Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Πυροσβεστικές» λύσεις αναζητά η κυβέρνηση μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Μπορεί το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα να μην συνοδεύτηκε με εικόνες όπως αυτές που κάνουν το γύρο του κόσμου από αγροτικές κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης (συγκρούσεις με την αστυνομία, εκτόξευση… κοπριάς σε δημόσια κτίρια, κ.λπ.), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση αισθάνεται κάποια ιδιαίτερη ανακούφιση.

Αντιθέτως, μετά την αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας, που αναμένεται να αρχίσει το πρωί της Τετάρτης, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μπαράζ συσκέψεων και επαφών, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση κι άλλων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου.
Μάλιστα, ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την αναταραχή στις τάξεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας είναι και η δήλωση εκπροσώπων τους από τη Θεσσαλία, σύμφωνα με την οποία προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον Θεσσαλικό Κάμπο και την ανάταξή του μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Ταυτόχρονα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα συνεχιστούν: άλλωστε και οι ίδιοι δηλώνουν ότι το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν «αρχή» και όχι «τέλος» για τις αντιδράσεις τους, ενώ με την αποχώρησή τους από το κέντρο της πρωτεύουσας προγραμματίζουν να επιστρέψουν στα μπλόκα τους και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, με την πιθανότητα συνέχισής τους για κάποιο διάστημα να μην θεωρείται ιδιαίτερα απίθανη.

«Καλός» και «κακός αστυνομικός»

Προς το παρόν, η στάση που τηρεί η κυβέρνηση για το θέμα είναι αυτή του «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι»: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ισχυρίστηκε ότι «οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι για εμάς ένα όπλο στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες. Είναι βέβαιο όμως ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει να κάνουμε εμείς αυτά που μας αναλογούν και οι αγρότες εκείνα που τους αναλογούν για να εκμεταλλευθούν την ευρωπαϊκή πολιτική». Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, επανέλαβε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερα χρήματα, δεν μπορούμε να πάμε στα 160 εκατομμύρια. Ποσό που δεν ήταν προϋπολογισμένο, το βάλαμε. Θα ξαναδούμε αυτό το θέμα τον Ιούνιο».

Όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και κατά το συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ήταν χαμηλοί, σε συνδυασμό με επαίνους για την υπευθυνότητα που οι αγρότες δείχνουν όλο αυτό το διάστημα, τόσο όσον αφορά στο διάλογό τους με την κυβέρνηση, όσο και σχετικά με το εύρος και την ένταση των κινητοποιήσεών τους. Οι λόγοι βέβαια είναι προφανείς:


● Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, οι αγρότες σε ποσοστό περίπου 47% στήριξαν τη ΝΔ και η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε ένα τόσο φιλικό προς αυτή τμήμα του εκλογικού σώματος.

● Αναγνωρίζεται ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι και σημαντικά και διαχρονικά και έχουν οξυνθεί λόγω των καταστροφών του περασμένου καλοκαιριού, οπότε μια συγκρουσιακή πολιτική κρίνεται ως τουλάχιστον ατελέσφορη.


● Σε τρίτο επίπεδο και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές (παρά τις εξαιρετικά ευνοϊκές για τη ΝΔ δημοσκοπήσεις) είναι φυσικό να επιδιώκονται ανοιχτοί δίαυλοι με τους αγρότες, ώστε να μην υπάρξουν… άσχημες εκπλήξεις, όπως έγινε, λ.χ., στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Όλα αυτά δημιουργούν στην κυβέρνηση την ανάγκη να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο απογοητευμένο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς ξέρει ότι την όποια δυσφορία θα τη βρει μπροστά της στις κάλπες. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ΚΑΠ και την «πράσινη μετάβαση» της δίνουν την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στους ευρω-σοσιαλιστές, οι οποίοι προώθησαν μέτρα που προκαλούν ή εντείνουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, σε μια φάση που επικρατεί ρευστότητα στην ΕΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
https://www.topontiki.gr/2024/02/21/agrotikes-kinitopiisis-pirosvestikes-lisis-anazita-i-kivernisi-meta-to-sillalitirio-sto-sintagma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...