Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Αυστηροποίηση και ΜΚΟ

Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις οργανώσεις «Κιβωτός» και «Ο άλλος άνθρωπος» είναι φρικτά, αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι, όπως ορθώς σημείωσε προχθές η κ. Ξένια Κουναλάκη, το 2018 ακούσαμε μύρια όσα για τους «σκοτεινούς ακτιβιστές της Λέσβου», για «την εμπλοκή τους σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, για πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου», και την Τρίτη (30.1.2024) αθωώθηκαν.
Με βάση εκείνη την υπόθεση η κυβέρνηση προχώρησε σε μία από τις συνήθεις «μεταρρυθμίσεις» της. Ιδρυσε μια κρατική δομή για να «βάλει τάξη στις μη κρατικές οργανώσεις», καταπώς έλεγε. Ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Ιδρύουμε το Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αυστηροποιούμε με αυτόντον τρόπο το πλαίσιο ελέγχου. Με αυτή τη διαδικασία προσφέρουμε στη δημόσια διοίκηση και στις αρμόδιες αρχές τη θεσμικά απαραίτητη γνώση για τη λειτουργία ελληνικών και ξένων ΜΚΟ, οι οποίες πλέον δεν θα είναι απρόσωπες» (Βουλή, 4.2.2020).

Βεβαίως κάτι ανάλογο προϋπήρχε στο υπουργείο Εσωτερικών από το 2011 ως Μητρώο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών (ΟΚοιΠ) και Κοινωφελών Φορέων. Αλλά πριν από τέσσερα χρόνια σάρωνε τη χώρα μια ακροδεξιάς υφής φρενίτιδα για τη δράση των ΜΚΟ και η κυβέρνηση ήθελε να δείξει ότι κάτι κάνει. Ετσι ίδρυσε κοτζάμ Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, με ειδικό γραμματέα, μετακλητούς και όλα τα συμπαρομαρτούντα έξοδα. Εκτοτε μην την είδατε τη γραμματεία και τον Παναή. Το τελευταίο πράγμα που μάθαμε από τον ιστότοπο του υπουργείου Μετανάστευσης ήταν ότι ο ειδικός γραμματέας συνόδευσε την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ενταξη κ. Σοφία Βούλτεψη σε περιοδεία στην Ηπειρο. Το 2022…

Εχουμε ξαναγράψει πως είναι άβυσσος η δομή του κράτους και η αυστηροποίηση είναι η μόνιμη καραμέλα τούτης της κυβέρνησης. Δεν ξέρουμε τι προσέφερε η εν λόγω γραμματεία, πέρα από το να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Καταργήθηκε το 2023 μαζί με άλλες ειδικές γραμματείες και η Μονάδα Μητρώου ΜΚΟ έχει καταγεγραμμένες 82 (ολόκληρες!) οργανώσεις. Οπως γράφαμε και την εποχή που περνούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «η κυβέρνηση αντί να ενισχύει τον λαϊκισμό εκείνων που φιλοτεχνούν το σκιάχτρο των ΜΚΟ, ας ασχοληθεί με τη δουλειά της, που είναι ο γρήγορος έλεγχος των αιτήσεων ασύλου και οι επαναπροωθήσεις όσων δεν το δικαιούνται. Δυστυχώς, υπό το κράτος των εντυπώσεων, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση» («Καθημερινή», 7.2.2020).
https://www.kathimerini.gr/opinion/562863772/aystiropoiisi-kai-mko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...