Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Οι άλλες «παροχές»

Εκτός από τα χρέη των γενικών και τοπικών οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, η κυβέρνηση «χαρίζει» στους αγρότες και τη δυνατότητα να παράγουν (μερικώς) όπως θέλουν. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα μπορούμε να αυξήσουμε από τα 10kW στα 50kW τη δυνατότητα αγροτικών φωτοβολταϊκών (…) Θα είναι μια πολύ σημαντική ανάσα για μικρούς παραγωγούς, για να μπορούν να έχουν πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια» (Βουλή, 2.2.2024).

Με άλλα λόγια, η ελευθερία του επιχειρείν θεωρείται παροχή. Aλλά μόνο εν μέρει· μην παίρνουν και πολύ θάρρος! Τι γίνεται όμως αν κάποιος αγρότης χρειάζεται 55 kW; Θα το αγοράζει από τους παρόχους που γέμισαν με φουρφούρια τα βουνά; Αυτοί (όλως παραδόξως;) δεν έχουν πλαφόν ανώτατης παραγωγής. Μπορούν να παράγουν όσο θέλουν κι όπου θέλουν.

Σύμφωνοι! Υπάρχουν οι φυσικοί περιορισμοί του δικτύου, το οποίο τεχνολογικώς βρίσκεται κάπου στη δεκαετία του ’70. Δι’ αυτών αιτιολογούνται (χωρίς να δικαιολογούνται) οι περιορισμοί στην παραγωγή. Ενα σοβαρό κράτος, όμως, πρώτα θα ξεκινούσε από τις υποδομές, δηλαδή το δίκτυο, και μετά θα μοίραζε λεφτά για φωτοβολταϊκά «στο χωράφι», «στις στέγες» και στα… δένδρα. Τώρα, για μια ακόμη φορά, βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Είναι σαν να επιδοτούμε την αγορά νέων αυτοκινήτων σε μια χώρα που δεν έχει δρόμους.

Α, ναι! Το κάναμε κι αυτό. Πριν από τριάντα χρόνια, όταν η Ελλάδα είχε μόνο 90 χλμ. σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, η ελληνική πολιτεία επιδότησε, διά της απόσυρσης την αγορά νέων Ι.Χ. Ετσι μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει με ασφάλεια μέχρι την Τανάγρα και να σκοτωθεί με το –εκ των πραγμάτων– ταχύτερο αυτοκίνητο στον Μαλιακό.

Πρώτη δουλειά του κράτους είναι να φτιάχνει τις υποδομές και το κατάλληλο περιβάλλον για να επιχειρούν οι άνθρωποι. Το δικό μας κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη στα πανεπιστήμια, αλλά επιτρέπει(!) στις διοικήσεις των ΑΕΙ να κάνουν εξετάσεις διαδικτυακώς! Αυτό είναι το αντίστοιχο της παροχής για τα φωτοβολταϊκά, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αντί το κράτος να κάνει τη βασική του δουλειά, που είναι να εμποδίζει τους μπάχαλους να διαλύουν τις εξετάσεις, κανονίζει πώς θα γίνονται οι εξετάσεις!

Δηλαδή, για να είμαστε σοβαροί: χρειαζόταν να περάσει κοτζάμ 4957/2022, ώστε «η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις…» ( άρθρο 67 παρ. 1); Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι το να επιτρέπεται «η χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» βαφτίστηκε μεταρρύθμιση. Ομως, «αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις». Μην παίρνουν και πολύ θάρρος…
https://www.kathimerini.gr/opinion/562867870/oi-alles-paroches/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...