο ένας από τους δύο λόγους της επιστροφής μου στην πολίτικη είναι η ηθική δικαίωση από τον λαό” είχε δηλώσει τότε.
Παρά την φημολογία σε κάθε ανασχηματισμό ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα καταλάμβανε υπουργικό θώκο αυτό δεν συνέβη ποτέ στις κυβερνήσεις που συγκρότησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλοι λένε ότι έπαιξε ρόλο το αποτύπωμα του Βατοπεδίου, άλλοι ότι έπαιξε ρόλο η στενή σχέση που διατηρούσε πάντα με τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο οι περισσότεροι πλέον αναγνωρίζουν πως η μη είσοδος Ρουσόπουλος την κυβέρνηση ήταν λάθος.
Αρκετοί είχαν εκτιμήσει ότι ο Ρουσόπουλος δεν θα κατάφερνε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2023 εξαιτίας της μη συμμετοχής του στην κυβέρνηση.
Τελικά εξελέγη έκτος και λίγους μήνες μετά την δεύτερη επανεκλογή του με την στήριξη και την βοήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας καταλαμβάνει ένα τέτοιο αξίωμα. Ο Ρουσόπουλος πια συνομιλεί με αρχηγούς κρατών και ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Μετά την εκλογή του το κινητό του τηλέφωνο γέμισε από εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα. Πολλά εξ’αυτών τα έστειλαν και όσοι τα προηγούμενα χρόνια τον θεωρούσαν τελειωμένο. Μάλιστα αυτά ίσως και να ήταν τα πιο ένθερμα.
Η απόλυτη αναγνώριση από φίλους και εχθρούς είχε συντελεστεί.
https://www.topontiki.gr/2024/02/08/thodoros-rousopoulos-apo-tin-politiki-erimo-stin-korifi-tis-evropis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου