Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Και τώρα, μη κρατικά ΑΕΙ

Στο επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, στρέφει τώρα το βλέμμα του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό δεν είναι άλλο, από το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, έχουν βάλει σκοπό να αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση στην χώρα, και πάντως αυτή που καταθέτει συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει την προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ.
Έτσι, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό για το μέγα ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα. Είναι άλλωστε, ένας τρόπος να αφήσουν πίσω τους τις πληγές που τους άνοιξε η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και ενώ στο άκουσμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να νομοθετήσει το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην χώρα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δήλωσε σχεδόν αυτόματα ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο σε μία τέτοια εξέλιξη, το νομοσχέδιο που τελικά κατέθεσε η κυβέρνηση τυγχάνει μεγάλης αμφισβήτησης από τα ‘πράσινα’ έδρανα. Μελετώντας το προσεκτικά, εξάλλου, στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ως έχει αυτή την ώρα, δε διασφαλίζει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων που θα θελήσουν να ανοίξουν στην Ελλάδα ξένα πανεπιστήμια. Και αυτό για εκείνους είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει έστω κανείς να υπονοήσει το πέρασμα στο επόμενο βήμα.

Στην πραγματικότητα, στην Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι στο κείμενο που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, αν μπορεί να νοηθεί διαβούλευση μία συζήτηση δέκα ημερών όταν ο νόμος Διαμαντοπούλου συνοδεύθηκε από διάλογο 14 μηνών, όπως θυμίζουν, επιτρέπει ως και την ύπαρξη fund στο τιμόνι της μητρικής εταιρίας. «Δεν μπορεί ένα ίδρυμα να είναι έξω κερδοσκοπικό και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικό», λένε, ενώ στο στόχαστρό τους μπαίνει και το μοντέλο με παραρτήματα και franchise, που πλέον συναντάται μόνο σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Υεμένη, η Κίνα κ.ο.κ. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι η ΝΔ φέρνει ένα συνοθύλευμα προτάσεων και όχι μία συνεκτική ρύθμιση, όπου ακόμα και οι πηγές χρηματοδότησης είναι ευκαιριακές, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νέα Αριστερά λένε ‘όχι σε όλα’, και αντί αυτού, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταθέτει στον διάλογο μία απόλυτα άρτια πρόταση, όπως έκανε φέρνοντας στον διάλογο το σκανδιναβικό παράδειγμα, μέσα από σχετική ημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα, με ομιλητή και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

 https://www.matrix24.gr/2024/02/ke-tora-mi-kratika-ai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...