Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Χαρίτσης από Agrotica: Δίκαιες οι αγροτικές κινητοποιήσεις – Πολιτικό θράσος από τον κ. Μητσοτάκη

«Δίκαιες» χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στην έκθεση Agrotica.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό «πολιτικό θράσος, μεταξύ άλλων, διότι ανακοίνωσε απολύτως ανεπαρκή μέτρα, ενώ επίσης ανακοίνωσε κοινοτικές αποζημιώσεις της ΚΑΠ ως μέτρα ενίσχυσης.

Τέλος, ανέφερε 5 προτάσεις της Νέας Αριστεράς και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση και να καταθέτει προτάσεις.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Χαρίτση:
«Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να παράγει, μια χώρα που πρέπει πρώτα να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της.

Χθες, η Νέα Αριστερά έφερε τον Πρωθυπουργό στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση μας για τις καταστροφές στην Θεσσαλία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Επέλεξε να απαντήσει ανακοινώνοντας μέτρα τα οποία είναι απολύτως ανεπαρκή για το μέγεθος του προβλήματος.

Θέλει πολιτικό θράσος να ανακοινώνεις νέες αποζημιώσεις την ώρα που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι αποζημιώσεις από τον Ιανό πριν από 3,5 χρόνια. Να ανακοινώνεις ως μέτρο ενίσχυσης την καταβολή κοινοτικών αποζημιώσεων που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται και η χώρα μας δίνει κάθε χρόνο.

Θέλει πολιτικό θράσος να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική λόγω των περιβαλλοντικών της προβλέψεων.

Το πρόβλημα όμως είναι άλλο. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άδικη, γραφειοκρατική και δεν συνδέει την πράσινη μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς ως Νέα Αριστερά καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για το πετρέλαιο, το ρεύμα και για την στήριξη των αγροτών απέναντι στα καρτέλ τα οποία λυμαίνονται την παραγωγή τους και την εμπορία των προϊόντων τους.

Ως Νέα Αριστερά προτείνουμε:

-Την άμεση αναθεώρηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εφαρμογή της ΚΑΠ. Έτσι ώστε με ταχύτητα και με συνέπεια να δοθούν οι ενισχύσεις που πρέπει να λάβουν οι αγρότες μας.

-Την άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που γενναία κρατική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, να προβλεφθούν οι αναγκαίες αποζημιώσεις για τις περιπτώσεις για παράδειγμα της ακαρπίας και όχι να ωθούνται οι αγρότες στην ιδιωτική ασφάλιση.

-Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κύκλωμα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων για την πάταξη της αισχροκέρδειας και των παράνομων ελληνοποιήσεων. Για να αποκτήσουν τα προϊόντα μας στην αγορά την θέση που τους αξίζει.

–Σχέδιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και στήριξη των αγροτών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και όχι ο ηλεκτρικός χώρος να δίνεται σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

–Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυοδοσίας) για φθηνή χρηματοδότηση των αγροτών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αν δεν γίνουν όλες αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για μέλλον της αγροτικής παραγωγής, δε μπορούμε να μιλάμε για μέλλον του αγροτικού κόσμου στην χώρα μας.

Εμείς θέλουμε να υπάρξει αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων, να μπορεί να σταθεί ο Έλληνας αγρότης στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό και να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του πληθυσμού.

Για όλα αυτά παλεύουμε, καταθέτουμε προτάσεις μας. Για όλα αυτά φέραμε τον πρωθυπουργό στην βουλή, για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να ασκούμε έλεγχο στην κυβέρνηση».
https://www.topontiki.gr/2024/02/03/charitsis-apo-agrotica-dikees-i-agrotikes-kinitopiisis-politiko-thrasos-apo-ton-k-mitsotaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...